Freeride World Tour: Två svenskar på prispallen i Baqueira Beret

Den efterlängtade premiärtävlingen av Freeride World Tour i Baqueira Beret PRO, Spanien, kunde knappast sluta bättre med Max Palm på förstaplats och Carl Regnér Eriksson på tredjeplats.

Denna soliga söndag i Spanien gick tillslut startskottet för premiärtävlingen av världens bästa friåkningstävling. Ursprungsplanen var att premiärtävlingen skulle hållas 13-18 januari i Kicking Horse i Kanada, men på grund av osäkra snöförhållanden i början på säsongen bestämde ledningen att flytta premiären till just Baqueira Beret i Spanien.

Publikens jubel fick berget nästintill att vibrera och skidåkarna bjöd på en riktig show, inte minst svenskarna. Början av åket bedömdes inte av domarna eftersom den ansågs vara för stenig. Men stenarna lurade fortsatt under den på sina håll tunna snön nedför berget och orsakade att tre skidor föll av.

Som nummer fyra i ordningen åkte Max Palm nedför backen och rev av ett riktigt dunderåk som satte ribban så pass högt att ingen annan lyckades slå honom. Med en svår 360, två stora drop, en backflip och full kontroll genom hela åket kunde ingen rå på hans höga poäng.

Direkt efter Max kom Carl Regnér Eriksson som likaså började med en 360. Han fortsatte i samma tempo med en imponerande 720 och avslutade åket med en stor 360 och gled upp på en andra plats.

Nästa svenska åkare på tur var Reine Barkered som valde en annan lite svårare linje nedför en couloir med flera drop. Han avslutade med en bakflip men överroterade något vilket tillslut resulterade i en 16e placering.

 

Carl Regnér Eriksson hade länge andra platsen men petades sedan ner av rookien Oscar Mandin. Mandin körde stabilt och fick till ett stort drop följt av en backflip vilket resulterade i silverplatsen.

Kristofer Turdell började sitt åk kontrollerat men körde på en av de många stenar som lurade under det ganska tunna snötäcket och tappade tyvärr skidan.

På damsidan var det ingen mindre än rookien Addison Rafford som kammade hem segern. Molly Armanio sökte sig till längre bort längs berget och fick till en riktigt kreativ linje med flera hopp och slutade på en andra plats. Och med ett jättehopp i slutet knep Sybille Blanjean tredjeplatsen.

På snowboardsidan var det framförallt de unga amerikanska killarna som stod ut ur mängden på herrsidan. Micheal Mawn placerade sig överst på prispallen följt av landsmannen Holden Samuels. Högst upp på pallen slutade också Katie Anderson som valde en annan linje än åkarna innan henne och fick till många hopp. Anna Orlova knep andra platsen och på tredjeplats kom den rutinerade Erika Vikander.

Resultat skidor herr

"<yoastmark

Ranking skidor herr

Resultat skidor dam

"<yoastmark

 

Ranking skidor dam

Resultat snowboard herr

Ranking snowboard herr

Resultat snowboard dam

Ranking snowboard dam

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.