Brant och utmanande ”träningsläger” för telisåkarna

Med ambitionen att förändra synen på telemarksåkning, att det handlar om mer än bara lusekofta och tur på fjället, genomfördes nyligen eventet Friåkning – ett telisevent, i Åre och Storulvån.


Telisåkarna på väg mot brant åkning från Åreskutans topp.
Foto: Jakob Edholm

–Idén till Friåkning – ett telisevent
föddes för ett år sedan under en resa i Kanada tillsammans med andra telemarksåkare, berättar Sebastian Artiles, en av arrangörerna.
–Vi ville skapa ett event där vi och deltagarna skulle få möjlighet att utvecklas som åkare, inspireras av varandra och skapa ett kontaktnät bestående av friåkningssugna telisåkare, fortsätter han.
Då telisåkare inte direkt är överrepresenterade i svenska skidanläggningar var det en utmaning att nå ut till entusiastiska deltagare med förkärlek till brant åkning. Men genom att synas i rätt sammanhang och dra nytta av varandras kontakter fylldes antalet deltagarplatser. 

För att utveckla sin åkning krävs att man både utsätts för brant och utmanande åkning och samtidigt blir inspirerad att pusha sig lite hårdare. För att få en inblick i förberedelser, planering och bedömningar i samband med brant åkning hade guiden Tobias Granath anlitats under eventets första två dagar. Han var tydlig med att skilja på ”riktig” och liftburen friåkning. 
–Det finns skillnader mellan dessa discipliner vad gäller förberedelser, planering och bedömningar på berget, framhåller Tobias.

För att ge en inblick i ”riktig friåkning” spenderades de två första dagarna på fjället i närheten av Storulvån. Solen sken men efter två veckor av uteblivet snöfall och kraftiga vindar på fjället var förhållandena krävande.
–Typiskt brantföre, nämnde Tobias.
Klassiska åk genomfördes som till exempel nordsidan på Getryggen och Näbbrännan på Sönner-Tväråklumpen.
 


Pär Bergman skär lite nysnö ur den annars så vindpackade snön på Blåsten på Åreskutan.
Foto: Jakob Edholm

Förutom själva åkningen genomfördes även kursmoment innefattande rep- och säkringstekniker för att forcera hängdrivor och hantera trixiga partier. Tobias gick även igenom lavinsäkerhet där syftet var att genomföra åkning och inte att undvika åkning. Sammantaget fick deltagarna förutsättningar för att utvecklas vidare inom ”riktig friåkning”. 

Tobias berättar även om olika synsätt på skidåkning. För honom kan åkning både handla om att surfa på nyfallen pudersnö lika väl som att genomföra ett ”mission”. Med ett mission menar Tobias att målsättningen är att genomföra ett åk även om själva åkningen är långt ifrån njutbar. Sådan åkning kan vara att åka en brant sida eller en smal couloir. När förhållandena inte inbjuder till powpow menar Tobias att det kan vara minst lika roligt att arbeta utifrån olika missions i väntan på snödumpet.
–Inspirationen finner man ofta genom att åka med andra likasinnade, säger Anton Hörnqvist som är en av arrangörerna. Under eventet skapades inspiration genom att deltagarna peppade varandra att ge sig ut för klippor, brassa på över vindpackat underlag och naturligtvis genom att fascineras av andras välavvägda telissvängar. 

För att i större utsträckning kunna fokusera på åkningen spenderades lördagen i Åres skidsystem. Skistar hade för dagen sponsrat med två Experience-guider som skulle leda vägen till Åres bästa friåkning. Syftet var att utforska ”liftburen friåkning”. Även där hade kylan och vinden satt sina spår. Skare blandat med bitvis marängsnö och vinkilar krävde fokus i åkningen. Efter lite uppvärmning tog guiderna gruppen upp till Åreskutan för ett av de brantare åken på fjället.
 


Emelie Andersson droppar in i Östra ravinen på Åreskutan.
Foto: Jakob Edholm

Vissa av åkarna gick ut lite för hårt, andra var mer rutinerade och en av arrangörerna fick den här gången offra halva sitt åk för att hämta en av de andra deltagarnas förlupna skidor.
–Har man inte dragit en vurpa åker man för försiktigt, nämnde Emelie Andersson efter att ha droppat in på en stenhård landning i Östra ravin på framsidan av Åreskutan, en landning som slutade i några hjulningar ner för berget.

Åkningen förvånar alla på lördagen. Det som börjar med svåra förhållanden utvecklar sig till en dag med riktigt bra friåkning på kall och mjuk snö. Telemark kan vara svåråkt vid hårda förhållanden men samtidigt helt underbart vid gynnsamma förhållanden, eller som Sebastian Artiles uttryckte det: ”Det är en annan känsla i lössnö med telisskidor…”.

Att åka telemark innebär inte bara svårigheter då det gäller att hitta likasinnade åkkompisar utan även svårigheter att testa ny utrustning. Under eventets sista dag erbjöds därför, i samarbete med Udéns sport och 22Design, ett skidtest där det fanns möjlighet att testa både olika skidor och bindningssystem inom telemark. 

Att skapa kontaktnät bland telemarkåkare var ett av syftena bakom eventet. Kontaktnätet ska bidra till att öka möjligheterna för deltagarna att själva kunna styra upp resor tillsammans. En förhoppning är att kontaktnätet kan växa och bli större år för år och sammantaget bidra till att telemark får ett uppsving och syns mer, även i de brantaste ravinerna. 
 


En av eventets middagar i Tegetornet.
Foto: Jakob Edholm

Arrangörerna Sebastian Artiles, Oskar Stenström och Anton Hörnqvist i samarbete med Bigtrip Resebyrå vill passa på att tacka samtliga samarbetspartners som gjorde eventet möjligt.

Fler bilder från årets event och information om kommande event finns på: www.facebook.com/telisevent

Om du vill vara med på en intresselista inför kommande års telisevent kontakta gärna arrangörerna på mejl: seb7655@hotmail.com

Text: Oskar Stenström, Philip Bergendahl
Foto: Jakob Edholm

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.