Blågula framgångar i Andorra

Den 4-stjärniga FWQ-tävlingen Eldorado Freeride i Andorra bjöd på svenska framgångar. Christoffer Granbom kom tvåa i snowboardklassen och Wille Lindberg slutade fyra i skidklassen. Lotten Rapp hade problem med sin linje och slutade nia i damklassen.


Christoffer Granbom
Foto: www.lottenrapp.blogspot.com

Christoffer Granbom körde ett säkert åk i semifinalen och var en av sex åkare som avancerade till finalen, där han till slut la vantarna på andraplatsen bakom österrikaren Alexander Hoffman.
– Finalfacet var en sydsida och det var väldigt varmt vilket innebar att i princip hela min linje hade släppt innan jag åkte. Så couloiren jag åkte var väldigt stenig vilket gjorde att jag inte kunde köra med det flyt jag tänkt. När det öppnade upp sig kunde jag köra på med bättre flyt och tog några småklippor och avslutade med en dubbel, berättar Christoffer till Freeride.

Svensken ligger efter helgens tävling på en sammanlagd fjärdeplats i FWQ-rankingen, vilket gör att det står mycket på spel inför upplösningen av tävlingssäsongen. De tre främsta åkarna blir nämligen inbjudna och får köra Freeride World Tour nästa säsong.
– De två första tävlingarna gick inte riktigt vägen så det var skönt att kamma hem de här poängen. Nu gäller det att plocka en pinne till, berättar Christoffer som laddar inför de återstående FWQ-tävlingarna i bland annat St Luc och Nendaz innan säsongen avslutas med Röldal Freeride och NM i Riksgränsen.


Finalfacet
Foto: www.lottenrapp.blogspot.com


Lotten Rapp slutade nia i Andorra
Foto: www.lottenrapp.blogspot.co

I damernas skidklass
slutade Lotten Rapp nia, efter att ha missat avancemang till finalen med fem platser.
– När jag hikade upp på semifinalfacet upptäckte jag att mina takeoffs jag hade tänkt köra bara var mossa och sten. I panik försökte jag komma på en B-plan och en alternativ linje men ja… Det gick faktiskt helt otroligt dåligt. Men nu har jag lärt mig det; B-planen ska vara lika solklar som A-planen, säger Lotten till Freeride.

Trots incidenten med linjevalet tycker Lotten att det var en rolig tävling som bjöd på en hel del ladd.
– Tävlingen påminde otroligt mycket om Röldal vad gäller klimat och stämmning. Fast lite varmare, lite mer upptinade takeoffs på klipporna, lite billigare och lite galnare. Norskarna är ju galna, men alltså tävlingsfolket i Andorra drar ett bra mycket längre strå, säger Lotten Rapp.
– Lite mer mañana också, tillägger Lotten och syftar på att tävlingsschemat oftast är ganska flytande.

I herrarnas skidklass slutade Wille Lindberg fyra efter en händelserik tävling. Wille var en av sex åkare som avancerade till finalen. Trots att Lindberg trillade i sitt finalåk slutade han fyra, då två av konkurrenterna crashade och tappade skidorna.
– Jag startade sist bland herrarna och visste att typ halva startfältet hade ramlat. Joonas (Karhumaa, reds anm) ringde upp till mig på start och sa att jag inte skull hoppa min sista klippa, landningarna var tydligen solbakade och lätt att få genomslag. Jag bestämde mig för att köra klippan ändå. Jag hade ett snabbt åk med några små dropp ner till sista delen av åket. Där gick allt fel och jag slutade åka skidor, körde på en sten och ramlade runt i en framåtvolt. Efter det körde jag rakt ner till mållinjen, skriver Wille på sin blogg.

Joonas Karhumaa slutade på en 20:eplats.

 

Resultat Eldorado Freeride 2012

Snowboard herrar

1. Alexander Hoffman (AUT)
2. Christoffer Granbom (SWE)
3. Mike Aeschbach (SUI)
 
Snowboard damer
1. Manuela Mandl (AUT)
2. Mikaela Hollstein (FIN)
3. Anouck Mouthon (FR)
 
Skidor herrar
1. Matthieu Bijasson (FR)
2. Niccolo Zaratini (IT)
3. Gillaume Harleaux (FR)
4. Wille Lindberg
20. Joonas Karhumaa
 
Skidor damer
1. Anna Khankevich (RUS)
2. Juliana González (ARG)
3. Letitia Mathez (SUI)
9. Lotten Rapp
Se FWQ-rankingen på www.freerideworldtour.com
Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.