Fredagsfilmer: Vecka 2

En semesterfilm, en överflöds-edit och topplistans hittills kortaste video är några av sakerna som finns i denna veckas fredagsfilmer. Släng på lite svindelframkallande brantåkning och lite hårdrock och den visuella Twist-påsen är så gott som komplett.


Detta är TOPP 5 denna vecka.
Här ligger medlemsfilmerna med flest (+Gilla) från den gångna veckan. Vill du vara med och påverka listan? Gå då in på videosektionen här på Freeride.se och gilla dina favoritklipp så kanske de hamnar på TOPP 5 nästa vecka!

1. (78 st +Gilla)

Samuel Ålander – Colorado
Skidsemester med familjen. Då går nog mångas tankar till svenska fjällen, värmestugor och sällskapsspel på kvällarna. Samuel Ålanders julresa till Colorado vart lite annorlunda, som vi kan se i den här editen där han attackerar rails och hopp i bland annat Breck och Keystone i stor stil. Man kan bli avis för mindre, och grymt kört!

2. (43 st +Gilla)

Meskiing by Maximilliam Smith – The Bunch
Att det här är en leftovers-edit säger en del om både Maximilliam och The Bunch. Så oförskämt mycket talang och stil att orden liksom försvinner för mig. Överblivet material eller inte – tur att editen blev gjord för det här förtjänar att ses. Den har även blivit hyllad av den oftast så grinigt sarkastiske Dunfee på BroBomb – inte illa.

3. (41 st +Gilla)

Mr Green – Funky Activity
Fredrik Green kan ha satt rekord i ”kortast film att hamna på Topp Fem-listan”, grattis! Stiligt trick av en skön snubbe – kommer vi få se en Insta/Vine-trend på videosidan nu? Time will tell.

4. (40 st +Gilla)

SKATA SWEDEN – Kesudalen 2014
Skata Sweden har vi sett på listan förr, men den här gången har grabbarna gett sig ut bland fjällbjörkar och djupsnö för att bygga en BC-kick. Tyvärr råkade ett par träd komma ivägen, och då finns det faktiskt bara en sak att göra..

5. (37 st +Gilla)

Hjälmeby NZ 2013
Crille Hjälmeby hör till den skara åkare som har en trickpåse stor nog att delta på diverse tävlingar runt om på klotet. I somras drog han till jordens undersida för att köra världscup, där han var en ynka placering från att nå final. Resultatet åsido – några av trixen han landade under sin vistelse där har nu samlats ihop i en effektiv edit. Yeah.

– Var hälsade kära medmänniskor!

Jag är höjdrädd. Oftast är det en hanterbar åkomma, så länge jag håller mig borta från allt för smala hajker och vissa attraktioner på nöjesfält. Men ärligt talat – vissa av klippen i Mission Steeps ger mig svindel framför skärmen. Hu. Sam, Xavier och Andreas är i en helt annan division.

I övrigt är det en mix av fluff, hopp och lite snowboard. Och eftersom jag är en nostalgisk typ blev det ännu en arkivdykning, fast inte FVA den här gången. Ha en go helg!

/Heddious

 

Mission Steeps

Okej, den här filmen går bara att se på Vimeo, men jag embeddar den ändå för att ni säkert inte ska missa att klicka på den. Fo reals – det här är brantåkning när det är som allra bäst, vildast, vackrast. Tror ni mig inte? Spola fram till när de ska köra Pain du Sucre i Cham.
OBS: Denna film ligger bara uppe för gratistittning i fem dagar, missa inte.

 

Sarah Burke Memorial Mix

Finns det en himmel för skidåkare är Sarah Burke garanterat där, bland pillows och pipes. Det finns en massa memorial-edits med klipp från hennes karriär och liv, men det här en med mer friåkning än halfpipe, och som på något märkligt vis känns mer glad än sorglig. Därför tycker jag lite extra mycket om den.

 

We Are The Faction Collective S01E01 – Colorado

Ja, okej, förlåt, den här hade jag kunnat ha med redan i tisdags men jag hann inte se den då. Sorry. 😀
Men låt mig säga såhär iallefall – allt Candide tar i blir till guld. Krydda med en hoper halvokända snubbar med franskklingande namn och Adam Delorme och förpassas in i en steeze-orsakad koma av det ordentligare slaget. C’est trés bonne! Undiscutablemént!

 

Leó Taillefer One LINE

Jahaja. Linecatcher inställt. Det var ju kul. Inte. Ursäkta medan jag går och förbannar vädergudarna på tre eller fyra olika språk.
Så kunde Leo Taillefer gjort. Det gjorde han inte. Istället knäppte han på sig hjälmkameran och studsade nerför en fransk bergssida och avslutade det hela med ett jubeltjut. Sån attityd bör uppmärksammas, mer skidglädje åt folket!

 

Spotlight – Sami Luhtanen

Sami är en snubbe från Finland som fick haka på Pirates-crewet till norra Sverige och köra rails, och det gjorde han med den äran. Alltid trevligt med nya ansikten dessutom.

 

The Legs Of Steel Triplejump

Höjst var ordet sa Bill, sa Bull. Stora hopp i slowmotion borde vara uttjatat nu men nej. Jag vet inte om det är hårdrocken, snyggheten eller helt enkelt zerospinnen strax innan tvåmintersstrecket som gör det men jag gillar det här.
(Extrapoäng för att låten inte har någontingsomhelst gemensamt med ”Sail”. Hehe.)

 

Days of My Youth – Skiing with the Black Panther

Ingrid Backstrom har suttit högst på tronen när det kommer till storbergsåkande tjejer i amerikansk skidfilm länge nu, men om hon någonsin abdikerar är Michelle Parker, även känd som Black Panther (även om man inte får reda på varför), en trolig arvtagare till kronan. Hon hade skön stil redan i Claim men det känns som att hon blir lite bättre för varje gång jag ser henne.

 

Gus Kenworthy ”Fly” – 2013 Season Edit Pt.1

Det är inte jättemånga skidåkare som är såpass bra på så många olika aspekter av shreddande som Gus. Här åker han räcken i ett öde landskap – tror vi att nästa del av säsongsediten kommer innehålla parkhopp kanske?

 

Emma, Jesper och Henrik

Jag vart lite grinig över att det inte blev någon slopefinal, så därför tog jag en djupdykning i arkivet istället och hittade tre korta edits med våra landslagsåkare långt innan de blev landslagsåkare.

 
 

Det var allt för denna gången folks. Ha en go helg!

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Fo_Ja
  0
  Fo_Ja | 2014-01-12 03:06          

  Är det bara jag som är sjukt stokad över att Duncan Adams är med i Faction editen? Han är ju en gud i bc, pipe och park

 2. LawndartGustav
  0
  LawndartGustav | 2014-01-11 19:16          

  Mission Steeps, grym film! väldigt kul att de döpt åket till "Pedal to the medal" och inte "Pedal to the metal"...

 3. mxeman
  0
  mxeman | 2014-01-11 16:03          

  haha jag och och min polare träffade leo tallifeller precis efter han gjort det åket och tyckte att snubben verkade ganska random med snudd på efterbliven. oj vad fel vi hade!

 4. Emillarsson
  0
  Emillarsson | 2014-01-10 21:59          

  We Are The Faction filmen är ju så jäävla bra!!