Pila / Aosta

Skidorter i Italien
Den välkända och omtyckta skidorten Pila ligger i Val d'Aousta i nordvästra Italien. Hit tar du dig snabbt både när du landat på Milanos, Torinos eller Bergamos flygplatser (det går dagliga bussar från flygplatserna). När du roar dig med bra skidåkning kan du få utsikt över flera vackra berg – Monte Bianco, Cervino och Grivola. Under senaste år har man lagt mycket krut på att utveckla skidorten och Pila var faktiskt först med att införa en 6-sittsstolslift. Skidåkningen här är riktigt bra och tack vare läget i dalen är Pila skyddad från vinden. Testa gärna på pisterna Conius, Leissé eller Chamolé, tre av de bättre pisterna här.

Den högsta fallhöjden i Pila är 944 meter och högsta toppen är 2 709 meter. Pila är ett lagom stort område med 37 pister i varierande svårighetsgrad och med en längsta nedfart på fem kilometer. Även om många anläggningar i området har snällare och mer barnvänliga pister, är Pila mer inriktat på medelsvåra till expert.

Snöprognos

 • Tisdag

  0 cm
  Sol
  -6°
  1 m/s
 • Onsdag

  0,1 cm snö
  Lätt molnighet
  -5°
  2 m/s
 • Torsdag

  0,4 cm snö
  Lätt molnighet
  -6°
  1 m/s
Vad tycker du om Pila / Aosta?
5
4
3
2
1
Westie
2014-10-20 (Ändrad: 2014-10-21)
Obs, gäller sommar och baserat på besök under två olika år.

Riktigt fräckt och unikt ställe med lekfull bikepark på ca 500 fallhöjdsmeter högt upp, som är skitkul på en All mountain/Enduro-cykel, och har en mix av teknisk single track, DH-banor och hopp/berm-banor. Själva bikeparken räcker i några dagar. Men den stora grejen med Pila är att från bikeparkens slut på ca 1800m ner till staden Aosta på 500 så går det ett Freeridespår med massor av förgreningar.. det är snabbt, löst, sandigt och med mängder av alternativa hits, hopp och features. Det går också att ta sig upp till en kam på 2700m och åka ett singletrack-åk ner till 1800, för att sen fortsätta på freeridebanan och alltså få ett åk på 2700hm ner till 500. :) Stan är mysig och genuin, en riktigt gammal stadskärna med borgar etc.

Billigt liftkort dessutom, under 20euro/dag.

Rekommenderas!

Christian Cewers
Christian Cewers (Gäst)
2012-02-16
Kände att det var dags att själv skriva en recension. Har dragit runt på roundtrips i alperna ett par veckor de senaste åren och testat en del ställen. Pila var definitivt en kul överraskning. Ingår i aosta- skipass och vi bodde i Champoluc. Var neg att dra dit, men oj- överraskning. Man drar en lift från 500 meters höjd och åker upp..upp. Däruppe öppnar sig ett charmigt litet liftsystem med härligt kuperade pister i mellanbrant terräng. Lite som Davos typ. Sköna svängar och lite folk. Hade nog fetast skidor där, mycket familjer med långa Super g skidor. Bara italianos överallt. Inte en svenne i sikte. Skön stämning med nyfikna Italianos på restaurangerna, kändes som en outsider där. Från toppen ser det intressant ut att dra skiers right med en lång offpistrepa. Tyvärr var det ganska hårt när vi var där, men vid puder- mycket potentiellt. Ingen ort att hänga länge i , men ett par dar kan va grymt kul. rekommenderas! Betyget sätts för en 2 dagars vistelse. Dra dit, ni kommer att gilla det. Ett plus är även vyn från toppen på nästan 3000 meter till Aosta på 500 meters höjd. känns sjukt högt!!

Mest populära foto

Åkare: anders augustsson Foto: teemu mattson

Skidresor

 • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Pila / Aosta

Närliggande skidorter

Hemmabacke