Gesundaberget

Skidorter i Sverige
Gesundaberget är knappast Sveriges mest kända berg, men med sina sex pister har du garanterat några roliga timmar framför dig.
Gesundaberget ligget intill Gesunda by i Solleröns Socken. Med sina 514 meter över havet bjuder Gesundaberget på fantastisk utsikt över sjön Siljan i hjärtat av Dalarna. Något som faktiskt belönats med tre stjärnor i Michelins ”Green Guide”. Gesundaberget är ett av de brantare skidområdena kring Siljan, i jämförelse exempelvis med Granberget utanför Leksand och Rättviksbacken som ligger utanför....Rättvik!

Liftarna och toppstugan är öppna både på vintern och på sommaren, vilket möjliggör för andra aktiviteter än endast skidåkning. På sommaren är det vandring och mountainbike/downhill som står på menyn.
Självklart finns det här möjligheter att hyra skidutrustning om du skulle behöva.

Snöprognos

 • Onsdag

  0,5 mm regn
  Duggregn / sol
  13°
  3 m/s
 • Torsdag

  0 cm
  Halvklart
  15°
  2 m/s
 • Fredag

  2,2 mm regn
  Lätt regn
  13°
  1 m/s
Vad tycker du om Gesundaberget?
5
4
3
2
1
Lars
Lars (Gäst)
2019-09-24
Väldigt trevligt perfekt för en bra skidhelg med bra o jobbiga längdspår och utmanade utförsåkning.

Henrik Carlsson
Henrik Carlsson (Gäst)
2019-03-13
Litet och familjärt, men erbjuder ändå något för alla smaker. Hela anläggningen har lyft sig rejält de senaste åren. Väl underhållna pister och längdskidspår samt mycket trevligt bemötande.

ulrikaelisa
2019-02-14
Gesunda tycker jag är ett enkelt ställe att åka skidor på. Det är sällan några liftköer eller trångt på på toppstugan eller värdshuset när man vill äta eller dricka. Det finns fina varierande backar och skogsbanor som dom yngre gärna åker i. De har också fina längdspår ett på 13.5Km med rätt mycket backar i som ger bra träning. Utsikten över Siljan från Toppstugan är fantastisk.

Anna Jacobsson
Anna Jacobsson (Gäst)
2018-04-01
Fint välskött berg med bra långa nedfarter för alla smaker.

Peter
Peter (Gäst)
2018-03-06
Efter några tunga år känns det som att Gesunda har börjat satsa igen. Var där några dagar under sportlovet och var mycket nöjd. De flesta backarna var välpistade och restauranger var öppna både på toppen och i dalen. De spår som på sommaren används till cykel fungerar dessutom toppen att åka skidor för de mindre gästerna.

I en jämförelse med (hyggligt) närliggande Sälens mer omfångsrika utbud får Gesunda istället stoltsera med liknande fallhöjd, lägre prisbild och mindre folk i backen. Den vedeldade pizzan på värdshuset är dessutom riktigt bra.

Kire
Kire (Gäst)
2013-03-04
Få berg i Sverige har så varierad terräng, vid snöfall blir de opistade backarna grymma och gör Gesunda till ett offpistparadis! Hänger man med den lokala klubben så visar dom gärna gömda hemligheter runt om berget. Även mycket imponerad av cykelspåren som även funkar vintertid! Grymt om man gillar skid/brädåkning.M
M (Gäst)
2013-02-10
Var i Gesunda i helgen. Vilken katastroff. En anläggning som var ganska bra har blivit körde i botten. Få folk, skidshop med hyllar som gapar, backar som är igenväxt med sly och kan inte öppnas/pistas, sittlift som ser ut som den har inte rörde sig sedan länge, ingen skidskola förutom sportlovet, korta öppningstider (10-15).....listan kan göras lång.

Bottenbetyg. Finns andra lokala alternativ som skötts mycket mer professionelt. Jag sörjar över Gesundaberget som måste vara farligt nära att går i graven.

