Martin Agerstig vann adrenalinfyllt Dödshopp

På initiativ av Adam Widén genomfördes i lördags andra upplagan av det norska påfundet Dödshopp, på Saltisbadet strax utanför Stockholm. VM-kval, Stockholm Grand Prix, namnen var många men arenan en och tävlingskategorin Dödshopp.


Foto: Sophie Zander

Saltisbadet har funnits sedan tidigt 1900-tal och är till vardags ett nakenbad med ett 12 meter högt hopptorn som förvandlades till arena för Dödshoppet.
Det fina badet byggt i trä fylldes snabbt upp, ytterligare ett hundratal åskådare trängdes på en brygga i anslutning och en line up av motorbåtar omringade badet. Solen sken och peppet var på absolut högsta nivå. I speedos eller avklippta jeansshorts gjorde 23 deltagare upp om segern.

Som om inte 12 metersavsatsen var en tillräcklig utmaning och gav adrenalin så det räckte började hopparna klättra på hopptornets räcke för att komma upp ännu en meter, alltså full kareta från 13 meter ner i havet.


Utsikt från domarbåset.
Foto: Sophie Zander

Bland deltagarna var det tyvärr få tjejer, endast tappra Madeleine Nero som gjorde comeback från i fjol ställde upp. Det blev tyvärr ingen final i årets upplaga för Madeleine. Tjejer fanns det desto mer av i publikhavet, bland annat syntes Jessica Folcker, aktuell från Kändishoppet, till. Kanske kan det vara ett namn för nästa års Dödshopp?

Startfältet var ett stort lyft från i fjol, tre norska världsmästare fanns på plats.
”I ett privatflygplan från Norge kom ett gäng norskar och laddade bajset,” citat Adam Widén.
Alla de norrmän som fanns på plats var i final och andra till och med femteplats upptogs av grannarna från väst.

Rackartygarna fanns representerade i form av Martin Agerstig, Rasmus Frisk och lillebror Philip Agerstig. Kanske såg 16-årige Philip Agerstig Dödshoppet som sin chans att visa vad han går för, med en eventuell framtid tillsammans med gymnasterna och extremsportarna Rackartygarna i sikte.

Philip Agerstig stod för dagens enda trippelvolt men med poängavdrag på grund av sämre räklandning räckte det endast till en åttondeplats.

Segrare och dagens mest spektakulära hopp med den kompletta räkan i landningen stod istället storerbrorsan, Martin Agerstig för. Martin valde i sitt finalhopp att starta från handstående, göra en och en halv utsträckt volt och landa i en perfekt räka. Innan det sista hoppet showade Martin för publiken med en stillastående volt uppe på hopptornets räcke, landade och gjorde sig sedan redo för sitt sista hopp till publikens jubel.

 


Foto: Sophie Zander
 
Foto: Sophie Zander


Tävlingsdräkten i Dödshopp är avklippta jeansshorts eller Speedos.
Foto: Sophie Zander

Chris Sörman representerade snowboardscenen och med simhoppsbakgrund visade Chris på bra kroppskontroll, kreativitet och trickregister med en barani från räcket (volt med halvskruv) till räkan och en barani till bakåtvolt (dubbel med halvskruv). Om det inte varit för räklandningen som blev överroterad i sista hoppet så hade Chris avancerat rejält på rankingen.

De två domarna Jacob Wester och Henrik Utter var imponerade över den höga nivån och att de faktiskt fick tricken till räkan. I slutändan var det landningarna som avgjorde. Mest imponerade var domarna av Thord Samuelsens svåra trick ”Roll utsträckning till en roll till och räka,” som Henrik Utter förklarade tricket.

 


Det kan löna sig att vara dödsföraktande. Martin Agerstig gick hem med en surfbräda från Surfers, specialmålad av konstnären Franksay i ren Dödsanda, en surfresa med Xtravel, solglasögon i 24karats guld från Sunpocket, biljetter till Nitro Circus, en låda Solsidan Low Carb öl och ett par miniskidor.
Foto: Sophie Zander


Film: Kristoffer Davidsson

 

Resultatlista kval:


Resultatlista final:

Text: Christine Hargin
Foto: Sophie Zander

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.