Fredagsfilmer: Vecka 4

Jeppenator är tillbaka vid rodret efter tre veckors semester, och firar denna vecka ett år bakom spakarna på fredagsfilmerna. Hugo Burvall placerar sig högst på TOPP5 och Jeppe levererar X Games, urbans och svindlande höjder.

TOPP5KLARNY

Detta är TOPP 5 denna vecka.
Här ligger medlemsfilmerna med flest (+Gilla) från den gångna veckan. Vill du vara med och påverka listan? Gå då in på videosektionen här på Freeride.se och gilla dina favoritklipp så kanske de hamnar på TOPP 5 nästa vecka!

1. (67 st +Gilla)

Hugo Burvall Preseason in Lindvallen.
Martin Axell heter filmaren som ligger bakom denna nästan rykande färska edit på Hugo Burvall. Inspelad i Lindvallens försäsongspark i den legendariska Gustavsbacken. Hugo har alltid varit en åkare som tänker på stilen och det ser han ut att fortsätta göra även i vinter, något som verkar GILLAS av Freeride då filmen samlat ihop hela 67+ gillningar och landar på förstaplats. Hans nya Salomonkläder gör sig bra på film också, och nivån på tricken ligger där den ska! Men vad är upp med att åka utan hjälm frågar sig redaktionen?

2. (51 st +Gilla)

#Japan14gänget avsnitt 1, Hakuba
Är ni vänner med Jeppenator, Julius Aspman, Linus Zetterlund eller Caroline Strömberg på Facebook har ni förmodligen blivit överösta med bilder från ett mycket snöigt Japan, där de hängt mellan nyår och slutet av januari på en teamresa med Röjk. Nu har den första av tre videobloggar släppts och det är som vanligt magi som uppstår när mediamannen Julius sätter sig vid redigeringsbordet. Underhållande, välgjort och nere på jorden. Vi vill se mera!

3. (41 st +Gilla)

10 onefoots – Erik Lundmark
När Erik Lundmark inte vinner SM guld i big air så åker han så mycket skidor han orkar i parker runt om i världen. Nu befinner han sig i Mammoth Mountain där hoppen under en tid varit obefintliga, vilket tvingat honom att öva på sina railtrixx istället. Men Erka verkar ta det med en klackspark och sätter istället sin prägel på alla olika features igenom att träna in sina redan signaturtrick-klassade onefoots.

4. (38 st +Gilla)

Lord of the Snow
Att bygga en skidfilm med en intressant handling som för den framåt, kan nästan liknas vid blandningen av skådespel och action ur ett visst segment av ”vuxenfilmer” som sänds efter 24.00 på tv. Ofta blir det lite halvdassigt fokus på någon vettig story och istället mera fokus på actionen. Men här har de två grabbarna Max och Yann tagit sig tid att planera inspelningsplatser och klipp för att kombinera med rivig åkning. Musiken och igenkänningsfaktorn ligger på max och alla som har någon form av koppling eller förkärlek till Sagan om Ringen kommer gilla detta! Filmen tävlar även i FVA så diggar du den extra mycket? Ge den en röst isåfall och stötta boysen.

5. (37 st +Gilla)

Vem är Henrik Harlaut?
Sist bland veckans TOPP 5 landar denna långa intervju med Henrik som TV Åre har gjort. På sitt vanliga, nästan blyga sätt pratar E’Dollo om hur han hamnade i Åre, sin klädstil och hur roligt det är att åka skidor. En skön film som ger den nyfikne lite insight i vem Sveriges största skidåkningsstjärna är. Och även om du redan kollat på vartenda klipp som finns att se med Harlaut är den här värd en titt för att det är en bra sammanfattning av hans karriär såhär långt.

– YO! Äntligen hemma igen och tillbaka vid rodret för fredagsfavoriterna!
Denna vecka är det exakt ett år sedan jag tog över detta lilla projekt från redaktionen på Freeride, och tiden går undan! NU gör vi oss redo för ännu ett bra år!

Som ni kanske ser har vi fått en liten uppfräschad design på fredagsfilmerna, i och med den nya designen på sidan! TJOHO! Så det är såhär det kommer se ut från nu.

Denna vecka bjuder jag på en okänd urbanåkare som heter Robin, men även en galen kille som helt klart verkar ha dödslängtan och klättrar på höga kranar och hus. Lite X Games Coverage har jag fått fram också samt info om nya Bent Chetler-skidan och en comeback edit med Johan Kristoffers. Hoppas ni gillart!

