La Thuile

Skidorter i Italien
La Thuile är en gammal gruvort där det bröts kol innan andra världskriget. Numera är gruvverksamheten ett minne blott och byn har sadlat om helt och hållet till turistort. Den gamla byn finns fortfarande kvar, men ligger en liten bit från liftarna. Direkt vid liftarna finns istället det nybyggda och moderna Planibel-komplexet. La Thuile ligger granne med Courmayeur på den italienska sidan av Mt. Blanc-massivet, men till skillnad från Courmayeur går liftarna i La Thuile över till den franska sidan där de ansluter till systemet La Rosière.

Kopplingen till La Rosière i kombination med en gemytlig by och italiensk matlagning gör La Thuile till en favorit hos äldre locals från Sainte-Foy-Tarentaise, Tignes och andra närliggande orter. De klassiskt folktomma och välpreparerade italienska pisterna gör också förmodligen sitt till den ekvationen. För de som hellre håller sig utanför markerade nedfarter finns både liftburen åkning, turmöjligheter och även heliskiing till en relativt överkomlig peng.

Snöprognos

 • Torsdag

  3,2 cm snö
  Snöfall / Sol
  -10°
  2 m/s
 • Fredag

  1,2 cm snö
  Halvklart
  -11°
  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -14°
  1 m/s
Vad tycker du om La Thuile?
5
4
3
2
1
HRT
2019-01-11
Bra skogsskidåknng som är lätt att nå från lift. Bra offpist på sluttningarna norr om Pont Serrand. Hika längs gränsen mot Pointe de la Luie Blanche och möt pisten igen längre ner i dalen.

Christian
Christian (Gäst)
2018-03-07
Utmärkt att åka med barn. Trevlig stämning i byn, bra restauranger både i dalen och på berget. Bra varierad åkning och lättillgänglig off-pist. Lite folk i liften trots högsäsong (v.9) Enda negativa var att vissa liftar är av äldre standard och blir kallt att sitta på en "parkbänk" i -20

Lars-gunbritt
2017-12-16
La Tuile tillsammans med La Rosiere bildar ett härligt liftsystem som trots sin storlek hamnat lite i skymundan av jättarna Les Arcs, Tignes och Val d´isere mm. som omger denna pärla. Fantastiska pister och riktigt maffiga vyer över mont blanc-masievets snygga sida (Italien sidan). Jag har aldrig fått förmånen att få bo i någon av byarna utan bodde i Courmayeur när jag var där, men att kombinera courmayeur med La Thuile är definitivt inte något jag gör för sista gången. Det enda negativa jag har att säga om orten är att den kan vara förvånansvärt vindkänslig för att ligga i alperna och lutningen skulle kunna få vara lite brantare på sina ställen.


JohanA78
2014-03-20
En riktig pärla!

Mysiga ställen att äta på i backen, bra pistat i backarna och riktigt bra off-pist. Vi fick ett helt fantastiskt och sjukt långt åk som började på öppet fjäll, övergick i gles skogsåkning och slutade i tät skog på downhill-mountainbike-stigarna tillbaka till byn.

Tips är att bo i Courmayeur och äka till La Thuile över dagen eftersom byn inte är så mycket att ha, tar bara 30 minuter enkel väg. Då har man även nära till flera andra riktigt bra system.

Hena
Hena (Gäst)
2007-09-15
Vi var 3 familjer med barn mellan 10 - 15 år som var i La Thuile v. 8, 2007.
Vi tycker att skidåkningen var perfekt för alla åldrar. Underbar snö, perfekt pistade backar och solen sken 6 dagar i rad. Det finns långa underbara pister som passar medelåkararna och ett par svarta som var hyfsat utmanande för de mer avancerade. Vill man åka offpist fanns det alla möjligher på den sidan som vätter mot Frankrike. De flesta verkade dock stanna i pisterna. Fördelen för oss var att systemet är överskådligt och alla backar slutar på samma ställe i byn vilket gjorde att vi vågade låta barnen åka för sig själva. Inte en liftkö på hela veckan. Det var mest italienare i backen och efter lunch satt de kvar i solen. Vill man ha party på kvällen eller röjig after-ski är detta helt fel ställe. Men för barn familjer passar La Thuile utmärkt.

