Filmaren Björn Eklund om Fiktive Frank

Björn Eklund är en av de där unga, nyskapande och lovande skidfilmsmakarna. I början av veckan släppte han sin nya film ”The Ballad of Fictitious Frank” som är en musikdriven och snygg historia, fullsmockad med grym parkåkning. Vi hörde oss för lite mer om hans nya alster.

Hej Björn Eklund, hur länge har du hållit på med film och videoredigering?
– Hallå där! Jag började småredigera i Sony Vegas 2009 när jag var mellan 16 till 17 år, det var på den tiden jag varken åkte skidor eller redigerade skidfilm. Då var jag ung och satt hemma och redigerade World of Warcraft-filmer. Det var inte förrän 2011 jag gjorde min första skidrelaterade edit. Så det betyder att jag redigerat i totalt 8 år nu och skidfilmer i 6 år.

Vilket alster är detta i ordningen?
– Det här må vara min sjätte film tror jag. Men den tredje i det mer seriösa slaget.

Var är ”The ballad of Fictitious Frank” inspelad?
– Fiktiva Frank är inspelad i Kläppen under totalt tre veckor. Jag och mina vänner fick den stora äran att bo och filma i Kläppen under två veckors tid, vilket var otroligt uppskattat! Därefter fick jag en inbjudan till Kimbosessions från Kim Boberg och Freddie Grann. Där filmades det för fullt i sex dagar och det visade sig bli en av de bästa veckorna i mitt liv.

Är verkligen allt från Kläppen?
– Introt och andra b-shots är inspelade lite varstans i Sverige, men mestadels runtom Karlstad och i Åre.

Vad står titeln för förresten?
– Haha, bra fråga! Jag bollade mellan olika idéer i början av vintern och hade en bild av hur ett projekt hade kunnat se ut. Ju längre in i vintern man kom desto mer skeptisk blev jag till om jag skulle kunna klara av att göra ännu en film i år, om inte en kort edit bara. När jag fick inbjudan av Kim Boberg lyckades jag få ihop tillräckligt med material för att skapa något längre. Den idé som uppstod och visade sig bli till film kom från en låt av George Harrisson. ”The ballad of Sir Frankie Crisp” heter låten, alldeles för bra titel på en låt för att inte använda en nästan identisk titel till en skidfilm. Jag visste att jag ville ha någon som kunde prata i min film, men inte vem. Så jag skrev ner några ord som kanske skulle passa in, en del kryptiska ord blev det och därefter försökte jag spela in dom själv med min röst. Det lät förjävligt. Valet blev att ha mina ord i form av någon annans röst – den som talar blev Fiktive Frank.

Du har en bred och bra musiksmak med allt från 1990-tals indierock med Brian Jonestown Massacre till nutida rap med Joey Bada$$, är ditt musikintresse stort och hur viktig är musiken för dina filmer?
– Haha tack så mycket! Jag finner i stort sätt all min inspiration från musiken. Musik föder känslor och den hjälper mig att se hur ett visst projekt kan se ut. Eller hur du kan använda dig utav kameran för att få det att passa in i den låt du vill använda. Skidåkning är det bästa som finns och kombinera det med musik kan inte bli annat än bra. Musik sätter känslan och det är viktigt!

Jag finner i stort sätt all min inspiration från musiken.
Musik föder känslor och den hjälper mig att se hur ett visst projekt kan se ut.”

 

Vilka åkare är det som vi får se i din film?
– Det är allt från mina närmsta vänner till ens största idoler: Niklas Höiem, Jacob & Jonathan Eklund, Per Fernvik, Henrik Harlaut, Phil Casabon, Hugo Burvall, Oliver Karlberg och Kim Boberg, för att nämna några!

Din film är 20 minuter lång, tror du att folk orkar koncentrera sig så länge?
– Det hoppas jag. Mitt mål är att försöka få personen som tittar att alltid tycka att det är intressant. Antingen genom det visuella, musiken som spelas eller storyn man försöker berätta.

Vad har du för nya filmprojekt på gång i vinter?
– För tillfället har jag bara någon enstaka idé som hade varit kul att få ihop. Jag ska försöka ta mig till Kläppen så ofta jag kan kommande säsong för att åka skidor och filma så mycket som det bara går. Sen får vi se vad som händer!

För ett år sedan gjorde du den på Freeride väldigt uppskattade filmen ”Running For Airgonaut”: Hur skiljer sig din nya film mot den skulle du säga?
– Förra året ville jag verkligen göra någonting annorlunda än vad jag skapat tidigare år. Det blev ett slags porträtt på Niklas Höiem och Jacob Eklund och jag ville spinna vidare på något annorlunda även det här året. Som jag nämnde tidigare så dök idén om denna Frank upp. Jag ville skapa en film med mer tanke bakom och kanske lite av en konstig och kryptiskt handling till sig. Det är nog den stora skillnaden.

Björn Eklunds två senaste filmalster

Här ser du hela ”The Ballad of Fictitious Frank” från 2017

Här ser du ”Running for Airgonaut” från 2016

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.