Ny surfexpert på Freeride

Freeride bygger ut sin surf- och vattensportsdel med surfexperten Adam Forslund som tidigare var förbundskapten för svenska surflandslaget och var med och startade surfmärket Nord.

Adam Forslund är Freerides nya surfexpert.
Adam Forslund är Freerides nya surfexpert.
Foto: Emelie Wellander

Adam Forslund hittade surfingen via den klassiska vägen, från skate och snowboard till vågen.
– Om det inte hade varit för Pointbreak och Endless Summer 2 hade det nog inte blivit av. Men jag fastnade direkt. Som brädåkare kändes det att man gick back to basic. Det är från surfingen allting kommer. Skate och snowboard är statiskt om man jämför med surfingen. Du kan alltid komma tillbaka och nöta en curb på skate, men det går inte med surfingen. Vågen kommer och försvinner, det kommer aldrig en likadan, säger Adam. Då var han 19 år, nu 29 och nybliven surfexpert på Freeride.
– Det känns kul. Den svenska surfscenen har exploderat under de sista fem åren. Det är ungefär fem gånger fler surfar i vattnet och nivån på surfarna på de svenska bryten är hög idag, säger Adam som surfar en 6´2 Fish i Sverige och en 6´4 Shortboard eller Minimal utomlands.

Vem är surfare egentligen?
– Bra fråga, det finns hela spektrat från de som åker på surfcamps en gång per år, till de som ligger och bevakar väddövågorna i väntan på rätt förhållanden så att de ska fungera. Den senare gruppen består väl bara av några hundra inbitna surfare. Men det är kul att allt fler fastnar för surfingen. Vissa gnäller över att det vissa dagar kan vara 60 surfare i vattnet på Torö, men jag tycker det är charmigt. Torö har en stor take off-point och klara många surfare samtidigt, menar Adam och fortsätter:
– Jag tror nog att Sverige är det land i hela världen med minst lokalism i vattnet, ja förutom ett ställe då som vi inte ska prata om, säger Adam. I Sverige är det för hans egen del Gotland som lockar mest. Efter två försök utan bra surf kommer ett nytt försök inom kort.

Våren för åtta år sedan hade Adam precis avslutat en fyra månaders säsong på snö i Whistler. Det var då som den stora surfvågen kickade igång i Sverige. Torö och Väddö var ställena på ostkusten. Det dröjde inte länge innan Adam flyttade till Australien för att surfa (och studera parallellt). Efter 2,5 år på bryten längs Guldkusten vände han hemåt och kastade sig in i allt som hade med surf att göra.
– Jag jobbade med surfförbundet och var med i uppstarten av det svenska surfmärket Nord. Det var entreprenörsjobb och alla gjorde allt. Det var svinkul.

Adam i sitt favoritelement.
Adam i sitt favoritelement.
Foto: Jonas Claesson

Adam berättar om sin första riktiga tub som svar på frågan vad hans bästa surfupplevelse hittills är. Det var vid Greenmount (som är en del av Superbank) vid Coolangatta i södra Queensland. Brytet är något så ovanligt som ett enkelt dropp rakt in i en tub. Här ligger världseliten och väntar på sina tuber alla av årets dagar.
– Jag hade en sådan sjuk tur och lyckades sno en våg då ett av proffsen ramlade när han skulle stajla. Jag trodde jag hade tubat innan men icke. Det är skillnad att ha lite tak och verkligen vara inne i en tub. Att stå raklång och titta ner och se där vågläppen går ner i vattnet. Den känslan!

Efter åren på Nord gick Adam i våras vidare med det egna projektet adisgladis.com, en nätbutik med enbart ekologiska produkter.
– Det räcker inte med ekologisk produktion. Produkterna ska vara även vara transporterade med ekologiska alternativ. Flygfrakt är till exempel inte ok om det ska säljas i butiken. Kravet är också att produkterna inte får tappa i stil och coolhet bara för att de är ekologiska, berättar Adam.

Det blir inledningsvis ekologiska plagg från stora märken som Bodyglove, Reef, Encore och Oxbow men även nya, mindre kända märken som Zion och Arbor. Det egna mössmärket Sir-Vive och surfvax som är baserat på bivax istället för att vara oljebaserat och även solkrämer som inte bidrar till att bleka korallreven, är andra inslag på Adisgladis som slår upp portarna nu i juni.

Här på Freeride kommer Adam att svara på medlemmarnas frågor kring surfteknik, utrustning, tips att komma igång, bra spots med mera. Ställ din fråga till Adam.

Text: Dan-Marcus Pethrus

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.