Sara1979
2006-10-27
Tibbringade en månad i La Thuile 2006.

Ligger massor av orörs snö på andra sidan berget där det är relativt lite pister och där förbindelsen över till Franska sidan är. Heli-skiing bör prövas här då det är helt fantastiskt när nysnö fallit.

Pisterna i La Thuile är inte något vidare, kanske för barnfamiljer. Mitt partiet är bara en stor ända platå där man stakar sig fram. Uppfattade de lägsta partierna i systemet som extremt isiga, alltid!

La Rosier, Franska sidan har helt ok åkning men ganska flackt.

Man kan enkelt ta bussen från La Thuile till Courmayuer vilket är värt ett besök. Varierad åkning, men litet!

La Thuile som by är fruktansvärt. Finns inga trevliga restauranger och definitivt inget uteliv. I pub dit människor bara går på fredagar... Obefintlig after-ski.
Själva byn hamnar i skugga på eftermiddagen och då blir det svinkallt, inga uteterasser att sitta och koppla av på efter skidåkningen...

happyroy
2004-01-20
spenderade där två dagar, just då var det ny snö lite folk och kanon åkning så jag tycker det var toppen.

Polens_Windstedt
2003-03-03
La Thuile är både bu och bä. Finns ganska lätttilgänglig offpist, verkar inte ha så mycket "extrem" åkare, dvs snön ligger kvar. Åtminstonde den 6 dagar gamla som jag åkte i. Dock är den lätttilgängliga offpisten inte lång fast ganska brant.
Har liftar ihop med La Rosiére i Frankrike. fast det suger.
Ett problem är att antingen, beroende på vindriktning, så är en av orterna ganska vindpinad. Tråkigt om det råkar vara La Thuile.
Annars finns 2 hyffsade svarta backar ned till byn. Fast sen är det slut..
Resten är flackt!
Det finns ingen afterski i byn för den hamnar i skugga vid halv 4..

Prisnivån är OK. En dags liftkort 30 euro. En grillad panini ca 3 euro.

Det finns dock betydligt bättre åkning nära, tveksamt om det är värt ett stop i La Thuile..
Nej, åk till Pila i Italien ca 1 timme ifrån eller givetvis till Zermatt som också ligger nära....

LinkIn
2002-03-22
ja vad ska man börja med....
man kan ju säga att La thuile är ganska lätt åkt...inga större utmaningar om man nu inte är villig att gå upp på nått berg i närheten. Det som därremot är roligt är att offpisten som finns är väldigt lättåtkomlig. det medför tyvär att även Engelskmännen hittar ut i offpisten....aldrig roligt.
Nattlivet är väl inte det bästa....om man nu inte är runt 30 år och gillar lite halvgamla låtar spelade i en källare som för övrigt kan skryta med att vara stans enda nattklubb. barer finns det fler av men inte särskilt många. Resturangerna i byn bjuder både på mat som är typsik för orten och lite annan italiensk mat. man kan dock utan problem få köttbullar om man bara letar lite. jag skulle vilja rekomendera La Bricole...ett mycket bra matställe som ligger lite dyrare än resten av byns matställen...d.v.s priset är ungefär som Sverige men här bjuds man på italiens mat. Avstånden i La Thuile är inte särskilt stora....beroende på var man bor så har man inte särkilt långt till liften.
Kolla gjärna efter skid grejjer....priset ligger på vissa skaer nästan på halva prisnivån mot sverige...
jag rekomenderar den här orten för inte allt för avancerade åkare som kanske har familjen med sig.

Mest populära foto

Åkare: Jacob Wester Foto: Ian Coble

Skidresor

 • Go West
 • Active Ski
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Italien från bara 2789 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Närliggande skidorter