Kaj Zackrisson ”–Det var hög nivå! Men glädjen i deras skidåkning var ännu coolare att se.”

Salomon letade efter 50 friåkande young gunz i åldern 14-18 år. Campet blev fullproppat och peppen var osannolik. Två dagar i Åre i slutet av mars 2019 med lavinkunskap, träffa med domare från Freeride World Tour, åkning med rutinerade rävar som bland andra David Kantermo och Kaj Zackrisson. Vi pratade med sistnämnde om vad han tycket om ungdomsåkarna och friåkningens framtid! 

Hej Kaj! Hur är läget och vad gör du just nu?
– Tja toppenfint, åker massa lagg, har föräldraledigt så jag pendlar mellan Oslo och Hemsedal där vi har hytta. Igår kväll har jag tränat juniorerna som jag har i Heming klubben här i Oslo, sen blev det ett par timmar med lek i parken för egen del efteråt:-)


En minuts ösig video från Salomon Mountain Collective junior i Åre mars 2019

Filmen är gjord av Erik Nylander


Du var i Åre i helgen och coachade friåkande ungdomar: Vad hade ni för upplägg?
– Det handlar om att skapa en kontaktform för likasinnade ungdomar. Juniorer som vill åka lagg i friare form måste få fler möjligheter att träffa andra som vill göra samma sak. Så vi har helt enkelt skapat ett event där dom får göra just det, plus att vi vill lära dom lite runt själva skidåkningen med säkerhetstänk runt lavinrisker och andra risker i fjället. Så upplägget var att vi coachade dem i friåkning, gav dem en införing i lavinkunskap, vi körde även lite inspirationsföredrag.

Jobbar alpinklubbarna tillräckligt för att fostra friåkare?
– Nej. Vi vill också uppmana föräldrarna att jobba för att skapa fler friåkningsavdelningar i slalomklubbarna runtom i landet. Det är för många barn som slutar i klubbverksamhet när dom är slutar med racing, plötsligt har dom inget annat alternativ och måste köra själva. Här skulle slalom klubbarna kunna ha kvar utövarna i klubben men i en annan avdelning bara:-)

Var ungdomarna nervösa på det första mötet?
– Haha nej det var full fart, fantastiskt och få träffa ett sånt här gäng med så mycket energi och positivitet.

”–Sen var det hög nivå tycker jag på åkningen, väldigt många som kan bli riktigt duktiga. Men det var framförallt glädjen i deras åkning som var det coola.”

Och hur var deras föräldrar? 
– Dom verkade coola, det var mer snack om hur man kan skapa nya plattformar för att juniorerna skall träffa likasinnade, bättre community byggning.

Ni hade rätt stor lavinfara på Åreskutan när ni skulle ut och shredda, hur hanterade ni det?
– Vi pratade om det, och vi hade tränat och informerat runt lavin- och fjällvett dagen innan, bara det gjorde att dom var mer medvetna. Vilket är en väldigt fin start.

Hur tyckte du åkningen gick, fanns peppen och talangen där bland åkarna?
– Allt fanns, det var en otrolig känsla och få coacha så laddade och peppade ungdomar, alla coacher fick själva en kick:-) Sen var det hög nivå tycker jag på åkningen, väldigt många som kan bli riktigt duktiga. Men det var framförallt glädjen i deras åkning som var det coola.

Övade ni på något speciellt? Åka brant, droppa eller liknande?
–Jag försöker alltid lära ut grundteknik i den mening att man har en fin grundposition. Så då är fokus på att åka mycket skog, och helst lite rallybanor i skogen. Att köra små dropp där man måste svänga efter landning är också fint, då ser man direkt om dom har grund position eller om dom hänger bakpå.
”Man måste bli chef över skidorna” tränade vi på. Och ja visst en massa dropp, skog, puder och rally banor blev det.

Ok, något att tillägga om Salomons allra första Mountain Collective-Junior camp!
– Kändes super kul och lyckat, det här kommer det bli fler av. Men jag hoppas att i förlängningen resulterar i fler junior freeride avdelningar ute i SL klubbarna för att bygga community. Och det vore på tiden att få igång en Sverige cup i freeride framförallt för juniorer. I Norge har dom både för senior och junior vilket är kanon kul.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.