Freeride World Tour: Dubbelt svenskt på prispallen i Kicking Horse, Kanada

Det tredje stoppet av Freeride World Tour i Kicking Horse Golden BC, Kanada bjöd på en riktig show och både Kristofer Turdell och Max Palm fick kliva upp på prispallen.

Det tredje stoppet av världens bästa friåkningstävling gick till slut av stapeln under lördagen efter att ledning tagit beslutet att byta face för tävlingen vilket gjorde att starten dröjde något. Vanligtvis körs denna tävling på facet Ozone men på grund av rådande förhållanden togs beslutet att området inte var säkert nog och därmed fick facet T1 South stå som tävlingsarena denna gång.

Det verkar som att T1 South passade den svenska laguppställningen ypperligt då Kristofer Turdell snabbt rev av ett riktigt väl genomfört åk som innehöll flera stora drop och en backflip i riktigt hög fart. Full kontroll signerat Turdell och detta stabila åk gjorde att Turdell seglade upp i ledningen.

Men Kristofer Turdell fick tids nog flytta sig från ledartronen och lämna plats för supertalangen Max Palm som återigen skickade på en dubbel backflip med klanderfri landning. Dessutom hann Max med ett riktigt stort drop i slutet av åket och han såg minst sagt nöjd ut när han sladdade in i målfållan.

Carl Regnér hade också ett riktigt bra åk på gång men efter att han kalkylerat lite fel på en Lincoln utför en klippa så bjöd Regnér på en ofrivillig framåtvolt i landningen vilket dessvärre inte gick domarna förbi även om Regnér var snabb upp på fötterna igen.

Det var nog många som trodde Max Palm skulle knipa förstaplatsen igen men inte ens det svenska underbarnet kunde rå på schweiziska Maxime Chabloz som visade upp ett riktigt stabilt åk som bland annat innehöll en perfekt Cork 720 och en gigantisk bakåtvolt vilket gjorde att han petade ned Max Palm till en andraplats.

På damsidan visade Lily Bradley som första åkare vart skåpet skulle stå. Hon levererade ett stabilt första åk med flera fina klipphopp, satte sig på ledartronen som första åkare och satt sedan kvar där resten av tävlingen. Hedvig Wessel körde stabilt och fick till några mindre drop men ville uppenbarligen mer och hon såg märkbart besviken ut i målområdet.

På snowboardsidan flippade fransmannen Camille Armand till sig segern tillsammans med amerikanskan Erika Vikander som både också toppar den totala rankingen. Cody Bramwell knep bronsmedaljen under dagens tävling och lyckades därmed precis kvala vidare i tävlingen.

Efter dagens tävling så gallras startfältet inför finalerna inför Fieberbrunn och Verbier. Max Palm ligger tvåa i den totala rankingen och Kristofer Turdell och Carl Regnér ligger fyra respektive femma vilket innebär att denna trio kvalar vidare i Freeride World Tour. Reine Barkered är hemma och väntar på att bli pappa och har redan fått ett wildcard till Verbier.

Resultat Skidor Herr

Ranking Skidor Herr

Resultat Skidor Dam

Ranking Skidor Dam

Resultat Snowboard Herr

Ranking Snowboard Herr

Resultat Snowboard Dam

Ranking Snowboard Dam

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.