Åre levererade snö, test och fest

Under helgen som gick bjöd Åre in till skidtestarhelg. Förutom test och fin åkning passade Projekt Opinion, Freeride och Åre Skidfabrik på att bjuda in till skidhäng där skidprojektets första prototyp visades upp.


Skidtestarhelg i Åre
Foto: Ola Melin

Många skid- och snowboardåkare har varje säsong ett outtalat mål att skidpremiären ska vara avklarad innan årsskiftet. För folk som bor vid, eller ett snöbollskast ifrån, en skidanläggning kan denna triviala punkt på att-göra-listan vara svår att relatera till men för majoriteten är det inte en helt enkel uppgift.

Skidtestarhelgerna under december månad brukar innebära säsongspremiär för många snödyrkare och efter två lyckade testhelger i Lindvallen och Tandådalen bjöd Åre under den gångna helgen in till Snö, test och fest.


Åre
Foto: Ola Melin

Fredagen, skidtestets första dag, bjöd på fina förhållanden med bra åkning vid VM 8:an. På morgonkvisten visade termometern runt 20 minusgrader så det var med andra ord ett gäng hängivna och devoterade skid- och snowboardåkare som tog sig ut och trotsade kylan.

Molntäcket parkerade en bit nedanför Olympiaplatån och det var säkert flera som blev snuvade på konfekten, felaktigt invaggade i tron att sovmorgon var ett bra alternativ. Olympiagondolen tog folket upp till toppen av Åreskutan och eftermiddagen bjöd på fin åkning i övre delen av Störtloppet. De frusna utställarna suckade högt när varje återlämnad skida följdes upp av en detaljrik rapport om hur bra det var uppe på berget.


Foto: Ola Melin


Foto: Ola Melin

Foto: Ola Melin

På lördagen vaknade Åre upp till lite sämre väder och på grund av vinden tog Skistar beslutet att flytta testet till botten av VM 6:an, och utställarbyn flyttades och var igång igen kring lunch.


Den första träprototypen av Projekt Opinions skida
Foto: Ola Melin
Under lördagseftermiddagen bjöd Projekt Opinion, Freeride och Åre Skidfabrik in till skidnörderi på Åre Skidfabrik i Såå. Den första träprototypen från skidprojektet visades upp och analyserades. Flera kända Freerideprofiler dök upp, skidtermerna duggade tätt och intresset för träplankan på bordet var stort.

Skidtestet fortsatte borta vid VM 8:an under söndagen, men många började dagen med ett par fina åk i Störtloppet innan man kryssade över till testet för att fortsätta snacka och testa prylar innan hemresan skulle påbörjas.

Åre levererade precis som utlovat både snö, test och fest och även om vädergudarna gjorde sitt bästa för att grusa entusiasmen under lördagen så väger fredagens åkning upp det med råge.

Skidhäng med Projekt Opinion


Martin ”MNO” Ottosson och Jon ”xJONx” Ramstedt


Niklas ”Nojlas” Rantzow


Carl Geijer, Markus ”MarkusO” Ottosson och Henrik ”Bud66” HolvidPer ”PNyberg” Nyberg

Martin ”MNO” Ottosson

Vinterns skidtest:

Text: Ola Melin
Foto: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.