NM 2012: Wille Lindberg vinner NM

Wille Lindberg tar hem NM i Riksgränsen med 0,11 poängs marginal ner till tvåan Mattias Hargin samtidigt som Evelina Nilsson vinner damklassen.


För första gången på flera år fick finalisterna i NM chansen att imponera inför domarna i tre finalåk, vilket uppskattades av åkare, domare och publiken på plats. Under torsdagen kördes det tredje och sista finalåket och som väntat var det bra ladd utför Nordalsbranten.

Snön var knepig, vilket ställde till problem för många av snowboardåkarna. De som utmärkte sig i Branten var Hans Åhlund och Tomas Johansson, som båda valde bra linjer och stompade sina sista klippor. Det blev Johansson som gick vinnande ur striden med totalt fem poängs marginal ner till Åhlund.

Anna Karlström, tvåa inför torsdagens åk, åkte utanför markeringarna och fick ett streck i protokollet vilket gav Mikaela Hollsten chansen att dra ifrån i resultatlistan, vilket hon också gjorde och säkrade därmed segern före Sara Hultman.


Per Jonsson

I telemarksklassen fick Per Jonsson kliva överst på pallen efter bland annat gårdagens rejäla åk i Ravinen.
– Skönt att äntligen kunna köra klippan i Ravinen, det är inte alla år man kan det. Och jag är väl rätt nöjd med mitt åk i Branten också. Det kändes bra, sa Per.


Evelina Nilsson
 
Evelina Nilsson
Foto: Ola Melin

Det var uppgjort för en spännande avslutning i damernas skidklass och ledaren inför det sista åket, Evelina Nilsson, visade under torsdagen upp ännu en bra linje och plockade helt rättvist hem sin första NM-seger. Fjolårsvinnaren Matilda Rapaport körde stabilt och knep andraplatsen och Filippa Ring visade frampjäxorna och spurtade in på den sista pallplatsen. Stina Jakobsson och Christine Hargin crashade otäckt men kunde båda ta sig ner den sista biten för egen maskin.


Mattias Hargin och Christine Hargin
Foto: Ola Melin
 
Filippa Ringa och Matilda Rapaport
Foto: Ola Melin


Rasmus Ekman
Foto: Ola Melin

Herrarnas alpina klass har varit ett getingbo med ett gäng spekulanter på pallplatserna. Mattias Rönngren plockade placeringar och 18-åringen från Åre, som kvalade in till finalen som 23:a, låg åtta inför torsdagens avgörande men efter ännu en grym uppvisning klättrade han två placeringar och slutade sammanlagt sexa, precis bakom Johan Jonsson på en femteplats.


Mattias Rönngren
Foto: Ola Melin


Mattias Rönngren
Foto: Ola Melin


Kristofer Turdell
Foto: Ola Melin

Fjolårstvåan Kristofer Turdell levererade även detta året i Riksgränsen. Turdell körde stabilt i sitt tredje och sista finalåk och gled välförtjänt in på en fjärdeplats.
– För mig handlade mycket om att komma rätt till första klippan och när jag väl gjorde det så kändes det hur bra som helst. Jag hoppas på topp fem, sa en ödmjuk Kristofer strax efter sitt åk.


Reine Barkered
Foto: Ola Melin

Reine Barkered höll ihop åkningen och gick stort i samma linje som många av sina konkurrenter och knep den sista pallplatsen.
– Skönt att vara nere. Det är som alltid när man kört, att man hittar småsaker man skulle vilja ha gjort annorlunda typ kommit in annorlunda och fått bättre flyg. Men äh, det känns bra, kommenterade Reine sitt åk.


Mattias Hargin föll på mållinjen
Foto: Ola Melin

Mattias Hargins första NM-seger får vänta. Hargin, som kört tekniskt, rappt och med bra drop i samtliga sina åk, var i ledningen inför den avslutande dagen. Förra året trillade Mattias i sitt sista åk i just Branten så det var en revanchsugen Mattias som lämnade starten med siktet inställt på seger. Mattias inledde med bra fart på facets övre del innan han bockade av dubbeldroppet – en prestation som gav Mattias en andraplats; 0,11 poäng bakom segraren.


Mattias Hargin

2012 års vinnare av NM är Wille Lindberg som avslutar säsongen på bästa tänkbara sätt – det vill säga med en NM-seger. Lindberg, med två förstaplatser på NM sen tidigare i bagaget (2006 och 2010), har kört respektingivande hela tävlingen och var en het kandidat till slutsegern redan från första dagen och kniper alltså sin tredje seger i Riksgränsen.
– Det där gick undan ett tag, det var kul. Jäkligt roligt att hoppa klippor, sa Wille.

Den 21:a upplagan av NM går till historieböckerna och vi lyfter på hatten för ännu en lyckad tävling. Nu väntar banketten!

 


Wille Lindberg


Årets vinnare av NM 2012: Wille Lindberg
Foto: Ola MelinKristofer Turdell


 


Tomas Johansson


Björn Lindgren
 


Oskar Holmblad
Foto: Ola Melin


Mikaela Hollsten
 
Tomas Johansson


Johan Jonsson


 Text: Ola Melin
Foto: Anna Öhlund

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.