Storstenshöjden stänger?

Skidanläggningen Storstenshöjden har under flera år gått back och förra årets milda vinter gjorde att anläggningen inte kunde öppna överhuvudtaget. Nu har stora delar av anläggningens maskinpark auktionerats ut och hela skiduthyrningen samt flera snökanoner har fraktats bort. Kommer Storstenshöjden att stänga?

Storstenshöjden, som är beläget några kilometer utanför Örebro, har länge tampats med ekonomiska bekymmer och milda vintrar och nu har en stor del av anläggningens maskinpark auktioneras ut på auktionssajten PS Auction. Mer specifikt så är det alla tre pistmaskiner, en snöskoter, två dieseltanker, en elbil och en hjullastare som legat ute för försäljning.

Man har också låtit frakta bort alla skidor, pjäxor och hjälmar från skiduthyrningen samt tre av anläggningens mest effektiva snökanoner. Nu ekar det tomt i uthyrningen och det lokala föreningslivet beskriver backen, som inte varit öppen på länge, som övergiven och vildvuxen. Och frågan är om den någonsin öppnar igen?
– Jag tror inte att man kommer att bedriva någon verksamhet där. Man kommer inte att driva skidåkningen vidare i den form man har haft tidigare, svarade Erik Olsson Wahman, ordförande i Örebro slalomförening, till Nerikes Allehanda (NA) gällande Storstenshöjdens framtid.

Branäsgruppen, som driver Storstenshöjden tillsammans med flera andra anläggningar så som de ekonomiskt betydligt mer välmående Kungsberget, Branäs (som får ny pist och lift denna vinter) och Vallåsen, har inte gått ut med några officiella beslut kring Storstenshöjdens framtid. Men koncernens VD, Anders Kjällström har också uttalat sig i NA angående huruvida anläggningen kommer att hålla öppet kommande vinter.
– Det kan ingen säga. Det kan jag aldrig säga. I vintras kunde vi inte öppna den. Tyvärr går det inte att säga något om det. 

Anders Kjällström bekräftar också att Storstenshöjden gått dåligt under en lång period med stora förluster och att det är koncernen i övrigt som hållit anläggningen i liv under de senaste åren. Han meddelar också att den gångna vintern, som var den varmaste på årtionden, var ett ekonomiskt blysänke för en redan sargad anläggning:
– Vi fick ett stort tapp och då måste vi se hur vi ska kunna finansiera den här anläggningen. Vi har gjort stora förluster och det är många miljoner i många år. Nu måste vi titta på hur vi ska få lönsamhet på det, säger han till lokala tidningen NA.

Innan sommaren sades också platschefen på Storstenshöjden upp och det står klart att ingen ny ska anställas. En handling som också talar för att anläggningen, om den håller öppet, kommer att drivas annorlunda i framtiden.

Storstenshöjdens framtid är hotad, vilket skulle innebära en stor förlust både för Örebros skidåkare och för klubbverksamheten inom Örebro slalomförening, som riskerar att mista sin hemmabacke. Lokala politiker i Örebro har inte hunnit sätta sig in i händelseutvecklingen men Kenneth Handberg (S), kommunstyrelsens ordförande har låtit meddela till lokala medier att intresset att driva anläggningen vidare finns från kommunens sida.
– Om de vill ha ett samtal med kommunen i framtiden, så är det självklart att vi kommer att samtala.

Under november beräknar Branäsgruppen att veta mer om Storstenshöjdens framtid.

Kort fakta om Storstenshöjden

  • Ligger strax utanför Örebro
  • Drygt 100 meter fallhöjd
  • 7 nedfarter och 6 liftar
  • Längsta backen mäter 700 meter

Vad tycker du om Storstenshöjden?
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.