”Phantom Brickworks”: Skidsveriges vackraste kortfilm

Den nya skidfilmen Phantom Brickworks träffar dig rätt i magen. Under 16.30 minuter bjuder Hugo Burvall och Björn Ekelund upp till en dans, där skönhet och skidåkning får visas i sin renaste form. Två år. Två korsbandsoperationer. Två personer. Ett konstverk. Välkommen till Skidsveriges både vackraste och hetaste kortfilm.

Filmen porträtterar Hugo Burvall, den hårt arbetande jibbaren, och hans resa genom kreativiteten. Skidedits är vi vana vid att se, men det här är någonting helt annat. Det är genomarbetat, närvarande och äkta. En blandning av stilfull skidåkning, musik och ren och skär skaparkraft. Projektet har pågått under två år för att sedan slutligen släppas till omvärlden utan buller och brak. Lågmält, med tanke på hur skidfilmer av den här kalibern brukar marknadsföras. Filmen har trots allt fått tala för sig själv och spridits som en löpeld genom skidåkarkretsar. Det är riktigt jävla bra helt enkelt.

Filmen ”Phantom Brickworks” har trots allt fått tala för sig själv och spridits som en löpeld genom skidåkarkretsar. Det är riktigt jävla bra helt enkelt.

En idé föddes och de två vännerna Hugo Burvall och filmaren Björn Eklund bestämde sig för att göra en kortare edit tillsammans. Två år var aldrig på bordet från början, men när filmningen väl sattes igång växte projektet allt efter att tiden gick. Det blev någonting större och mer känslosamt, någonting som var tvungen att få tid på sig att mogna.

Precis innan Kimbosessions 2018, drog filmaren Björn sitt korsband, en plågsam skada med lång rehabilitering. Bara några dagar innan Kimbosessions 2019 var det Hugos tur att dra sitt korsband. Eftersom projektet bara innefattade två personer blev det aningens knepigt när de turades om att hoppa runt på kryckor. De fick acceptera att filmen skulle behöva två år på sig istället för den ursprungliga planen med ett år. Björn förklarar att det är någonting de i efterhand är glada för:
– Det var det som ledde till slutresultatet ni kan se idag. Det gav oss också mer tid att utforska nya områden, som Hugos musik till exempel. Jag ville visa upp mer av Hugo än hans trick och skidor. Den extra tiden gav oss båda utrymme att uppnå våra mål med filmen. Det visade sig helt enkelt vara det bästa som kunde ha hänt i slutänden.

Hugo Burvall är inte bara en skidåkare och Björn är inte bara en filmare. Båda två har fått anstränga sig för att hitta tiden till att skapa tillsammans, någonting större filmcrews vanligtvis inte behöver oroa sig över. Hugos vardag är fullproppad av diverse åtaganden: studier, arbete, musik och ja, just det: åkare för svenska freeski landslaget. Ett schema som kräver att Hugo presterar ordentligt på flera fronter samtidigt som han studsar mellan olika platser. Ett högt tempo som även satte press på att Björn själv presterade när tiden väl fanns. Som tur var så är både Björns kreativitet och kamerahantering knivskarp, så både tidspusslet och prestationskraven löste sig galant tillslut.

De som har träffat Björn Eklund vet att hans blygsamma karaktär är genomsyrad av välvilja och att det innanför de mörka lockarna ständigt snurrar nya idéer. Han är 27 år gammal, uppvuxen i den lilla staden Mariefred och flyttade till Åre som artonåring. Sedan dess är det skidåkning som har varit hans största passion och ni har säke
– Musik är min största inspirationskälla. Det är där jag vanligtvis hittar mina idéer och koncept som jag sedan överför till film. Jag och Hugo delar samma mindset, det som han berättar om i filmen, att man kan hitta inspiration överallt i livet och att det är upp till dig själv hur du ska använda det.

Som tittare på Phantom Brickworks går det en våg av just inspiration genom kroppen redan vid de inledande sekunderna. Det är någonting med att det har fått ta tid. Det mesta våra ögon får vila på dessa dagar är relativt snabbproducerat och förutsägbart, kanske rent utav klyschigt i vissa fall. Det här känns unikt och begåvat.

Det mesta våra ögon får vila på dessa dagar är relativt snabbproducerat och förutsägbart, kanske rent utav klyschigt i vissa fall. Det här känns unikt och begåvat.

Färgsättningen, typografin, musiken, skidåkningen, allting blandas till en enda drömsk bubbla. Filmen bör avnjutas med riktigt bra ljud, helst iförd ett par stora hörlurar i en omgivning där du garanterad inte kommer bli störd under dina kommande 16.30 minuter av njutning. Det här är konst. Ett nytänk som känns välbehövligt i Skidsveriges filmscen. Det ska bli oerhört spännande att se vad Hugo Bjurvall och Björn Ekelund bjuder på i framtiden. En sak som är säkert är att de har satt ribban högt och att det förhoppningsvis kommer att följa en våg av inspirerande filmer i deras kölvatten.

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.