Freeride.se firar sin tjugoandra vinter med nytt Forum

Freeride startade 1998, en tid långt före Instagram, Facebook och andra sociala medier. För att fira vår kommande 22:a vinter har vi skaffat ett sprillans nytt forum med enklare, snyggare och bättre funktioner för dig som älskar skidåkning, du som vill styra upp vintersäsongen, tjôta om Ski Stars inverkan på Skidsverige eller kanske få tips om vilken som är världens bästa all mountain-skida. 

På den tiden somliga av oss gick i gymnasiet, hade fruktstund på dagis, eller inte ens var födda hände något nytt i Skidsverige. En viss datakonsult ”testbyggde en liten hemsida om skidåkning”. Johan Åkesson som är grundare, ägare och utvecklare på Freeride minns:
– Det var i slutet av 1990-talet och jag hade precis gått klart gymnasiet och konsultade i Stockholm med att koda och bygga hemsidor åt olika företag. Då ploppade tanken upp om att skapa ett community för skidåkare. En plats där man kunde stöta och blöta frågor om skidorter, prylar och annat. Visa sina skidbilder och kanske något videoklipp, även om de senare var ovanliga på den tiden. 

Johan satte fart och kodade en sajt på sin fritid. I maj 1998 såg första versionen av Freeride.nu (.se kom senare…) dagens ljus. Gensvaret var stort och efter bara några år involverade även Johan sin storebror Martin för att få snurr på ekonomin. Martin Åkesson lämnade sitt jobb som ingenjör inom kemiindustrin och högg tagg i Freeride tillsammans med Johan. Grunden för Freeride var forumet, och på den tiden fanns inga andra liknande social mötesplatser på nätet. Bröderna Åkesson var supertidiga med sin digitala satsning, de var uthålliga och levererade bra innehåll och tjänster och Freerides community växte så det knakade, samtidigt som varumärket blev välkänt bland skidåkare i Sverige.

När Freeride började fanns dock mer än bara forumet, recensioner, köp & sälj och flera andra av funktionerna som finns kvar och är populära idag kom tidigt.

Man kunde till exempel i juni 1998 läsa recensionen av Kästle-skidan XTZ årsmodell 1997/1998, som enligt skribenten var:
”En kort timglasskida med ruggigt skär. Svängradien ligger kring 13 m. Det testade paret är i längden 1.70, vilket motsvarar ungefär 1.90 i ”vanliga” lagg. Trots de extrema måtten är skidan lättåkt och lättkontrollerad. Detta gäller givetvis om man är någorlunda bevandrad i timglasteknik. Går man direkt från ett par traditionella skidor kan övergången bli smått chockerande!
Betyget var 5 av 5 möjliga. Timglasskidor var hetare än ökensand back in the days!

”Timglaskidor” och svenska skidfilmen ”Free Radicals 2” var nyher när Freeride startade i slutet av 1990-talet. Freeride startade i samma era som man gick till videoaffären för att hyra VHS-rullar, Spice Girls och Backstreet Boys var det nya svarta inom mainstream pop samtidigt som grungen och den mer alternativa scenen dominerades av Nirvana och Pearl Jam, den legendariska mobiltelefonen Nokia 3310 hade inte ens kommit så ville man spela Snake gjorde man det på dator… och om vi pratar datorspel var andra populära titlar Lemmings och Worms, om man inte hade en GameBoy och lirade Tetris då förstås.

Och tja, var man på internet och surfade så var sannolikheten för att morsan eller farsan lyfte telefonluren och sabbade den telefonlinjebaserade modem-uppkopplingen väldigt stor. Förmodligen tröstade du dig då med nåt äckelgodis från Bon Bons som ”Hundlortar”, ”Myrkiss”, ”Rutten” fisk eller ”Soptipsblandning” i väntan på att päronen skulle lägga på luren och lämna linan fri.

Tjugoen vintrar senare och med nummer tjugotvå i antågande är Freeride den största digitala spridaren av skidglädje i Skandinavien. I januari 2019 hade sajten 422 315 unika besök och 3 40 4327 sidvisningar, inte så illa för en liten hemsida som startade som ett rent hobbyprojekt.

