X Games Europe: superpipe

Det var en lång kväll under de starka lamporna när damerna och herrarnas superpipe avgjordes i den tredje upplagan av European X-Games i Tignes, Frankrike. I slutet stod två av vinterns mest stabila åkare som vinnare. Torin Yater Wallace och Rosalind Groenewoud


Damerna var först ut i schemat och åter igen firades minnet av Sarah Burke, legenden som tragiskt gick bort efter att ådragit sig en massiv hjärnskada under en träning i januari. Damernas superpipe har verkligen utvecklats mycket de senaste åren och även om de fortfarande inte har helt jämn höjd igenom hela pipen, har den tekniska nivån höjts avsevärt och konkurrensen hårdnat.


Till minne av Sarah

Rosalind, vinnare i Aspen för några månader sedan, är alltid en av favoriterna till slutsegern. Hon lyckades bära favoritskapet på sina axlar och hennes åk belönades med 2 poäng mer än tvåan Devin Logan. Hennes åk påminde om vinnaråket från Aspen med en stor första hit, följt av en 900, 540 åt båda hållen och avslutningsvis en switch 720.

–Jag var väldigt nervös inför mitt tredje åk men det var också då jag först fick till det som jag ville, säger Rosalind i en kommentar om sin seger

In på en tredjeplats landade Anais Caradeux, med ett säkert åk.


Rosalind med sin medalj
 
Torin Yater-Wallace

Det kan låta som en motsägelse, men det har varit en lång väntan för den blott 16årige Torin Yater Wallace att få stå högst upp på pallen i X-Games. Torin har under året hållit omänskligt hög nivå alla tävlingar igenom men det var först under gårdagen han fick till det perfekta åket och placerade sig högst upp i  rankingen.

Torins åk var en mix av hög höjd och tekniska trick – han började med en dubbelcork 1260, följt av en alley oop dubbelcork 900, en utcorkad 1080 och avslutade hela sin uppvisning switch 900. Sannerligen ett tekniskt åk!

–Jag kan inte fatta att jag lyckades med det, jag är fortfarande så ung och det är mitt livs mål, att vinna guld här, går u uppfyllelse! Jag kan inte tror det är sant, säger Torin i en intervju strax efter segern.


Thomas Krief


Hans vän och kollega
från amerikanska OS-truppen och vinterns kanske största dominant David Wise. Placerde sig trea strax bakom, med ett åk som saknade det där lilla extra som David varit så bra på att plocka fram under vintern.


Noah Bowmans krasch

Jag gläds verkligen
åt Torins seger. Jag vet inte om någon har koll på ställningen i sammanräkningen av AFP-listan just nu. Men jag tror att det är ganska tight och jag ser fram emot de kvarvarande tävlingarna! Avslutar David i sitt hyllningstal till Torin.

Kvällens tyngst krasch stod Noah Bowman för, som trots att han låg helt utslagen i botten av pipen. Många åkare strömmade till och till slut rörde han sig och tog sig trots smärtor upp till starten för ännu ett åk. 

I och med gårdagens final är den tredje upplagan av X-Games Europe avklarade och utifrån resultatlistorna kan man utläsa att USA och Kanada dominerar sporten ganska tungt. Nästa tävling blir Dumont Cup i Maine om någon vecka, där den nyopererade Simon Dumont sägs förbereda någonting spännande. 

Resultat damer

1) Roz Groenewoud – 89.33
2) Devin Logan – 87.33
3) Anais Caradeux – 85.00
4) Virginie Faivre – 81.66
5) Megan Gunning – 77.00
6) Maddie Bowman – 75.33
7) Ayana Onozuka – 73.00
8) Katrien Aerts – 65.66
9) Mirjam Jaeger – 63.33
10) Keltie Hansen – 43.33

Resultat herrar

1) Torin Yater-Wallace – 95.00
2) Thomas Krief – 91.66
3) David Wise – 90.33
4) Justin Dorey – 90.00
5) Noah Bowman – 85.00
6) Xavier Bertoni – 81.00
7) Gus Kenworthy – 57.33
8) Matt Margetts – 38.00 

Text: Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.