Red Bull Supernatural avgjort

Red Bull hade slagit på den stora trumman, om det nu var någon som trodde något annat, när den omtalade snowboardtävlingen Red Bull Supernatural i helgen avgjordes uppe i kanadensiska Baldface, BC.


Supernatural har för huvudpersonen Travis Rice slagits om uppmärksamheten den senaste säsongen tillsammans med mastodontfilmen The Art Of Flight. Om man har följt förberedelserna och planeringen för tävlingen har man förstått att arrangörerna lagt ner otroligt mycket jobb och när kalendern äntligen hade hittat fram till lördagen den 4 februari var det dags att få utdelning för allt slit.


 


Arrangörerna insåg tidigt i planeringsstadiet att det skulle bli svårt att hitta ett bra tävlingsområde där det skulle kunna gå att arrangera en tävling. Lösningen blev att själva bygga och shapa ett face, helt enligt egna önskemål. Resultatet av det beslutet visades upp i helgen när några av planetens bästa snowboardåkare stod redo att göra upp på det 1,6 kilometer långa shapade tävlingsfacet.
– I början tänkte jag att vi bara behövde hitta det rätta facet men efter ett tag stod det klart för mig att vi faktiskt måste bygga det perfekta facet själva för att få plats med så många olika spots på samma face, kommenterade Travis Rice. 


På plats i Baldface i helgen fanns förutom Travis själv även åkare som Gigi Rüf, Terje Håkonsen, Nicolas Müller och Scotty Lago och det blev en rejäl uppvisning i hur bräda ska åkas. Inspirerade och peppade åkare i kombinationen bisarrt bra förutsättningar gjorde att tävlingen levde upp till de skyhöga förväntningar som fanns.


När krutröken lagt sig stod det klart att huvudpersonen, myten och legenden Travis Rice själv imponerat mest på domarna. Travis droppade under tävlingen in som trettonde man och efter en inledande stor straight air sågs han bland annat exekutera en backflip, en stor backside 540 följt av en cab 900 i den parkshapade 20 meters-bootern med puderlandning innan han rundade av åket med att leka runt bland alla features i botten av åket.

Tävlingsformen lovordades så klart av åkarna och två av de som rättade in sig i ledet och öste beröm var Gigi Rüf och Nicolas Müller.
– Travis har tagit fram en ny tävlingsform. Supernatural är ett sätt att visa upp den mer kreativa sidan av snowboard. Alla olika features och längden på facet gjorde att det sög rejält i benen, berättar Gigi Rüf.
Den här tävlingen är som att köra X Games i backcountryn och lägga till lite Craig Kelly-åkning. Typ som en boll som flyter ner för berget, kommenterade Nicolas Müller.


 


Redan nu har Travis tillsammans med sina sponsorer gått ut med att tävlingen blir av även nästa vinter. De meddelade samtidigt att de även hoppas kunna expandera och utveckla tävlingen på japansk och europeisk mark i framtiden.

Arrangörerna har satt ihop en större film från tävlingen som kommer att sändas på NBC i mars. Fram tills dess får vi nöja oss med en kort trailer för vad som komma skall. Under de senaste dagarna har ett par olika videoklipp cirkulerat på internet från tävlingen men i skrivande stund har det tagits ner av uppladdaren, med respekt för arrangörernas vilja.
– Det kommer inte att komma någon videon innan den 31 mars men lita på oss; det kommer vara värt väntan, kommenterar en av produktionsmedlemmarna.

Resultat Red Bull Supernatural 2012

1. Travis Rice 91.00 ($35,000)
2. Gigi Rüf 84.00 ($20,000)
3. Nicolas Müller 82.60 ($15,000)
4. John Jackson 80.60
5. Lucas Debari 77.00
6. Kazuhiro Kokubo 75.50
7. Jake Blauvelt 73.10
8. David Carrier-Porcheron 69.20
9. Eero Niemela 68.90
10. Devun Walsh 68.80
11. Mark Sollors 68.30
12. Terje Haakonsen 68.20
13. Eric Jackson 65.80
14. Mark Carter 64.70
15. Mark McMorris 63.00
16. Sage Kotsenburg 62.00
17. Scotty Lago 59.40
18. Mark Landvik 55.50

Best Trick: John Jackson ($5,000)

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.