Hopfgarten-Itter-Kelchsau

Skidorter i Österrike
Hopfgarten-Itter-Kelchsau tillhör SkiWelt Wilder Kaiser.

Hopfgarten-Itter-Kelchsau är tre mindre (i sammanhanget) skidorter som tillsammans ingår i Österrikes största skidområde – SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Totalt har området 91 liftar, 70 värdshus, 1 000 snökanoner och närmare 300 kilometer pister. Hopfgarten-Itter-Kelchsau ligger i regionen Hohe Salve tillsammans med Wörgl, Kirchbichl, Angerberg, Mariastein och Angath. Många väljer att utgå just här eftersom det är ett äkta vinterparadis. Dessutom beröms orterna ständigt för sin varierade och fina åkning.

Även om Hopfgarten-Itter-Kelchsau i sig inte är de största skidorterna i Österrike lär det ta lång tid för dig att utforska området. Ständigt hittar man nya pister och liftar på det stora fjället. Hopfgarten-Itter-Kelchsau passar bra för medelduktiga åkare och mer erfarna åkare. Dock finns även snällare backar för barn men det är inte den generella inriktningen här. Bo bekvämt, ät gott och njut av österrikarnas gästfrihet, planera in nästa skidsemester till Hopfgarten-Itter-Kelchsau och utnyttja hela SkiWelt systemet.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol
  -1°
  1 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -1°
  2 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Sol

  1 m/s
Vad tycker du om Hopfgarten-Itter-Kelchsau?
5
4
3
2
1
Bergendahl
2019-02-22
På jakt efter nerförsbackar i Hopfgarten

Det snöar. Stora vita flagor som virvlar runt oss och låter världen krypa ner under ett iskallt fluffigt täcke. Kylan biter i kinderna. Dottern har i snart en halvtimme klagat på att hon fryser om näsan. Jag ser på henne genom snöfallet. Det är klart hon fryser om näsan. Det är den enda del av hennes kropp som är exponerad för vinden. Hjälm, balaklava, skidglasögon – allt sitter som det ska. Själv fryser jag överallt. Vinden letar sig in även genom den tätaste skaljacka i sådana här förhållanden. Tur att vi inte åkte till fjällen i år, då hade det varit tio grader kallare.

Min fru ser på mig och jag ler och nickar när hon mimar ”två åk till” genom snöfallet. Vi befinner oss med hela familjen i Hopfgarten i Österrike, för första gången medelst bil till Alperna. Det innebär förutom oss, en son på åtta år och en pojke och en flicka på fem. Barnen är fantastiska. Snöfall, snålblåst och frysande näsor till trots tvekar de inte en sekund innan de kastar sig ut mellan snöhögarna i Brixentals relativt förlåtande skidsystem.
”Kan vi inte åka nu?”, säger åttaåringen.
”Vilken backe ska vi ta då?”, undrar jag och möts av ett leende i allt det virvlande vita.

Han svarar över axeln samtidigt som han kastar sig iväg mot närmaste röda pistmarkering och får följe av de två overallklädda femåringarna. En svans av kärlek i en värld av lek. Skidåkning är den enda aktivitet vi som familj kan ägna oss åt som alla verkligen tycker om. På riktigt. Hans ord når mig mellan snöflingorna och jag ler för mig själv bakom det isiga skägget. Pappaskämten fungerar fortfarande:
”Nerförsbacken Pappa! Nerförsbacken!”

Hopfgarten ingår i SkiWelt Wilder Kaiser - ett område bestående av 90 liftar och inte mindre än 284 kilometers pist att åka på. Det är tillräckligt för vem som helst, men om du helst åker svarta backar eller riktigt brant off-pist, är det inte hit du ska. I övrigt utgörs området av en bra blandning mellan röda och blå nedfarter. Perfekt för en familj med ett par år i barnens ben helt enkelt.

Vi valde Hopfgarten på grund av avståndet och det faktum att min fru hade varit där med sin familj i de yngre tonåren. Orten är belägen strax söder om den tyska gränsen, vilket för oss innebär att Branäs gamla slogan: ”Kort väg, långa åk” passar utmärkt att beskriva systemet med. I alla fall om man som vi bor på Västkusten. Vi tog nattfärja mellan Trelleborg och Rostock och vaknade utvilade klockan sex på morgonen i Tyskland. Med bara 52 mil till målet är det därifrån inte längre än att åka till Sälen för vår familj.

Hohe Salve på 1828 meters höjd är den högsta toppen, vilket varma vintrar kan göra det snöfattigt nere i byn, men eftersom systemet nås via en åttasitsig kabinlift som tar dig de första 1010 metrarna är snösäkerheten ändå god. Utsikten från toppen är precis så makalös som en alptopp alltid är.

Som gamla puderrävar med St. Anton som hemadress i Alperna blev både jag och min fru positivt överraskade av systemet. De riktigt branta hängen saknas naturligtvis, men som barnfamilj är vi numera bundna till att åka bredvid och mellan backar. Efter två dagars snöfall i början på veckan var off-pisten knädjup var vi än befann oss. Fluffig, bekväm och tillgänglig precis som allt annat under resan. Eftersom systemet dessutom främst befolkas av barnfamiljer samt ett och annat tyskt kompisgäng på helgresa, tog det flera dagar innan allt var uppåkt.