Även om allas vårt sociala beteende har förändrats över tid på nätet, i och med alla nyare sociala mediers uppkomst, fortsätter Freeride att vara en initierade mötesplats för skidåkare. Poppa en fråga om vilka skidor du ska köpa i vinter, var du hittar säsongsboende i Alperna, om någon testat de nya bindningarna Salomon Shift och du kommer garanterat att få hjälp och åsikter inom väldigt kort.

Freeride går in för 22:a vintern med nytt forum

Hjärtat i Freeride redan från början där i slutet av 1990-talet var forumet. Det gör att det sprillans nya forumet känns extra kul att lansera förklarar utvecklaren Johan Åkesson som har varit med hela vägen sedan starten:
– Känns väldigt kul att göra en storsatsningen på forumet! Forumet har från starten på Freeride varit en grundfunktion, tyvärr måste jag erkänna att vi legat lite efter med en del funktioner på sistone. Men med push notiser och snabba konversationer kan man smidigt skapa en mindre grupp för att t.ex planera säsongen, skidresan eller köpet av skidrustning på köp & sälj.

Vad är nytt på Freerides forum?

En del av forumets alla nyheter: 

  • Bättre citering med länk tillbaka till originalmeddelande.
  • Möjligt att enkelt multicitera från flera inlägg.
  • Möjligt att trycka gilla på enskilda inlägg.
  • Infoga smilies från dropdown-meny om du sitter vid en dator.
  • Förbättrat spamskydd.
  • Tagga forumtrådar.
  • Tagga alla medlemmar, inte bara medlemmar du följer. Börja med att skriva @ och sen användarnamnet.
  • Forumsvar och trådar sparas automatiskt under tiden du skriver, så om du råkar stänga fönstret/blir nerkopplad finns innehållet kvar.
  • Enkäter: Möjligt att skapa enkäter när man starta en ny tråd.
  • Drag-n-drop bilder direkt till ett svar/tråd du skriver.

Push notiser: Missa aldrig ett direktmeddelande som skickats till dig eller något annat viktigt som hänt. Du kan ställa in vad som ska skickas som push notiser. Aktivera push notiser (rekommenderas!) under inställningar (tyvärr fungerar detta ännu ej på Iphone och Safari mac).

Konversationer: Tidigare kallat PM. Du kan även bifoga bilder. Möjligt med flera mottagare, vilket gör det möjligt att skapa en egen privat grupp för snabba meddelanden. Du kan även bjuda in nya mottagare efterhand. Besök konversationer

Troféer: Aktivitet i forumet gör att du kan få troféer. Lista troféer

Koppla-konto för enkel inloggning: Du kan koppla ditt konto på Freeride mot Facebook och Google för enkel inloggning. Gamla kopplingar till Facebook kunde vi tyvärr inte behålla. Koppla ditt konto mot Facebook & Google.

Vill du se alla trådar under nya inlägg? Om du vill ha det som tidigare under ”Nya inlägg” trådan så gör du så här: Klicka på Filtrera:

Klicka ur ”[x] Olästa trådar”, kryssa i: ”[ ] Spara som standard” spara sen med att klicka ”Filtrera”. Annars är standard att bara olästa trådar visas.

Filtrera bort forum: Finns det forum och dess trådar som du vill exkludera från ”Nya inlägg”? följ isåfall denna guide.

Listor medlemmar: Det finns också lite sköna topplistor där du kan kika vem som gjort flest inlägg (Jeppenator så klart!), vem som fått flest reaktionspoäng (får man om någon Gillar ens inlägg) och vem som har flest forumpoäng.

Artikelkommentarer: Kommentarer och diskussioner som kommer efter Freerides redaktionella artiklar kommer nu som forumtrådar, det länkas till aktuell tråd längst ned i artikeln samtidigt som man kan hitta artikeln via forumtråden.

Besök nu forumet

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.