Kronplatz

Skidorter i Italien

Snöprognos

 • Söndag

  0,2 mm regn
  Halvklart
  20°
  0 m/s
 • Måndag

  1,1 mm regn
  Regnbyar
  17°
  0 m/s
 • Tisdag

  0,8 mm regn
  Duggregn / sol
  16°
  1 m/s
Vad tycker du om Kronplatz?
5
4
3
2
1
Börje Hammarling
Börje Hammarling (Gäst)
2018-10-22
Kronplatz är en av de mest snösäkra skidorterna i Italien. Därför fanns det rikligt med snö när jag var här under vecka 5, denna snörika säsong. De flesta orterna i området har både italienska och tyska namn. Därför skriver jag båda namnen.

De flesta av pisterna utgår från toppen på ett berg som är 2 275 möh. Berget ser ut som hjässan på en äldre man. Kalt på toppen och bevuxet på sidorna. Toppen är plan yta om 200 x 200 och är den en givna samlingspunkten. Härifrån åker man utför i alla riktningar likt ekrarna i ett hjul. Pisterna är mestadels blå eller röda. De brantaste pisterna är två långa svarta pister på norra sidan av berget och leder ner till utkanten av staden Bruneck/Brunico. Den översta delen av pisterna 2B, 2R och 4 är bästa området för offpiståkning. Lifterna är moderna men det kräver oftast att man tar av sig skidorna många gånger i synnerhet vid San Viglio, då liftarna används på sommaren för mountainbiking
.
En utlöpa av systemet går till orten San Viglio Di Marebbe/Sankt Viglin Ennenberg. Det var här som jag valde att bo. Här finns några goda restauranger i hotellen och några små barer. Ett lugnt samhälle utan i övrigt några attraktioner. Här finns den svarta pisten nr 40 som damernas World Cup använder.

På toppen finns en stor och tråkig restaurang och en stor klocka. Två bra mindre mysiga restauranger är Oberegger Alm vid pist 21 och Grazin vid pist 12.

I övrigt finns MMM Corones museet som visar äldre målningar av berg och alplandskap. Staden Bruneck är en trevlig muromgärdad stad värd att besöka
.
Om man ska resa från San Viglio till järnvägsstationen vid Sankt Lorenzen/San Lorenzo Di Sebato så kan det vara en lång bilkö på lördagarna.

Sammanfattningsvis är Kronplatz ett mycket snösäkert skidsystem som räcker för en veckas vistelse. Liftarna är i bra men serviceutbudet är vad hotellen kan erbjuda. Därför inget röjställe. Besökarna utgörs av italienare, sydtyrolare och tyskar. Betyget blir en 4:a. Av Börje Hammarling

Mattiasmamma
2015-01-26
Mattias, Erica o Greta
Vi var här för 10:e gången, nyår 2015.
Vår favorit därför att här finns otroligt vacker natur och omgivande berg. (UNESCO världsarv) Väl fungerande service och trevligt bemötande av liftpersonal.
Kombinationen med tysk organisering och punktlighet och italiensk trevnad och mat fungerar perfekt! Många billiga härliga matställen i backarna. Befolkningen här är trespråkig: ladino, tyska och italienska. Engelska går också ganska bra.
Ingen offpiståkning! Här kan man få böter om man anses kunna orsaka lavinfara för sig själv och andra.
Vädret var blandat men mestadels sol. Temperaturen mellan -5 C till – 15 C. Byarna runt skidområdet Plan de Corones-Kronplatz nere i dalen var helt snöfria. Men på Kronplatz gäller snögaranti från mitten av december till mitten av april så snökanoner hade på ett effektivt sätt producerat snö till de breda välskötta pisterna. Ultramoderna skidliftar och sällsynta köer gjorde ändå skidåkningen till en ren njutning. Vi brukar alltid köpa det lite dyrare liftkortet som gäller hela Dolomitisuperski området . Systemet är sammanhängande och enormt stort och så det finns oändliga valmöjligheter. I kortet ingår väl fungerande skidbuss med täta tider. Vi brukar ta olika dagsturer till olika byar varje dag under en veckas vistelse. Vissa dagar förra nyårshelgen var det tyvärr kö i liftarna eftersom Cortina m.fl orter saknade snö så många skidåkare från de snöfattigare skidorterna valde att åka till Kronplatz de också.
Egentligen hade vi inte planerat för så mycket skidåkning i år, orsaken till det var att vår lilla dotter Greta var med oss och hon har nyss fyllt 2 år. Vi hade tänkt att hon i år skulle få bekanta sig med snön nere i byn Olang/Valdaora där finns mycket att roa sig med för små barn. Men som sagt, ingen snö där den veckan! Då bestämde vi oss för att ta med henne upp till Cima Concordia Kronplatz kolla in baby-skidskolan. Lilla Greta tyckte till vår förvåning så mycket om dagismiljön där, med utsikt över backarna, så hon ville gärna vara där inne på förmiddagen tillsammans med de gulliga proffsiga flickorna. Mamma o pappa åkte skidor med mobiltelefon i handen: alltid spännande för föräldrar med inskolning.... Detta var en oväntat positiv erfarenhet som vi kommer att utnyttja flera tillfällen. Kan även rekomendera Kid Safety Park, ett stort inhägnat område där små barn får lära sig hur man ska bete sig i skidspåret av utbildade instruktörer på ett lekfullt säkert sätt. När vår dotter blir större kommer hon säkert att få roa sig på de två Snowpark som redan nu finns: EasyPark och Jib Park Korer. Från och med i år kan skidåkare ta sig från Plan de Corones till Dolomiti di Sesto med lokaltåg utan att ta av sig pjäxorna, väldigt bekvämt!
Högsta betyg för Kronplatz från oss!

kemi
2007-05-30
Var där v.7 05 åkte dock bara 3 dagar här men fick ett väldigt bra intryck.
Det fanns många liftar så man slapp kö och backarna blev inte uppåkta dessutom var de rätt roliga (dock inte jätte branta) de ändå dåliga var att då fanns det ingen riktig park utan bara en pipe. Vädret är också ofta fint här!

Petteri Koste
Petteri Koste (Gäst)
1999-04-11
Trädgränsen är långt ner, alla liftar leder till en platå som är ca 200x 200 meter. sen är det fritt att åka ner överallt. Vi åkte störtlopp på skrå runt berget 2.5 varv Koolt som fan.
Bra snö och utan handskar hela veckan Rekommenderar att inte vara bakfull om du gör en avstickare till Val Gardena då det är otroligt smala serpentinvägar... Spaghetti i backen varje dag. Kanon gott.

Mest populära foto

Åkare: Anders Koppfeldt Foto: Nils Lämås

Skidresor

 • Go West

Pistkarta

Pistkarta Kronplatz

Närliggande skidorter

Hemmabacke