Hugo Burvall – Den hårt arbetande jibbaren

Trea i den totala big air världscupen 2018 och två pallplatser samma vinter. Hugo Burvall är en möjlig framtida superstjärna i freeskilandslaget.

Han har funnits med på den svenska skidscenen sedan lilla genombrottet med Young Gunz 2012. Då, 15 år gammal, banade Hugos videoansökan vägen till sponsorkontrakt med bland andra Salomon, Orange och Dragon, samt möjligheten att utvecklas som skidåkare på denna plattform, skapad för unga talanger.

Uppvuxen i Sundsvall men född i Stockholm, på allvar skidåkare sedan inledningen av lågstadiet. Hugo berättar om hur han tidigt började filma skidåkning tillsammans med kompisarna på kvällstid i Sundsvall efter skolan.

När Hugo hade åldern inne för att ta klivet in på gymnasiet valde han likt andra stora talanger att gå vägen via skidgymnasiet i Malung.
– Det var ganska självklart, hade sett många som gick där, bland annat några av kompisarna från Young Gunz. Hade sett och hört mycket om Malung, så blev väldigt glad när jag kom in där. Det var tre år där vi åkte mycket skidor och jag lärde mig mycket tackvare en bra tränare.

Trots ett relativt tidigt genombrott som skidåkare tog det tid innan det började lossna på allvar för Hugo. Hugo beskriver det tuffaste med sin satsning som det faktum att det tagit många år med hårt jobb för att nå dit han är idag.
– För mig personligen har det varit att jag fått hålla i länge. Det har inte varit så att det small till från ingenstans. Jag har fått kämpa på. Det har inte allltid gått så himla bra för mig. Inför vissa tävlingar vet man dessutom att man måste spendera ex antal tusenlappar på att åka till en tävling som inte ens blir av. Så kanske man måste jobba ett halvår år för att kunna åka skidor ett halvår, då kommer man in med ett sämre utgångsläge än de andra åkarna. Den finansiella biten kan var tung innan det släpper, men eftersom det är så kul i grunden att åka runt i världen med kompisar så är det värt det i slutändan.

Vad är det bästa med att vara freeskier?
– Det bästa är att man på sitt eget sätt får uttrycka sig genom skidåkningen, estetiskt genom hur trick ska se ut och hur man ska se ut i backen. Man har ju en baktanke hur hela paketet ska te sig. Sen gör jag ju allt för att det är kul. Det är kul att få kommentarer på ex Instagram att någon blivit inspirerad av det man gör.
Jag har alltid varit en person som gillar att rita och göra musik, uttrycka sig och stå ut ur mängden. Självklart gillar man när folk tycker om det man gör och att man kan inspirera människor.

Att kombinera skolan med en elitsatsning, likt det Hugo gjorde i Malung, är något han har fortsatt med. Vid sidan av sin satsning inom skidåkningen pluggar Hugo denna höst sin första termin vid Stockholms universitet där han läser kurser i företagsekonomi. I övrigt berättar Hugo att ju närmare full vinter hösten lider desto mer skidåkning blir det.
– Som det har sett ut under hösten så läser jag första året på Stockholms universitet där jag pluggar företagsekonomi. På dagarna har jag några föreläsningar sen åker jag iväg och tränar. Sen blir det väl käka middag, spela tv-spel och umgås med tjejen. Nu mot vintern kommer det bli mer och mer skidåkning. Det blir att åka på mycket resor. På tävlingar är det upp i backen tidigt, åka ett antal åk, komma hem, stretcha och ta hand om kroppen, sen vila och sen är det samma sak på repeat.

Hur skulle du beskriva hur året som freeskier är uppdelat?
– Om man börjar med säsongsstarten på hösten. Då blir det några veckors resande, några camps på glaciär i Schweiz, sen Stubai, sen planera in någon mer trip vid jul. I Sälentrakterna burkar jag vara mycket just den tiden. Efter jul drar tävlingarna igång på allvar. Då blir det mycket resande som håller på fram till slutet av mars, det blir några veckor här och där. När tävlingarna börjar lunga ned sig så blir det mycket tid hemma i Sverige. Åka i Kläppen och Åre, förska njuta av åkningen och hänga med kompisar. Träna på nya trick man tänkt på under säsongen. Framåt vårkanten är det Kim Boberg session, som är en av de absoluta höjdpunkterna på året.

Vad gör du på sommaren då?
– Ja, sen har vi sommaren. Då landar jag hemma lite och kollar hur allt har gått. Börjar försäsongsträningen, så man har förutsättningar att köra hela säsongen och må bra. Brukar vilja få in någon resa till USA, typ Mount Hood. Där de har det klassiska Windells campet. Många kompisar som åker på det, både från USA och Europa.

Ifrån vårens upplaga av Kim Boberg session finns en edit där Hugo möter landslagskollegan Emil Granbom i ett match Slvsh. Inspelat i ett vårvarmt Kläppen i samband med denna stora happening i freeskivärlden.

Hur skulle du beskriva Kim Boberg session?
– Det är ju ungefär som att alla farit runt hela säsongen, filmat, åkt puder och kört park. Där får man det ultimata avslutet på säsongen. Det är varmt och slaskigt och en park utöver det vanliga. Det samlar världens bästa åkare med olika stil där alla bara har kul och försöker peppa varandra och ha den bästa tiden på säsongen.

Varför är det så lyckat då, detta som Kim Boberg har dragit ihop?
– Det är ett helhetskoncept, vi bor hur bra som helst, vi har världens bästa filmare, väldens bästa park och väldens bästa åkare. Hela omfamningen är svår att beskriva. Jag tror det blir så bra för att det inte finns några krav så det blir avslappnat och man blir pushad av att se alla andra så det är väl därför det kommer ut så mycket bra därifrån.
Man har ju sett när man var liten att det byggts superparks i skidfilmer, då är det fett att Kim Boberg session kommer från Sverige och Kläppen. Det visar det jag tror fick alla att åka skidor från börja; att åka runt med sina kompisar och pusha varandra men att man är fri att göra vad man vill.

Inför fortsättningen på innevarande säsong berättar Hugo om målsättningar att nå stabila topplaceringar på världscupen inom både big air och slopestyle.
– Om man börjar med förra säsongen så kände jag det släppte ganska rejält med big air världscupen, tvåa i första VC i Milano och två i Quebec, trea over all. Fick ett kvitto på att jag kan vara i toppen. Lite oväntat eftersom jag sett mig själv som en slopestyleåkare. Så målsättningen är att ta bra placeringar på slopestyle också. Jag vill komma till final på de tävlingar jag är med på, rundar Hugo av.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.