Nämnas bör också områdets 90 restauranger. Samtliga vackert byggda trähus med gott om plats för trötta skidåkarben. Maten är både god och stärkande på klassiskt Österrikiskt manér, men om du letar efter finlir á la Italiens backstugor får du helt enkelt åka dit. Här är det kall öl, Tiroler Gröstl (Österrikisk pyttipanna) och Kaiserschmarren (söt upphackad ugnspannkaka med äpplemos) som gäller. Antalet stugor gör dock att du aldrig behöver fundera över lunchen. Är du hungrig är det bara att svänga och så uppenbarar sig snart ett pittoreskt litet hus fullt med värme. En förvånansvärt stor del av stugorna hade dock anammat brickservering och för oss som gärna vill sitta ner på lunchen och bli serverade, innebar det ett par besvikelser under veckan.

Hopfgarten är litet med den vackra tvåtornade kyrkan som främsta kännetecken. Vill du bo precis vid liften är det sporthotellet du ska söka dig till. Nyrenoverat och ombyggt 2018 är det numera en riktigt blickfångare. Det finns ett gott utbud av restauranger, barer och några uteställen i byn som är trevlig, men inte mysig.

Sammanfattningsvis hade vi en sådan där alpvecka som man drömmer om en gråkall decembereftermiddag när regnet piskar mot rutorna. Snöfall i början på veckan och sol resten. Inte bara sol förresten, strålande sol från en klarblå himmel. Och även om snön var kall och vinden inledningsvis bet i kinderna, värmdes vi av barnens och våra egna leenden. Hit kommer vi definitivt igen.

Dessutom finns det ju så bra nerförsbackar…

Benknäckarn
Benknäckarn (Gäst)
2009-02-11
Har varit vi Hopfgarten två på raken , v 9. Är mycket van åkare i alperna men måste tillskriva området en ljuvlig variation av skidåkning. Trots att snötillgången varierat så löser områdets storlek och mängden backar trivseln. Ok restaurangerna i backarna hjälper till. Själva Hopfgarten är inget röjar ställe utan detta finns på nära håll i övriga byar.
Summering : Optimalt för alla som vill åka skidor !

Zackinen
2007-09-10 (Ändrad: 2008-03-19)
Var i samma skidsystem 2005 fast i byn Brixen im Thale (nära
Hopfgarten). Det står att de har Österrikes största skidsystem och det är verkligen stort. Maten är riktigt god där! När jag var där 2005 var det mycket snö även i dalen fast annars ligger det rätt lågt. Så i år när vi åkte förbi där med tåg på sportlovet var där snöfritt. Skidsystemet tar väldigt länge att utforska. Man hittar nya pister och liftar hela tiden! Och det är det som är så spännande. Backarna är inte svåra så det passar väldigt bra för lite osäkra åkare.

SujperThorsk
2007-05-21
Jag glömde säga vilka orter som ingår i området :
Kelschau, Westendorf, Söll, Itter, Going, Ellmau, Brixen, Hopfgarten och någon mer tror jag. Totalt är det VÄLDIGT många backar och liftar.
Maten är bra i backen, dock dyr.

SujperThorsk
2007-05-21
jag har varit i hopfgarten 2 år nu, och man tröttnar aldrig.
Förre året var det kanonbra snö, mindre bra väder och i år tvärtom, bortser man från den lilla snömängden och vissa backar var dåliga så funkar det alldeles utmärkt.
Ski-welt som skidområdet heter infattar ett antal toppar, t.om. berg som du måste åka skidbuss till.
Här kan du hitta allt från riktigt sköna offpisrepor och en riktigt go funpark (det finns totalt 3 i området skiwelt). Denna är belägen (med 5 minuters bussresa) i Westendorf. DEn innehar ett antal skitsköna rail och boxar, samt 2 "mindre hopp och 2-3 big jumps.
Allt som allt är detta ett riktigt bra skidområde och om det mot förmodan skulle vara dåligt med nattliv runt området ligger inte Kitchbüll många minuter bort!
Detta skidområde passar nästan hela familjen, dock inte så bra för barn under 8 om de inte är duktiga.
DEt var väldigt synd att dom inte kunnat spruta snö från kannonerna i år, då hade det blivit en ännu bättre upplevelse.
DEssutom var ingen funpark öppen i år :(
Men allt som allt, det är ett grymt skidområde.
Passar bäst för familjer och andra grupper där åkarnas nivå är något ojämn, om du/ni anser er duktiga bör ni kanske söka er någonannastans då det oftast är fullt av åkare i backarna.
Backarna är alltid välpreparerade men dom blir väldigt uppåkta framemot halv 4.

Mest populära foto

Åkare: Foto: Johan Lindqvist

Pistkarta

Pistkarta Hopfgarten-Itter-Kelchsau

Närliggande skidorter