Så gick det: SM i Grässlalom

Den gångna helgen bjöd Brösarp och Ornahög Skidbacke på en annorlunda parallellslalom med härlig inramning. Efter många åk av 60 startande delades medaljerna ut och vinnaren har stått överst på pallen förr i tävlingens fyraåriga historia. Men egentligen är det inte främst tävlingen det handlar om.

En vacker sommardag på Österlen hyser alltså en spännande tävling i utförsskidåkning. Den här julidagen har tack vare den goda traditionen med fina tävlingar lockat flera hundra åskådare och en mängd hoppfulla tävlande. Då få äger egna grässkidor(en knapp handfull kom med egen utrustning till Brösarp denna gång) var deltagarantalet begränsat till de låneskidor som fanns och platserna tog slut på tio minuter. De som blev utan startnummer surade verkligen inte då det fanns god mat, bra dueller i backen och gott umgänge i solskenet.

De 15 snabbaste kvaltiderna gick till finalerna, där den 16:e platsen lottas ut med ett wild card. I år gick detta till den snabbaste junioren i Sverige, speedskiåkaren Måns Norell från Deje Alpina Klubb i Värmland.

Arrangören Fabian Rimfors summerade känslan och deras ambition bäst.
Säga vad man vill om entreprenören och Malmö Redhawks beskyddare Percy Nilsson, men jag hörde honom en gång säga: “Det får inte vara för mycket idrott i sporten”. Det sammanfattar mycket bra vad vårt inofficiella SM i grässlalom, eller Slalomderby som vi också kallar det, handlar om. Det handlar om själva kärnan och passionen, som ofta går förlorad när det roliga underordnas resultat och pengar. Vi försöker samla folk kring ett gemensamt intresse; skidåkning, eller skidglädje kanske passar bättre. Det är inte att vinna som är det viktigaste, utan att deltagare och publik åker hem nöjda efter en dag de kommer att minnas med glädje, länge.

Brösarps Alpina Skidklubb

De heta finalbataljerna med 16 åkare från hela landet gick inför några hundra åskådare. Tyvärr var bara en av damerna vidare men fjortonåringen Tilda Nord, Norrköpings SK, tog sig dit med sjätte bästa kvaltid. Hon tog sig också till kvartsfinal men där det visade sig att kvaltrean, den mystiske Erik (inget efternamn behövdes tydligen här) var för snabb. Erik i sin tur fick se sig utslagen av regerande mästaren Edvard Nord som försvarade guldet i finalen mot Peo Rosenqvist som återigen fick nöja sig med ett silver.

Nästa år kommer Norrköpings Skidklubb att arrangera SM i grässlalom, som en del av SM-veckan i Norrköping. Edvard Nord som inte bara stärkts efter sina fyra SM-titlar utan även utvecklas för varje år eftersom han fortfarande bara är 20 år, kommer troligen att vara favorit till guldet på sin hemmaplan säger arrangörsveteranen Fabian.
Han nämner också Peo Rosenqvist, 44 år, som är den ende som på allvar utmanat Edvard de senaste åren med två silver och ett brons. Han får en tuff uppgift nästa sommar men är en stark åkare.
Peo hade snabbaste kvalåket och det är små marginaler, så vad som helst kan ju hända. Och det vore ju kul om fler lyckades slå sig in i toppen.

Casseroll Foodtruck sålde fler portioner än vid invigningen av Malmö Live, Malmös nya konserthus och kongresscenter. Hela 102 portioner av gulasch och korvbuffé med surkål mättade det tillresta skidfolket. Allt överskott gick till Oxfam i kampen mot hungern i världens fattigaste länder.

Allt som allt är arrangörerna mer än nöjda över evenemanget. Nästa år blir det alltså inte SM i Brösarp då Norrköping axlar det ansvaret men tävling blir det. Dessutom får de arrangörer och funktionärer som varit upptagna med eventet i Brösarp kanske en chans att faktiskt delta i de officiella mästerskapen under SM veckan 2016.

Fabian skickar ett mejl till redaktionen medan artikeln skrivs med en rolig nyhet: Edvard Nord har nyligen fått den första svenska FIS-licensen att tävla på gräs eftersom han nästa torsdag ska representera Sverige i FIS Grasski Junior World Championships, som går nere i Tjeckien. En tävling i Ornahög Skidbacke kan alltså förutom att vara trevlig också ta dig till VM. Stort lycka till Edvard!

Text: Ted Forsström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.