/Jeppenator

Robin Romera 2013

Robin Romera är för de flesta en helt okänd kille och ett namn man inte hört om tidigare. Men kanske en blivande inspiration. Förra året hade han nämligen ett rätt tufft år där hans tjej gjorde slut med honom, och han blev uppsagd från sitt jobb. En sån snabb livsförändring kan vara tuff för många, men Robin bestämde sig helt enkelt för att skita i allt vad samhället tycker att du ”bör göra” och spenderade istället sin nyvunna fritid på att utvecklas som urban-åkare och dedikerade hela sin vinter åt att filma med Gpsy Feelin’. Såhär i efterhand måste det kännas som rätt val, då denna video innehåller många bangers!

MW video Compilation #1

Vad denna kille heter, eller vart han kommer ifrån är för mig okänt. Men en sak vet jag, och det är att hans mamma förmodligen inte har en aning om vad han gör om dagarna! Höga höjder kan för många (inklusive mig själv) vara något som skapar svindel endast av blotta tanken. Men denna dude har tagit talesättet ”leva på kanten” aka ”living on the edge” till nya nivåer. Sanslöst farligt och extremt nervkittlande att titta på. Jag rekommenderar INGEN att göra detta själv, men titta gärna och känn pirret i magen!

Atomic Bent Chetler 14-15

För fem år sedan kom Chris Benchetler med en idé till Atomic på en skida han ville bygga, och det blev början på en numera klassisk skida som åkts av många glada bc-jibbers varje år. Här är en liten snabb titt på historien bakom skidorna och vad som kommer göra den ännu bättre framöver. Inte längre bara DPS som gör ”spoon”-formade skidor, och det ska bli spännande att se hur detta mottages! En hel del smarrig skidåkning får vi såklart också ta del av i videon.

Haldor Helgasson X games slope, and the worlds reactions

Vad Halldor gjorde i årets X Games är för de flesta kanske oklart, men en prestation som inte ledde till final i slopestyle blev det iallafall. Och för att förebygga eventuellt hat på internet så har han satt ihop denna video för att lugna folk. Självdistans? Jajjemänsan, i allra högsta grad! Hade han kunna lägga ned ett åk som ledde till final och eventuellt en medalj? Med lite dedikation och målmedvetenhet så hade det kanske gått. Men så blev det inte i år!

Two Bite Brownie Bangers

Flatspin i T-lift stjärnan Johan Kristofers har under fem års tid spenderat sin tid i Trondheim där han pluggat för att bli civilingenjör. Ett stort kliv in i en värld av vuxna människor. Men trots detta ryktas han synas som ett spöke ute på berget, shreddandes både skog, pow och park. Ryktena stämmer tydligen, för nu finns en video innehållande mannen i fråga samt en kompanjon vid namn Christopher Lange, där de åker puder i Kanada och lever livet till fullo som det ser ut.

Gus Kenworthy – Winter XGames 18 Course Preview

X Games är här, och precis som alltid är slopestylecoursen bättre än året tidigare. Park-crewet som byggt spektaklet har gjort ett gediget jobb för att få ihop en kreativ och annorlunda tävlingsbana där man ska kunna köra både ”traditionella” features och nya annorlunda saker. Gus Kenworthy berättar lite mera om alltsammans och tar oss med på ett åk igenom. Hur det går för våra svenskar Henrik Harlaut och Jesper Tjäder i slopestyle-kvalet, det återstår att se. Men jag håller tummarna för dem!

Hackschooling makes me happy. Logan LaPlante

Denna video har cirkulerat på internet ett bra tag, och om ni inte har sett den sedan tidigare så tycker jag att det är god tid att göra det nu. Många av er kanske inte funderat så mycket på hur det svenska skolsystemet är uppbyggt, eller att det finns andra sätt att lära sig än på det traditionella viset. Men Logan LaPlante är inte som vanliga barn utan han har fått ett eget sätt att undervisas på, för att kunna kombinera det med sin personlighet och sin livsstil som skidåkare. Underbart duktig talare och en inspiration för många. 🙂

Thats it, hoppas ni gillade denna veckas videos.
Lämna gärna feedback i kommentarsfältet!

Text: Jesper Norén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.