Är det här den bredaste skidan som inte är en monoski?

Galna prototyper resulterar ibland i saker som (oftast efter att ha tonats ned något) faktiskt fungerar, och skidhistorien är full av exempel. Några av de senare är rockerteknologin som fick sitt genombrott med Shane McConkeys galenskapelse Spatula, och TBT/Spoonteknologin som ett flertal skidtillverkare jobbar med. Även helt omvänd skärning har figurerat i serieproduktion genom redan nämnda Spatula, och puderdräparen ARG.

Nu verkar det som att en snubbe i Kanada har tagit alla dessa idéer, skickat tillbaka dem till deras mer urspårade ursprungsstadier och applicerat samtliga på en enda skida. Och som om inte det vore nog har han kommit på ett spexigt namn också. Garywayne – The Omnidirectional Ski.
(Omnidirectional översätts av diverse ordbokssajter till ”rundstrålande”. Exakt vad det har med skidor att göra är lite oklart.)

Men är det ett par skidor eller ett par väldigt platta kanoter?

18 centimeter breda under foten, full rocker, spoon genom hela, pintail i bägge ändar (pin-nose?) och 180 centimeter långa. Flyter att döma av filmklippet nedan som korkar i fluffsnö, men hur beter de sig i andra fören? Och hur brett behöver man stå med benen?
Redaktionen får även en känsla av att den genomgående spoon-konstruktionen kan göra dem lite svårbromsade i hårdare fören.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.