Orsa Grönklitt

Skidorter i Sverige
I Orsa kommun i Dalarna ligger skidanläggningen Orsa Grönklitt. Berget heter Grönklitt och mäter 561 meter över havet. Med 13 liftar och 23 nedfarter är det expanderande Orsa Grönklätt ett familjevänligt resmål. Mellan 2007 och 2009 ökade omsättningen och antalet anställda gick från 53 till 95.

Fallhöjden är 145 meter och orten har en stolslift, resten är släp- och knappliftar.

Här finns också Orsa Rovdjurspark som är Europas största rovdjurspark med sina 325 000 kvm. Här kan du hitta några av världens mest utrotningshotade rovdjur. Här finns till exempel brunbjörn, varg, lo, berguv, järv och kamtjatkabjörnar.

Skidbackarna beskrivs av många som pluttiga och vill du ha ett stort skidäventyr är nog detta ingenting för dig. Du kan dock åka skidor i tre olika vädersträck och huvudbacken är både hyfsat bred och brant.

På berget Grönklitt vars topp är 561 meter över havet har du en vidsträckt utsikt. Bland annat över den 400 meter lägre Orsasjön.

Orsa Grönklitt Snöprognos

 • Tisdag
  0 ft
  Molnigt
  69°F
  4 mph
 • Onsdag
  0,5 in regn
  Duggregn
  66°F
  3 mph
 • Torsdag
  0,7 in regn
  Regnbyar
  58°F
  8 mph

Fakta om Orsa Grönklitt

Nedfarter (Totalt: 22)
Grön Väldigt lätt:3
Blå Lätt:10
Röd Måttligt svårt:7
Svart Svår:2
Kvällsskidåkning:1 st nedfarter
Konstsnö:14 st nedfarter
Längsta nedfart:5249 ft
Total pistlängd:8,1 miles

Liftar (Totalt: 15)
Stollift:1

Fallhöjd
Orsa Grönklitt Fallhöjd
Högsta punkt: 1821 ft
Fallhöjd: 476 ft
Lägsta punkt: 1345 ft

Längdskidåkning
Spår:80,8 miles
Upplysta spår:7,5 miles
Konstsnö:2,5 miles

Områden
Snowparks:1
Barnområden:1
Land: Sverige
Region: Dalarnas län

Recensioner av Orsa Grönklitt

Vad tycker du om Orsa Grönklitt?
5
4
3
2
1
Simon
Simon (Gäst)
2021-04-06
Bra men lite för korta.

Jonatan
Jonatan (Gäst)
2021-01-07
Två dagar med familjen i Orsagrönklitt och jag kommer inte åka tillbaka för utförsåkning. Anläggningen är fin men väldigt liten. Liftköerna var korta men liftkorten var dyra. Anläggningen prioriterade tydligt att skapa snö över att deras kunder skulle kunna se. Sikten var vädermässigt redan begränsad och i backen stod alla snökanoner och sprutade för fullt i -15C vilket gjorde sikten obefintlig. De flesta åkare sökte sig då till baksidan på berget vilket skapade en lång oorganiserad kö till ankarliften.

Tomas
Tomas (Gäst)
2020-04-06
Grönklitts stora fördel är den höga kvaliteten på pistningen. Jag har besökt ett 20-tal svenska skidanläggningar och jag håller Grönklitt som etta vad gäller pistningskvalitet.
Den största nackdelen är den måttliga fallhöjden. Detta kompenseras dock delvis av att pisterna är synnerligen breda, vilket i kombination med den dagslånga manchestern ger goda carvingmöjligheter.
Grönklitt har välutvecklade barnområden och får huvudsakligen betraktas som en anläggning med barnfamiljer som målgrupp. Men även den vuxne kan se fram emot kul åkning.
Bra mat i toppstugan.

Eric Andersson
Eric Andersson (Gäst)
2019-12-16
Bra boende nära till allt.

Gosnutta
2018-02-20
2016/2017 började mina barn åka slalom och vi hyrde privatlärare i Orsa Grönklitt i en timme. Bästa vi gjort! På en timme lärde de sig knapplift och att ploga sig ner för barnbacken samt svänga lite. Vi är fortfarande i år i enklare backar och jag har inte provat åka något själv utan barnen än så allt ur barnperspektiv men bra backar - många alternativ i liftar, supertrevlig och hjälpsam personal. Orsa Grönklitt åkte jag själv i som ung och den goda atmosfären finns kvar. Över lag gott betyg från mig!

Sten Lindgren
Sten Lindgren (Gäst)
2014-12-29
Under snart 50 års skidåkande har jag besökt en majoritet av våra skidorter. Orsa Grönklitt är nog den mest ogästvänliga av dessa. Backarna är väldigt fjuttiga överlag, den enda som har någon likhet med en slalombacke var till större delen avstängd under två dagar för betalande åkare till förmån för lokala klubbars träning. Man hade satt upp en skylt där man varnar betalande kunder för fortåkande som tränar. Dessutom tar man betalt för att åka i längdspåren, även dessa var till stor del avstängda under 2 dagar för betalande åkare pga tävling. Vill man äta lunch i backarna får man räkna med uppåt 200 kr per person för medelmåttig mat

Karl
Karl (Gäst)
2014-12-09
Fantastisk längdåkning!

Har Varit i Orsa grönklätt ett antal gånger, och har fått erfara de fantastiska längdspåren mycket. Och det är ju därför man åker hit. Har ej åkt i utförsbackarna (med alpina skidor iaf.) Och vad jag skulle tro är de inte särskilt överväldigande.

Seabstian
Seabstian (Gäst)
2011-01-27
Tja! Har en släktstuga i Orsa där jag varit väldigt mycket som liten grabb. Lärde mig åka skidor vid 2års ålder i barnbacken i grönklitt. Har bara underbara minnen från det stället! Det är så härlig atmosfär. Perfekt att åka till om man vill ha en lugn och skön skidsemester med barnen. Något att rekommendera är att åka häst och släde till våffelstugan i Fryksås. Sjukt mysigt! Godare våfflor finns nog inte. Ska snart åka dit igen med min grabb och lära han åka skidor i samma backe som jag lärde mig.

SebSjoowqvizt
2009-12-02
-Har inte haft den bästa parken men det börjar ta sig.
vintern 07/08 Satsade de på en park på anlägningens norrsida vilket var mycket bra.
-Många roliga backar och skön off-pist åkning.
-Mycket trevlig personal och god mat.
-Har alltid mycket snö.

N/A
2009-02-11
+ bra personal,bra backar,bra prepparade backar

- inget


övrigt: Nu har dom byggt ett stort hopp med två kickar jag har för mig att det var 12m och 15m inte säker kan vara längre

Visa fler recensioner (25)

Mest populära foto

Åkare: Julius Aspman Foto: Bror ax (c)

Pistkarta

Pistkarta Orsa Grönklitt

Närliggande skidorter

Wäsabergen15,5 miles
Gesundaberget23,6 miles
Rättviksbacken30,4 miles
Granberget34,8 miles
Käringberget35,4 miles
Kläppen41,6 miles
Gårdtjärnsberget42,9 miles
Bjursås43,5 miles

Flygplatser nära Orsa Grönklitt

Mora-Siljan Airport
Körtid: 43 minuter (24 miles)
Avstånd: 17 miles
Scandinavian Mountains Airport
Körtid: 2 timmar, 4 minuter (81 miles)
Avstånd: 57 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer