USA vill ha med Big Air i nästa OS

Jeremy Forster, chef för freeskiing och snowboard på USA:s skidförbund (USSA) säger i en intervju med nyhetsbyrån AP att deras förbund kommer börja jobba för att få med big air på både skidor och snowboard som ny gren till OS i Pyeongchang 2018, som en del i deras arbete för att utveckla sporten.

För att Big Air ens ska kunna ansöka om att få plockas upp på OS-programmet krävs först ett godkännande från Internationella Skidförbundet (FIS), och ger de grönt ljus kan man lämna in en förfrågan till IOK. Detta är en ny procedur för de berörda grenarna – när slopestyle och halfpipe kom med var det som bekant IOK som bad om lov att inkludera dessa.

Och på tal om OS – endast fyra kandidatstäder återstår i kampen om Vinter-OS 2022 – Oslo, Lviv, Almaty och Beijing. Ukrainska Lviv kommer med största sannolikhet att dra sig ur om inte det politiska läget i landet gör en helomvändning, och en majoritet av norrmännen är skeptiska till att arrangera ett OS. Därför blir det troligen Almaty i Kazakstan eller Kinas huvudstad som kommer få äran att arrangera. Det slutgiltiga beslutet tas dock inte förrän nästa sommar.

Text: Hedda Berander

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.