Färdigtävlat för Simon Dumont

En märkbart tagen Simon Dumont kan ha sagt hejdå till tävlingscirkusen för alltid under tävlingarna i Park City förra helgen.

Sedan det blev klart att slopestyle och halfpipe på skidor skulle tas med i OS har många av åkarna som var som bäst i mitten och slutet av 00-talet satsat, och misslyckats med att komma med. Skador, motivationsbrist, motvilja mot FIS och IOK, konkurrens – skälen till att satsningarna avbrutits har varit många. En av de sista i det äldre gardet som fortfarande hade en minimal chans att ta sig till Sochi var Simon Dumont, men med ett avslitet korsband i OS-kvalet i Park City i fredags grusades drömmen för killen som varit en av frontfigurerna inom halfpipe i ett decennium.

De senaste åren har varit fyllda av skador för Dumont – en bruten fot i våras, hjärnskakning innan Dew Tour – ändå kom han femma och fyra i de två efterföljande tävlingarna, och fram till förra helgen hade han fortfarande en liten, men möjlig chans att komma med i USAs OS-trupp. Men i kvalet drog han sig ur efter första åket och det spekulerades i om han slagit upp skadan i foten. Så var inte fallet – istället var det ena korsbandet som rök. Trots detta kom han till start i finalen och satte ett åk som visserligen var långt ifrån vad de bästa gjorde, men fick tevekommentatorerna att bli snörvliga av nostalgi och medkänsla.

http://youtu.be/eQ6k3BJQ1LE

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.