SAS förenklar sina bagageregler

De senaste åren har SAS haft rent bedrövliga restriktioner för den som ska flyga med mer bagage än vad som är inkluderat i biljetten, något som många skidåkare svurit långa, ej publicerbara, ramsor över. Nu har SAS dock tagit sitt förnuft till fånga och röjt upp ordentligt bland alla regler och förordningar, och förhoppningsvis blir det mindre frustrerande att checka in skidorna framöver.

Följande gäller:

Det i biljetten inkluderade incheckade bagaget (ex. ett kolli för ekonomiklass) behöver inte vara en resväska, utan kan till exempel vara en golfbag eller ett skidfodral, så länge det inte överskrider viktbegränsningen på max 23 kilo. Får du ihop hela din incheckade packning inklusive skidor/bräda på under 23 kilo behöver du alltså inte betala extra, eller anmäla specialbagage.

De femtioelva olika kategorierna för specialbagage och extra kollin försvinner, istället blir det fasta priser för extra bagage fördelat på tre kategorier – inrikes, Europa och USA/Asien. Priserna sänks jämfört med tidigare, förutsatt att du beställer via internet eller automaterna på flygplatsen. Fixa det innan du kommer till incheckningsdisken med andra ord.

Inga restriktioner för mått på specialbagage/extra kollin så länge de inte överskrider 23 kilo och med förbehåll för att de ska passa i flygplanets lastutrymme. Strulet med stora skidfodral torde därför vara historia.

– Vi har lyssnat till våra kunders önskemål och kan nu med glädje erbjuda det som troligtvis är flygbranschens enklaste prismodell för alla typer av bagage. Nu kan kunderna till exempel ta med en stor surfbräda som det bagage som ingår i resan med SAS, säger SAS produktchef, Snorre Andresen om de nya reglerna.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. peert
  0
  peert | 2015-01-16 13:07          

  Hmm, chattade just med SAS:

  Jag: Så här skriver freeride: Inga restriktioner för mått på specialbagage/extra kollin så länge de inte överskrider 23 kilo och med förbehåll för att de ska passa i flygplanets lastutrymme. Strulet med stora skidfodral torde därför vara historia.
  De har alltså fel?
  http://www.freeride.se/sas-forenklar-sina-bagageregler/

  SAS: Det som stämmer är det som står på sas.se:
  Skidutrustning räknas som ett bagage och består av följande:
  Ett skidfodral som innehåller ett par skidor och ett par stavar eller en snowboard.
  Ett par pjäxor som kan packas i skidfodralet eller i en separat pjäxbag.
  En hjälm.
  Viktig info gällande skidor och utrustning
  Det är inte möjligt att checka in s k "multiskidfodral".
  Extra skydd. Köp gärna en plastpåse som skyddar dina skidor. Säljs på flygplatsen för 50 kr (gratis för SAS Plus, SAS Business och EuroBonus Guld- och Diamantmedlemmar).

  Samma information står: https://www.sas.se/allt-om-resan/bagage/specialbagage/

 2. grimschold
  0
  grimschold | 2014-06-02 15:35          

  För att återapportera så sitter jag nu med ett stycke boardbag á 19 kg på Vaernes flygplats. Inga problem att flyga med multifodral alltså. Bra jobbat SAS!

 3. grimschold
  0
  grimschold | 2014-05-20 16:34          

  Drog igång en chat via www://sas.se för att be dom kommentera artikeln:
  Du chattar med Linus
  - Hur kan jag hjälpa till?
  Du skrev: tjena
  Du skrev: jag skriver till dig med anledning av den här artikeln: http://www.freeride.se/sas-forenklar-sina-bagageregler/
  Du skrev: vill bara dubbelkolla så att allt stämmer som Snorre säger.
  Linus: Ok. jag ska kolla upp artikeln.
  Linus: Snorre har rätt.
  Du skrev: grymt.
  Du skrev: så om jag packar ett snowboardfodral som väger 23 kg så kommer det inte vara några problem att flyga Ålesund - Trondheim om två veckor?
  Linus: Stämmer.
  Du skrev: fett. Ha en grym dag och tack för hjälpen!
  Linus: Så lite så! Välkommen åter!

 4. Heddious
  1
  Heddious | 2014-05-20 16:21          

  En uppdatering gällande detta, samt bagageregler gällande ett tjugotal andra flygbolag är på gång. Håll utkik på förstasidan, eventuella klargöranden kring denna texten kommer publiceras där också. @grimschold m.fl.

 5. grimschold
  0
  grimschold | 2014-05-20 16:10          

  Kan någon bekräfta vad som gäller egentligen? Är produktchefen Snorres budskap förankrat hos alla SAS medarbetare?

 6. Edebo
  0
  Edebo | 2014-05-11 16:10          

  pratade precis med SAS och enligt deras kundtjänst gäller fortfarande samma viktregler för skidbagage, alltså ett skidfodral på max 12 kg plus en pjäxbag som totalt får väga 23... samma som innan alltså, enda skillnaden är att man får räkna det som sin incheckade väska och inte betala extra för det!

 7. ellet
  0
  ellet | 2014-05-03 09:46          

  Flög med SAS idag, tydligen fungerar inte de nya reglerna särskilt bra. Skidfodralet fick bara väga 12 kg enligt han och man får bara ha ett par skidor i den. Han var snäll och lät mig packa ut ett par skidor i en plastpåse utan extra kostnad. Han ringde även sin chef men reglerna verkar inte ha nått fotfolket på Arlanda i alla fall.

 8. Hawk100
  0
  Hawk100 | 2014-04-30 21:26          

  Helt klart ett steg i rätt riktning. Inte fullt lika generöst som Swiss och Lufthansa, men tillräckligt bra för att SAS åter ska bli ett möjligt val ner till Alperna. Rätt tänkt SAS!

 9. Rastavibrationer
  0

  Vore nice om man kunde samarbeta och sätta ihop en lista liknande denna för surfbrädor: http://wavetribecompany.com/2014-airlin … r-surfers/ Då vet man vilka som man ska bojkotta.

 10. Bukdan
  0
  Bukdan | 2014-04-28 23:01          

  Åker alltid Lufthansa. Sportutrustning ingår som extrakolli utöver incheckad väska. Så var det förr på SAS också. Dessa nya regler är en halvmesyr. Kanske bättre nästa år.. Kan inte förstå varför dom inte har samma regler som storebror LH.

 11. PNyberg
  0
  PNyberg | 2014-04-28 20:21          

  @lofberg
  enligt artikeln så ska det INTE spela någon roll huruvida du har större skidfodral så länge det är 23kg eller lättare.

 12. Lofberg
  0
  Lofberg | 2014-04-28 20:17          

  Hur ser det ut gällande dubbelfodral och större skidfodral? Ändras den biten också i och med detta?

 13. Piglet55
  0
  Piglet55 | 2014-04-28 20:13          

  Inte en dag försent. Nu är det bara att hålla tummarna att SAS tolkar sina regler på samma sätt också.