Fredagsfilmer: Vecka 9 (Söndagsfilmer)

Veckornas vecka, nummer nio är här nu. Turisterna kryllar på skidorterna och vintern välkomnar dem glatt. Denna veckas fredagsfilmer toppas av Samuel Ålander och Emil Granbom. Jeppenator bjuder på några nya trick, och puderåkning!

TOPP5KLARNY

Detta är TOPP 5 denna vecka.
Här ligger medlemsfilmerna med flest (+Gilla) från den gångna veckan. Vill du vara med och påverka listan? Gå då in på videosektionen här på Freeride.se och gilla dina favoritklipp så kanske de hamnar på TOPP 5 nästa vecka!

1. (56 st +Gilla)

It’s playtime
För att göra en bra film nu för tiden krävs det inte så mycket. Det räcker med en riktigt grym park, två peppade killar och en GoPro, så har ni ett TOPP5-vinnande koncept! Här får vi följa Emil Granbom och Samuel Ålander shredda Kläppen och ösa på under vad de själva tyckte var ”en rolig dag”. Det tvekar vi inte en sekund på att det var, för det såg så ut!

2. (38 st +Gilla)

FIVE by Easything Media
Efter att precis ha missat final från delkval ett i FVA, så är nu Easything Media från Västerås tillbaka igen. Med Joakim och Jesper bakom spakarna så har de styrt ihop denna urbanfilm, helt inspelad i hemstaden. Många bra spots och leverar dem, samt ett par både sköna och osköna bails. Stort urbandropp och en dödsrail är bara två exempel. Åkare i filmen är Jesper Adamsson, Filip Larsson, Oliver Gullberg, Felix Forslund, Filip Fröst och Aron Fredriksson. Gillar du filmen och vill se den i FVA-final? Då kan du rösta genom att ge den en like.

3. (36 st +Gilla)

Melvin Morén preseason
Melvin Morén är möjligen en av Sveriges blivande stjärnor på ”jibbscenen”. Här visar han upp en trickpåse som är både djup och varierad redan som elva-åring. Stora trick på svarta hoppen. Hade ”Young Gunz” fortfarande producerats så har vi här en stark kandidat för en plats! Det ska bli spännande att följa Melvins utveckling under våren och vi vill mer än gärna se en lång säsongsedit med alla säsonges bästa trick!

4. (33 st +Gilla)

Alfoni – Jon Häggberg
Jon Häggberg är nog en av de åkare som åkt flest åk i Kläppens park, någonsin. Han har hängt där sedan han bodde i Sälen som liten, och kan parken utan och innan. Det syns också tydligt i denna edit där han en solig dag använder den som en lekpark för att uttrycka sin kreativitet en stund. Jazzigt!

5. (32 st +Gilla)

1 Timme med Linus Bernström
Linus Bernström lyckas ta hem sista platsen på veckans TOPP5 med sin Lindvallen-edit. Alltsammans är filmat under endast 60 minuter och det hann bli ett rejält lass med åk under tiden. I Lindvallen hinner man åka ungefär en miljon rails under den tiden, vilket också syns här i filmen. Samt att han skickar in en rätt oväntad men väldigt bra dubbelcork på slutet. Blir kul att se fler edits från Linus framöver och följa utvecklingen!

– Hej kamrater, ursäkta förseningen denna vecka!
Att jag har haft fullt upp och inte riktigt hunnit publicera denna veckas fredagsfilmer i fredags är kanske inte en godkänd ursäkt, men jag kör på den i alla fall! Och säger i samma veva bättre sent än aldrig 😉

Denna vecka har jag lyckats hitta två goa pow-edits, två nya trick och ett par andra sköna edits som jag själv gillade att titta på! Hoppas att ni upplever samma sak, och scrollar ned för att klicka på playknappen på allesammans!

/Jeppenator

LJ Strenio 2013 self cut

LJ Strenio hade en allvarligt krasch för två år sedan, där han hade sönder sitt knä totalt. NU är dock den alltid lika glada glädjespridaren tillbaka på skidorna från och med förra året. Och i denna egenredigerade ”säsongsfilm” får vi ta del av hans bästa material som han filmat med Level1, 4bi9 samt Traveling Circus. Åka skidor, det kan han banne mig!

Unfiltered Skiing E02 – Revelstrange

Ja, tänk att denna video missade TOPP5? Märkligt! Nu kommer den istället som en av mina favoriter. Förutom att få följa med Jacob Wester på jakten efter bra snö, pillowlines och bc-kickers får vi se Simon Ericson leta ny terräng att göra trick i samt bevittna en ansiktsbehåring som heter duga på Tanner Hall! Mycket bra alltsammans!

Luca Schuler – Triple 10

15 år gammal var Luca Schuler först i världen att göra en trippel cork 1080. Det är lika många varvs rotation som i en trippel backflip, men på en mycket svårare inverterad axel. Man kan se det som en dubbel cork 720, med en extra cork 3 på slutet. Sjukt? Ja, som tusan. Frågan är nu om nån annan kommer kunna lägga ned detta tricket snart? Kai Mahler såg ut att vara taggad under Frostgun Invitational men fick aldrig ritkigt till det. Kan detta vara utvecklingen på ”steeze big air-trick”?.. Spännande!

Chris Laker – Dub Flat 12

När vi ändå är inne på nya trick så hittade jag denna på Tom Wallisch instagram, länk – http://instagram.com/p/k2bpHXPaoq/
Det är Chris Laker som under ett besök i Park City i veckan gjorde världens första dubbel flatspin 1260. Alltså den gamla klassikern Kangarooflip som nu fått ett extra varvs rotation på slutet. Sjukt även detta? Jajjemän!

Salomon Freeski TV S07E10 – Moment’s notice

Här behövs ingen text, utan jag bara citerar Freerides beskrivning av denna video, som är on point i min mening.

”Vad skulle du svara om du fick frågan: “Det drar in en storm över Japan, vill du dra dit och åka skidor i morgon?” Några av Salomons åkare svarade ja och fick några av sina djupaste skiddagar någonsin i Rusutsu och Niseko. Japow!”

Vincent Gagnier Early Season 2013

Ja, Vincent Gagnier fortsätter att vara en av mina favoritåkare, och levererar annorlunda, kreativa och sjuka trick. Hans grabs är olikt något som nån annan åkare gör, och hans tailtrick, onefoots, butters och ”poledrivers” är extremt underhållande att titta på. Därför ska ni nu också få bevittna dem. En kul grej om denna video är att den är filmat av B&E Crewet med Emil Granö, Phil Casabon och Paul Bergeron som kameramän. Ingen dålig lineup det inte! Haha

Shanghai Tower (650 meters)

Är nån här på Freeride lika höjdrädd som jag? Då gissar jag att ni kommer svettas lite under denna video.
Två dårar bestämmer sig för att bestiga en 650 meter hög byggnad som är under konstruktion. Sagt och gjort, de börjar mitt i natten för att välkomna förmiddagen uppe på toppen. Heeelt bisarr video, snacka om bollar av stål!

Thats it, hoppas ni gillade denna veckas videos.
Lämna gärna feedback i kommentarsfältet!

Text: Jesper Norén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.