Tolvmannabacken

Skidorter i Sverige
Tolvmannabacken i Kisa i södra Östergötland är landskapets största skidanläggning med ett upptagningsområde mellan Norrköping, Linköping, Jönköping och Västervik. Fallhöjden är 140 meter, man har 6 liftar och 10 nedfarter. Namnet tros ha kommit till i slutet av 1800-talet. Tolvmannabacken var från början namnet på en timmerväg som skar tvärs över nuvarande skidbacke. Eftersom det fanns bergraviner byggde tolv man den stensättning som krävdes för att ta sig över, och sedan dess har namnet fastnat. Backen kom till sin rätt 1953 när en grupp störtloppsentusiaster letade efter en lämplig skidbacke. Idag ingår anläggningen i Branäsgruppen (som även äger bl.a. Kungsberget och Vallåsen). Det är en utpräglad familjeanläggning med skid- och snowboardskola, pulkabacke och belysning i alla nedfarter. Säsongen sträcker sig vanligtvis tre månader, från julhelgen till mars månad ut. Branäsgruppen har för övrigt satt som mål att bli bäst i Europa på att spara och producera snö, och i Tolvmannabacken testas den traditionella metoden att täcka snön med bark.

Snöprognos

 • Måndag

  0 cm
  Lätt molnighet
  11°
  3 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Sol
  10°
  2 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Halvklart
  10°
  4 m/s
Vad tycker du om Tolvmannabacken?
5
4
3
2
1
The best
The best (Gäst)
2013-02-25
Tolvmannabacken ger en liten "fjäll känsla", den bästa skidorten i Östergötland.
+Flera backar (6st)
+4st liftar
+Knappt nån kö i liftarna


-Service i restaurangen
-Dyrt
-Dålig park (3 rails 1 lite mindre hopp och 1 lite större, men dålig shape på dem)

JuliusTonker
2009-02-10
Östergötlands bästa alptopp!
Inte lång men kort. Namnet lär komma av att en kedja på tolv man når från dal till topp...
Tuffade runt här en hel del i början på 80-talet.
Elakt mycket folk på helgerna, men tisdag- och torsdagkvällar var det mindre folk och många sköna åk.

kroxilkrax
2006-03-15
Helt ok anläggning men ja märkte att en liftbacke är ungefär som en puckelpist vilket gör att det ligger alltid nåra i liftbacken. Kanske lite dåligt underhåll på en del pister men absolut en okej backe! Inte smock med folk heller. Har tyvärr inte testat korven ännu...

Martin
Martin (Gäst)
2006-02-19
Tjena allihopa!! Tolvmannabacken i Kisa??? Har ni inte varit där är det dags.... Med tanke på det geografiska läget är det helt otroligt att den är så bra, o nu är det helt fantastiskt!! För första gången på nästan 10år är nu hela anläggningen öppen, alltså alla 7 pisterna o alla 4 lifterna! Nytt för året är att det finns en ny nybörjarbacke "Blåbärsbacken" så man slipper alla stapplande danskar!! Åk dit o kolla skälva!!
Lycka till

PropsDepartment
2004-12-18
Latcho "skidanläggning" som är perfekt för oss som inte bor längre upp i landet. man kommer inte upp i några extrema farter (måste parrera alla tyskar som ligger o ålar i backen), "puckelpisten" är väl mer som ett islandsskap med diverse gräsfläckar. synd att dom sätter upp skylten -lågfartsområde- precis där det finns ett skönt avstamp men jag älskar stället. förra säsongen var jag där 2 ggr i veckan och tröttnade n ä s t a n inte. lite dyrt med tanke på att det är en idiell förening men det är det värt. åk dit!...snön är god att äta om man blir törstig

M_Colin
2003-02-21
Tycker att det är ett helt ok ställe..Faktiskt..
Mycket bra för att ligga i Östergötland...Saknar..Big Jump mm....Och liften brakar ju ihop lite då och då!men men...nära och bra...Får en 4...men det är bara för att den ligger så långt ner i detta avlånga land!!hejj//Nyllet

Hellberg
2002-12-02
Denna backe som ligger 5 mil söder om Linköping är helt klart godkänd för att ligga där den gör. 7 backar och 4 liftar. Ganska korta backar vilket gör att det blir ofta mycket kö i liften. Backarna är ju inte alltid så bra men brukar vara åkbara, väldigt mycket folk där om man har otur och åker fel hekg.

pedalmosaren
2002-11-04
Alla maste aka tovfingertarmen! Trots backens namn sa ryms har sakert, ja 20-30 pers, utan problem. Men backen har sin charm, finns det sno sa finns det to som man sager i ostergotland.

Martin Ahlberg
Martin Ahlberg (Gäst)
2001-01-27
Det är en dold pärla i mörkaste östergötland.Backarna är helt okej för att vara i östergötland. Och korven är ovanligt god. Jag rekommenderar det starkt. Så åk dit!

Martin
Martin (Gäst)
2000-12-14
Det är en dold pärla i mörkaste Östergötland. Åkningen kanske inte är nån höjdare men korven som säljs i kiosken är jäkligt god.

Visa fler recensioner (11)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer