Köp en egen svensk skidanläggning

Tolvmannabacken är till salu! Framtida köpare får en skidanläggning med 140 meter fallhöjd, 10 nedfarter och 6 liftar som i nuläget ägs av Branäsgruppen. På grund av rådande coronapandemi och en mild vinter så väljer nu företaget att sälja Tolvmannabacken. Skynda att fynda!

Sedan i somras är Tolvmannabacken utanför Kisa i södra Östergötland till salu och all personal har sagts upp. Detta är en skidanläggning bestående av 10 nedfarter och 6 liftar som idag drivs av Branäsgruppen. Marken ägs dock av en kommunal stiftelse men har arrenderas ut till Branäsgruppen, som ställt frågan till kommunen kring hur de skulle ställa sig till att överlämna arrendet till en annan part. Något som kommunstyrelsens ordförande, Conny Forsberg (S), inte har några invändningar emot. Vilket SVT Nyheter Öst rapporterade om tidigare under sommaren.
– Vi har väl egentligen ingenting att säga om det. Arrendet är arrendet, och det följer företaget.

Anledningen till att att Branäsgruppen vill sälja skidanläggningen ska vara den svåra ekonomiska situation som uppstått till följd av coronapandemin och den gångna vinterns milda väder vilken kommunen är medvetna om.
– Det blir allt tuffare med den globala uppvärmningen. Den har en påverkan och vi får allt varmare och mildare vintrar. Det blir så klart tuffare och tuffare att få en anläggning att gå runt.

Branäsgruppen medger också själva att det har varit ett kämpigt år och att de nu måste dra i alla bromsar som går. Freeride har nyligen rapporterat om att Storstenshöjden, som också drivs av Branäsgruppen, auktionerat ut en stor del av sina inventarier vilket lett till spekulationer huruvida anläggningen som säljs ut i bitar ska stänga eller inte. Men Tolvmannabacken säljs i sin helhet. Något som också bekräftas av Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen till SVT Nyheter Öst.
– Tanken är att vi ska sälja hela anläggningen, först och främst.

Det finns enligt uppgift en intressent för att ta över anläggningen som i nuläget inte är officiell. Men Anders Kjällström meddelar till Freeride att affären pågår för fullt. Om liftarna kommer rulla i vinter låter dock Branäsgruppen vara osagt.
– Vi håller på med förhandlingar just nu. Men jag vill inte kommentera något mer innan det är klart.  

Även kommunen har tidigare fått frågan om intresset att driva Tolvmannabacken vidare finns. Men kommunstyrelsen ordförande, Conny Forsberg (S) har låtit meddela att intresset är svalt.
– Inte som jag kan se det nu, det tror jag inte. Det har vi inte diskuterat.

Så skynda att fynda om ni vill köpa Tolvmannabacken. Ni får Östergötland största skidanläggning med 140 meter fallhöjd som lockar till sig skidåkare från bland annat Norrköping, Linköping, Jönköping och Västervik.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.