Salomon MTN Collective Junior: ”- Ett fantastiskt läger”

7-8 mars genomfördes succé-eventet Salomon MTN Collective Junior i Åre. Ett camp där ungdomar mellan 14-18 år har fått chansen att utveckla sin friåkning och medvetenhet på berget under två fullmatade dagar tillsammans med flera professionella coacher.

Totalt deltog 50 stycken ungdomar under Salomon MTN Collective Junior i Åre, det vill säga maximalt antal deltagare, vilket talar för popularitetet och kvaliteten på detta ungdomscamp.

Grundläggande lavinkunskap, bedömning inom friåkning och inspirerande föreläsningar med Wille Lindberg och Kaj Zackrisson är några av de aktiviteter som stått på schemat under dessa två fullmatade dagar. Och självklart massor med skidåkning.

Alla föreläsningar genomfördes hos Åreguiderna i deras lokal vid Åre torg och lavinutbildningen som genomfördes i Åre Lavincenters regi delades upp i två delar. En praktisk del på träningsområdet hos Åre Lavincenter och en teoretisk del inne hos Åreguiderna.
Alla deltagare delades upp i mindre mixade grupper med både killar och tjejer med en ansvarig coach i varje grupp.

– Vi hade bra förhållanden i år. Skutan var öppen under lördagen och vi kunde hika upp till toppen och köra baksidan. Det var 30st ungdomar som körde Bananen, det var väldigt roligt att se! Säger David Kantermo som var en av coacherna på Salomon MTN Collective Junior tillsammans med Lovisa Rosengren, Robert & Heidi Pallin Aaring, Philip Harlaut, Wille Lindberg och Kaj Zackrisson.

”Det är ett fantastiskt läger! Speciellt bra är coacherna, som introducerar hur man kan ha roligare på berget och komma längre med sin skidåkning, både fysiskt och psykiskt.”

Att både coacherna och ungdomarna lämnar starka avtryck på varandra är något som Emrik Strömberg, deltagare för andra året i rad, också bekräftar.

– Det är ett fantastiskt läger! Speciellt bra är coacherna, som introducerar hur man kan ha roligare på berget och komma längre med sin skidåkning, både fysiskt och psykiskt. Det kommer tjejer och killar från hela Sverige och det är kul att träffa nya vänner. Detta är en väldigt bra helg och det händer alltid något!

”Generellt var hela gruppen på en väldigt hög nivå och det märks också att det kommer fler tjejer in i friåkningsvärlden vilket är väldigt roligt.”

David Kantermo berättar också att det fanns några som stack ut lite extra under dagarna i Åre. Anton Cawthorn och norska Tilde Skjervold, två namn som är värt att lägga på minnet, som båda utnämndes till årets ”Standout” under Salomon MTN Collective Junior.

Dom sprider bra stämning i gruppen, peppar sina polare och är duktiga åkare. Tilde är en riktigt cool tjej som också imponerade med en 360 utför en vinddriva som vi lekte på. Generellt var hela gruppen på en väldigt hög nivå och det märks också att det kommer fler tjejer in i friåkningsvärlden vilket är väldigt roligt.

Robert ”Robban” Gustafsson från Salomon är en av nyckelpersonen bakom eventet och han, som många andra, gläds åt den positiva feedbacken.

– Sammanfattat var det ett extremt lyckat event, personligen anser jag att det var bättre än i fjorEfter eventet gjorde jag en undersökning bland deltagarna  där 90 procent av de som svarade tyckte eventet var ”extremt bra” samt ”väldigt bra” vilket känns fantastiskt roligt och ett kvitto på att det verkligen är uppskattat.

I framtiden är tanken att detta ska bli ett globalt event som genomförs i flera länder. Inför denna vinter hade Salomon planerat två läger, ett i Åre och ett i norska Hemsedal. Tyvärr fick det sistnämnda ställa in på grund av rådande Coronapandemi.

– Åre kunde vi köra eftersom eventet gick före covid-19 gjorde sitt intåg och vi lyssnade och agerade på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och dess norska motsvarighet och tyvärr blev vi tvungna att ställa in eventet i Hemsedal, förklarar arrangören Robban på Salomon.

Förhoppningsvis har viruset lagt sig till nästa vinter och det är sannolikt många, såväl coacher som friåkande youngsters, som redan ser fram emot Salomon MTN Collective Junior 2021.

Film från årets camp ser ni här, filmad av Jonas Dahlstedt.

BILDKAVALKAD Salomon Mtn Collective Junior 2020

– fotograf Kyle Meyr

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera