Knepen som optimerar din season edit

För att bygga följarkretsar och skapa intresse runt dig som skidåkare måste du visa vad du går för. Att skapa en season edit är en klassiker som håller än idag. Men att lyckas få till en inspirerande och intressant edit är lättare sagt än gjort, och att dessutom sticka ut från mängden är än svårare.

Freeride har tillsammans med Alexander Rydén skapat en kort guide som hjälper dig optimera din edit för att på sikt kunna landa det där stora sponsorkontraktet som gör att du kan leva på din skidåkning fullt ut.

Till vardags jobbar Alex med några av de tyngsta klienterna i branschen. På sin fritid shredar han på Åreskutan samtidigt som han dokumenterar både sina egna åk och andras, extrema, prestationer uppe på berget i västra Jämtland.

Vad behöver man att tänka på för att säkra upp så att man har bra material att klippa editen av?
– Filma mycket! Men gå igenom materialet och sortera under säsongen. Gärna så snart som möjligt efter du har filmat det. De är så mycket enklare att göra när du kommer ihåg vilka klipp du gillar, för att slippa sitta med full hårddisk i slutet av säsongen med massor av klipp i flera olika konstigt döpta mappar.

– Jag brukar göra små edits under säsongen. Sen i slutet av säsongen klipper jag nästan bara från dem. Då sparar jag väldigt mycket tid.

Vilken typ av åkning är bäst att ägna sig åt för att få till bra videomaterial?
– Den åkning du gillar bäst. Har du kul när du åker syns det i dina klipp.

Om man bara har en GoPro och ingen av polarna vill filma dig, vart på kroppen fäster man bäst sin kamera för att skapa bästa möjliga video?
– Jag gillar Gopro på hjälmen med Super view, 25-50fps 2.7k. Sen försöker jag vinkla kameran så man både ser skidorna och horisonten. De kan vara lite lurigt att få till själv. Är jag osäker kopplar jag ihop min GoPro med telefonen och kikar hur det ser hur.

– Skulle du tappa din Gopro från huvudet. Typ när du försöker ducka under en gren. (Har hänt några gånger för mig.) Så kan du via telefon, starta ”sound beep”. Då piper din Gopro och den blir lättare att hitta i snön.

– Vill du visa hur mycke snö det är är en selfiestick eller chest mount att rekommendera.

För att kunna publicera editen på alla plattformar får inte musiken vara upphovsrättsskyddad, var hittar man bra musik som är okej att använda?
– Det kan vara svårt att hitta bra musik som är gratis att använda på alla plattformar. Om du kan tänka dig att bara publicera videon på Youtube går det att använda ganska många kända låtar från Spotify. Dock med lite olika restriktioner. Sök på Youtube Music policies och se om låten går att använda och vad som gäller för just den låten.

Här kan du söka vilka låtar som går att använda på Youtube

– Hittar du en låt som du får använda på Youtube innebär de inte automatiskt att du får använda den på tex Facebook eller Instagram.

– I min ”season edit” har jag en låten Sweet Dreams med Eurythmics. Den gick bara att ha på Youtube. När jag sen ville ladda upp den på Instagram fick jag byta till en annan låt. Att dela din Youtube-länk på Facebook eller andra sidor är okej.

– Vill du ha låtar som går att använda på alla plattformar utan att behöva kolla upp rättigheterna går de köpa till olika priser på:
https://www.epidemicsound.com
https://www.musicbed.com/
https://www.premiumbeat.com

Hur ser man till att klippningen blir intressant och fångar tittarens uppmärksamhet?
– Jag brukar försöka starta med något roligt eller oväntat som inte tittaren kanske är beredd på. Försök ha tempo och variation i klippningen.

Alexanders tre viktigaste tips:

1. Jag brukar se en season edit som en sammanfattning av säsongen. Försök vara hård mot dig själv och välj bara dina bästa klipp. Less is more. Långa delar av ett och samma åk, kanske gör sig bättre i sin helhet, men som enskillt klipp på andra sociala medier. Tex Instagram.

2. Försök underhålla tittaren, de kan vara humor, åkningen, bra ladd eller din största crash.

3. Leta efter en låt du tycker är bra och rolig att klippa till. Använd musikens tempo i klippingen. Testa klipp i takt eller otakt med musiken. Ökar musiken temp, kan du testa öka tempot mellan olika klipp. Är det en långsammare del i låten. Testa att spela några klipp i slowmotion.

Hoppet från HÖGSTA HÖGSTA

Alexander dokumenterade i vintras Erik Wennbergs vansiga flygtur utför den högsta klippen i Östra ravinen på Åreskutan.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer