Nostalgi: Dom kallar oss jibbers (2005)

Spola tillbaka tiden 10 år och många sporter ser annorlunda ut. Få sporter har dock utvecklats lika mycket som freestyleskidåkning. Vi grävde upp en film av Einar Lindgren som filmades 2005 med Henrik Harlaut, Jacob Wester, Jon Olsson, Oscar Scherlin och Sammy Carlsson för att nämna några.

Vi hoppar tillbaka ett par årsringar och granskar den svenska jibbscenen 2005. Vi får se en 13-årig Henrik Harlaut köra grymt och en nytänd Oscar Scherlin ser ut som en teskedsgubbe på det enorma JOI-hoppet. Einar Lindgren som på den tiden var filmmakare i Åre bland annat för TV Åre har levererat mycket minnesvärt genom åren. Vi hörde oss för med Einar om skillnader mellan då och nu samt om han anade vilken stor talang Henke var redan då?

Vad var tanken med filmen?
– Jag hade börjat filma skidåkning vintern innan och kom på att jag tyckte det var lika roligt som att åka skidor. Alla som börjar filma gör ju det för att dom är för dåliga på att åka och så var det absolut med mig. Många filmare känner nog igen sig… Det föddes fram att det skulle bli en hel film. Det bästa shootet på den filmen var när jag var med Jon, Jacob och Oscar på baksidan av Stryn. Henrik Rostrup var där och filmade för Teddybear Crisis och lät mig vara med bara jag släppte senare än dom. Den heter ju ”Dom kallar oss jibbers” som är en passning till filmen ”Dom kallar oss mods”. Den handlar om killar utanför samhället så det kändes lite kul eftersom jibbers var lite rebeller på den tiden. Rak anspelning, men det kanske inte är eller var så många som tänkte på den kopplningen. Det är ändå en film från 68.

Vem var bäst på den tiden?
– I den här filmen är det klart att Jon Olsson var bäst. Det är svårt att säga någon annan. Jag tyckte det var coolt att se Scherlin och Harlaut redan då var så grymt duktiga, man såg ju deras talang.

Skillnader då och nu?
– Då kunde man kunde ta en kamera och en snubbe och det skilde sig inte så mycket från proffssnubbarna, PBP och dom. Dom hade bättre åkare och var på coolare platser men dom filmade också bara av det. Nu är det ju en annan nivå. 2-årsprojekt med kameror som kostar 100.000kr. Det är ju en enorm skillnad på filmer då och nu. Både åkkvalitéten och filmkvaliteten. Den här typen av skidfilm kommer nog inte överleva. Folk vill ju se det på en gång direkt under säongen.

Anade du att Henke skulle bli så stor?
– Jo men på något sätt, men på den tiden trodde många på Scherlin som nästa stora namn för Jon hade tagit honom under vingarna. Dom flesta trodde nog mer på honom och jag var en av dom.

Vad pysslar du med nu?
– Nuförtiden jobbar jag som TV-producent på Spoon. Jag jobbar med stora internationella bolag, kommunikationsutmaningar i TV och film.

– Har du något att tillägga?
Jävligt tråkigt att TV Åre har lagt ner. Jag hade inte jobbat med det jag gör om inte Tomas Åslund och TV Åre funnits.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Einar_Lindgren
  0
  Einar_Lindgren | 2015-01-20 15:20          

  För att svara OlofM: Den gick egentligen bara att se på TV-Åre vintern efter. Tanken var att den skulle släppas på DVD men det blev aldrig av.
  Så den fick ingen direkt uppmärksamhet om man säger så =)

 2. fredrisch
  0
  fredrisch | 2015-01-16 00:15          

  så jävla äkta!

 3. Duffis08
  2
  Duffis08 | 2015-01-14 16:15          

  Härlig läsning!

  Freeride har blivit mycket roligare att gå in o läsa på den senaste tiden! Grymt jobbat av alla inblandade!

 4. JtoB
  0
  JtoB | 2015-01-14 15:58          

  så fiint

 5. OlofM
  2
  OlofM | 2015-01-14 15:04          

  Men shit, vart har man kunnat sett denna film förut, har inget minne att jag någonsin har sett den! Riktigt fin nostalgikänsla.. och Jim, vilken jävla banger-ending-part :)

 6. nealsson
  1
  nealsson | 2015-01-14 12:09          

  Sånt här gillar jag! En liten nostalgitripp såhär på förmiddagen. Mer sånt!

 7. Timmm
  0
  Timmm | 2015-01-14 11:49          

  Den här typen av artiklar är något som saknats på freeride