Dramatik på höööög nivå under JOI

JOI:s sista refräng i Åre innehåll en stort portion dramatik när PK Hunders ena finalhopp ströks och Jacob Wester fick en till chans. Till slut grabbade ändå PK sig fram till vinst.

Niklas Karlström
Niklas Karlström
Foto: Johan Ståhlberg

Mer än 7000 personer kom till Olympiaområdet i Åre under Jon Olsson Invitational för att se skidåkare i världsklass göra upp om prispotten på 20 000 dollar. Under veckan hade en session och en nationstävling, som på grund av vind omvandlades till ytterligare en session, byggt upp förväntningarna inför den stora finalkvällen på lördagen. Under detta tävlingens crescendo deltog 29 åkare som fick två åk vardera i kvalet. De åtta bästa gick sedan vidare till finalomgångarna som avgjordes head-to-head (åkare med högst domarpoäng går vidare till nästa omgång). En ny regel för i år tvingade åkarna att köra olika trick genom hela tävlingen för att skapa mer variation i åkningen.


Foto: Jesper Molin

Kvällen bjöd på luftfärder av sällan skådat slag. Vissa av åkarna ville helt enkelt inte komma ner på backen igen. Värst var Jacob Wester, men vi kommer dit strax. Nivån trissades upp: Andreas Håtveit gjorde swith 1440 nosegrab, Jon Olsson sin nya DJ flip, Simon Dumont svarade med misty 1260 och Jacob Wester plockade fram en double cork 1260. Grete Eliasen var den enda inbjudna tjejen i årets tävling. Hon bjöd på tekniska trick och fin åkning. Det tog henne inte till final men hon är alltid en bra inspirationskälla för många skidåkartjejer. Efter en timmes åkning stod fyra åkare färdiga för semifinalerna; Jacob Wester mot TJ Schiller och PK Hunder mot Simon Dumont. Jon, utslagen, kommenterade direkt i mikrofonen:
– Ja, tråkigt så klart, men det kanske skulle se konstigt ut om man vann sin egen tävling två år i rad. Det viktigaste för mig är ändå att alla åkare och publiken är nöjda med kvällen.

Många verkade nöjda, hyperpepp bland åkarna och förväntan i publikhavet. JOI:s sista refräng. I första semifinalen landade Wester vackert en double rodeo 9 japan medan TJ Schiller kraschade och försvann. I andra semifinalen imponerade PK:s switch 1080 nose mer än den stora bio 9 truckdriver från Dumont som mest gick runt och såg sur ut. I åket om tredje platsen gjorde Schiller och Dumont varsin 540; TJ Schiller drog längsta strået hos domarna och knep brons med kommentaren:
– To much spinn makes you dizzy!


Foto: Jesper Molin

Foto: Johan Ståhlberg

I finalen, där det bästa åket av tre räknades, möttes Hunder och Wester i en allnordisk final. Efter Westers två inledande krascher trodde publiken att det var slut. Det var då dramatiken i Åre slog till. Hunders andraåk, en 1260 nose mute ledde till diskvalifikation då han redan gjort samma trick tidigare under kvällen. Westers gulddröm levde vidare.
– Jag gick för en switch 1440. Jag hade aldrig gjorde det tricket tidigare men ville försöka. Men uppe i luften klarade jag bara av 1220 så då blev det åket struket, förklarade PK efteråt.
Med en finalpoäng var och få trick kvar i trickpåsen satsade åkarna på höjd istället. Wester tog skotern upp till start och gav high five till publiken i farten för att sedan ge ifrån sig ett hopp som ekade i luftrummet i Årekvällen; hans kangaroo 1080 japan var björnstor. Ett tungt nedslag i landningens sista meter gjorde att Wester ramlade. PK däremot landade en perfekt 900 nose mute som han tweekade på sitt eget patenterade sätt. Saken var biff – norskt guld i sista JOI. Jacob Wester kommenterade sitt monsterhopp efter prisutdelningen:
– Vi hade medvind i slutet och när man har mindre fartvind i ansiktet lurar man hjärnan att det inte går så fort som det gör. Jag har aldrig flugit så lång i det här hoppet tidigare. Men jag kom ut rätt och allt kändes bra tills landningen. Två meter längre ner i landningen och jag hade inte stått här. Lite dumt gjort faktiskt.


Foto: Johan Ståhlberg

PK Hunder fick efter andraplatsen från i fjol kliva högst upp på pallen efter att ha blivit champagnedränkt av de andra åkarna. En viktig del i PK:s seger denna afton var hans välutvecklade grabs som lyfter hans snurrar en nivå extra.
– Det känns otroligt stort. Denna tävling är mest respekterad i Europa, säger PK efter prisutdelningen.

Årets upplaga av tävlingen befäste JOI som Sveriges mest prestigefyllda och internationellt erkända big air-tävling. Att världens bästa skidåkare gillar Jon Olsson och hans tävling på Skutan råder det inget tvivel om. Hela JOI inleddes med ett rungande ”Jon, Jon, Jon” från åkarna som fick fullproppade gift bags och varsin SUV till låns att cruisa omkring i under tävlingen. Samma kör av åkare avslutade även hela tävlingen i samband med prisutdelningen i lördags: ”Jon, Jon, Jon”; med det där internationella manéret där Jon uttalas Jouun. Nästa år blir det inget JOI i sitt nuvarande format. Tävlingen avslutade på topp. Vi kommer att minnas tre år i Åre som bland annat presenterade kangaroo flip för världen och som i år gav oss alla en helt ny innerbörd av ”japan air”. Nästa år blir det något annat, enligt Jon. Vad återstår att se.

Bildspecial: Jon Olsson Invitational 2007
Webb-TV: JOI-finalen sista tre hoppen
Webb-TV: Jon Olsson DJ-Flip 1260


Foto: Jesper Molin

Resultat: Jon Olsson Invitational 2007
1. PK Hunder, NOR
2. Jacob Wester, SWE
3. TJ Schiller, CAN
4. Simon Dumont, USA

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla0   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: