Freeride World Tour: Katie Anderson är världsmästare i snowboard

Tillslut fick vi äntligen se åkarna kasta sig utför facet Wildseeloder i Fieberbrunn Pro. Den första av de två finalerna bjöd som väntat på imponerande skid- och snowboardåkning. Och fast vi har en final kvar att se fram emot kan vi redan kora Katie Anderson som världsmästare av Freeride World Tour 2024 i snowboard.

På grund av dålig sikt i måndags valde man att skjuta på tävlingen tills idag. Och med klarblå himmel och nyfallen snö under skidorna kastade sig de kvarvarande top-rankade åkarna ut för facet Wildseeloder i Fieberbrunn i Österrike.

Katie Anderson som åkt övertygande hela säsongen slog till med en till första plats idag och är i och med det redan årets FWT världsmästare i snowboard med en tävling kvar. Dagens wildcard Manuela Mandi, som tidigare vunnit Freeride World Tour, knep andra platsen idag. Tredjeplatsen gick till Anna Orlova som behåller sin andra plats i den totala rankingen före Estelle Rizzolio.

På herrsidan var Ludovic Guillot-Diat först ut bland snowboardåkarna och han satte ribban högt med ett åk fullproppat med olika features vilket räckte till en andra plats idag, men han behåller fortsatt sin förstaplats i den totala rankingen. Vann gjorde Jonathan Penfield med ett kreativt åk med många drop. I och med det knappade han in några poäng på Guillot-Diat i den totala rankingen. Liam Rivera fortsatte också han att rada upp pallplaceringar och fick idag nöja sig med en tredjeplats efter en perfekt utförd backflip.

Så gick det på skidåkarsidan

Med en cross-court 360 och fint flyt mellan alla tricks fick Andrew Pollard kliva högst upp på herrarnas prispall i skidåkning idag. På andra plats kom den regerande världsmästaren Maxime Chabloz, som fick till ett snabbt åk med bland annat två backflips och en cork 7. I och med andra platsen idag klättrade han också en placering i den totala rankingen. Oscar Mandin, rookien som kom två i första tävlingen, fick till ett stabilt åk med en bra linje och en flat spin vilket räckte till en tredjeplats idag.

På damsidan ruskades den totala rankingen om rejält. Wildcardet Arianna Tricom, som vunnit FWT tre gånger tidigare (och vann senast hon körde Fieberbrunn Pro), visade verkligen vart skåpet skulle stå. Med ett tekniskt svårt åk med bland annat en 360 tog hon hem förstaplatsen idag. Justine Dufour-Lapointe tog hem andra platsen, vilket tog henne hela vägen upp i ledningen i den totala rankingen. Tredjeplatsen tog förra tävlingens vinnare, Megane Betend. Med tredjeplatsen idag klättrar Megane Betend upp till en tredjeplats i den totala rankingen.

Hur gick det för de svenska åkarna?

Tyvärr blev det inga pallplatser för de svenska åkarna idag. Carl Regnér Eriksson började sitt åk självsäkert med två 360 och gick på en stor backflip men satte tyvärr inte landningen. För Carl räckte det till en sjundeplats idag. Max Palm gick ut hårt med en stor backflip. Tyvärr fick vi inte se mycket mer än så då Max efter en kritisk sväng tappade ena skidan i en buske och därmed var ute ur tävlingen.

Kommande tävlingar I Freeride World Tour:

  • Xtreme Verbier, Schweiz: 25 mars – 2 april

Resultat skidor herr

<yoastmark class=

<yoastmark class=

Ranking skidor herr

<yoastmark class=

Resultat skidor dam

Ranking skidor dam

Resultat snowboard herr

Ranking snowboard herr

Resultat snowboard dam

Ranking snowboard dam

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.