Anders
Anders (Gäst)
2013-01-30
Var där nyårshelgen. Surt. Kommer nog inte tillbaka. Varför orkar inte Gesunda lägga snö. 1 backe öppen, en lift igång. Dåligt dåligt. Trevlig personal vid liften, inte deras fel, men men. Jag tror det saknas både ambition och pengar i bolaget. Synd för berget är fint. Backarna skulle kunna vara bra. Utsikten på toppen är toppen. Skall kolla vecka 9 om jag ändrar uppfattning.

Fredrik
Fredrik (Gäst)
2012-02-05
Gesundabacken är en av Dalarnas äldsta anläggningar och det märks på en del sätt om man jämför nyare backar som har högre krav. Dock har mycket gjorts för att hänga med och en hel del är fortfarande bra. För det första är utsikten från toppen över Siljan något av det bästa som finns i detta landskap. Endast den gör det värt ett besök. Backarna har okej branthet men är alldeles för korta. Berget är mycket högre egentligen och hade man byggt den senare hade man säkert planerat för längre backar. Parken är bra för att vara så liten anläggning och det finns en del kul offpist att åka men man kommer ut i en nästintill platt "backe" som går runt berget så åker man snowboard utan stavar är det inte så kul. Liftarna är gamla och ibland väldigt sega. Tipset är att åka hit tidigt på säsongen för lite offpiståkning eller i vårsolen då man kan ha hela backen för sig själv och turisterna sitter hemma. De bästa backarna är i skuggläge så snön stannar kvar längre än man tror. Maten är okej men bäst är att ha egen och värma. Överlag en okej backe som kanske inte erbjuder de riktigt stora utmaningarna men ändå okej åkning för alla. Minus för korta backar och gamla liftar.

Jonas W
Jonas W (Gäst)
2012-01-02
Utvecklingen av backarna, snökanonerna är riktigt bra och framför allt utveckling av parkområdet - bra jobbat. Inköpet av den nya stugbyn med det utomordentliga läget är rätt gjort. Det nya upplägget gällande liftkortspriserna lovordas vilket säkerligen även kommer att ge bra respons under sommaren för downhill. JBra valuta för pengarna. ag signerar upp hela familjen för denna vinter.

Varför dock inte satsa lite mer offensivt och låta anläggningen växa med några nya nedfarter i andra vädersträck? Finns rejäl potential på baksidan av berget likväl som branten vid toppstugan, skulle rocka och knäcka det mest i Sve om det blev realiserat, skulle lyfta Gesunda till hög nivå. Jag vet att markägandet ligger på andra men det gäller att ha visioner och känns som en grym uppsida.

Wärdshuset lever dock i en helt annan division, här behövs rejäl uppryckning. Tips är att ni börjar servera "skidåkarmat" som Gulaschsoppa, spagetti m köttfärssås, våfflor, hamburgartallrik mm. Pizzan i alla ära är riktigt bra men menyn i övrigt lämnar mycket att önska för oss som besöker anläggningen. Kan heller inte driva ett Wärdshus utan Glühwein eller varmchocklad med grädde (som ej gjorde på pulver och varmtvatten). Afterski är också ett måste under primehögsäsong.
Det går åt rätt håll men ni måste höja tempot och framför allt anställa positiv, trevlig och serviceinriktad personal till Wärdshuset. Det har varit struligt under senaste 2 åren!

Lägg Catastrophy i stora backen så att besökare kan njuta av den sjuktbra tävlingen ifrån första parkett som det var för några år sedan. Det nuv läget bortom barnbacken eller vid parken blir ett kommersiellt dubbelfel.

Avsaknaden av Björns Skishop är också stor och här får ni arbeta hårt för att få samma "närheten" med the locals.

Visa fler recensioner (38)

Mest populära foto

Åkare: Jeppe Trägårdh Foto: Jonas Trägårdh

Pistkarta

Pistkarta Gesundaberget

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer