Freeride World Tour: Kristofer Turdell tvåa i Andorra

Igår gick näst sista tävlingen på Freeride World Tour anno 2019. Kristofer Turdell rakade hem silverplatsen, totalledaren Markus Eder kraschade bort chansen att bli världsmästare redan i Andorra. Carl Regnér säkrade en biljett till finalen i Verbier genom sitt bästa tävlingsåk i vinter. Reine Barkered missar däremot finalen i Verbier.  

Uppdatering 8 mars kl: 17:31: Reine Barkered får wildcard till Verbier och FWT 2020

Skidor herr

Markus Eder hade slagläge inför tävlingen igår i klassen herrar skidor, i kraft av sina fina resultat från de tre första tävlingarna med vinster i Japan och Kanada, samt en andraplats Österrike. Men lyckligtvis, sett ur blågula ögon, kraschade den fenomenala italienaren, tappade en skida och fick inte ett enda poäng med sig från Andorra. Vem som tar totalsegern är således fortsatt en öppen historia, eftersom det är de fyra bästa resultaten som räknas.

Kristoffer Turdell låg tvåa totalt i rankingen före gårdagens tävling. Turdell valde en brant och teknisk start på sitt åk, följde upp med både backflip och en trea, samt tre klippdrop, ren åkning och tog sig upp på podiet med en andraplats och säkrade därmed viktiga poäng i totalstriden. Vann skidor herrar gjorde 2017-års världsmästare Leo Slemmet.

Kristofer Turdells silveråk Andorra

Carl Regnérs formkurva på världstouren har haft en försiktig, men stabil uppåtgående trend och denna fortsatte även i Andorra. Rookien lyckades med sitt åk riktigt bra, åket var en väldigt liknande version av det som Turdell gjorde särskilt i över delen, och Carl Regnér belönades med en fjärdeplats.

Carl Regnérs åk i Andorra

Den tredje svensken på världstouren Reine Barkered kom inte till start igår på grund av personlig skäl och olyckligtvis gjorde detta att han nu, som 13:e man totalt i rankingen, missar finalen i Verbier där 12 skidherrar ska göra upp på Bec des Rosses.

Ovan 12 kvalificerade skidherrar är nu också garanterade en biljett till nästa års Freeride World Tour.

SKIDOR KVINNOR

Jackie Paaso smällde till rejält både åk- och dropmässigt. Flög ut ur startgaten, drog två små klippor i det övre partiet av facet och sedan en riktigt stor klippa i mitten, med aningens backslap, men studsade tillbaka upp i förarsätet chargade vidare ner och avslutade med ett långt drop.

Italienaren Arianna Tricomi höll sin dröm om totalsegern vid liv med en andraplats, hon ligger fortsatt först inför finalen i Verbier. Jacqueline Pollard från USA, som kvalat in på FWT i år, fortsatte att visa bra åkning och kom trea.

Rookien Pollard ligger bara ett par hundra poäng efter Arianna Tricomi i totalen och allt verkar öppet i damklassen skidor inför grande finale på Bec des Rosses.

Jackie Paasos vinnaråk

SNOWBOARD KVINNOR

Franska Marion Haerty tog förstaplatsen i Andorra, med följsam och bra åkning ihop med tre rena klippdrop. Vinsten i Andorra innebär också att hon redan före Verbier säkrar totaltsegern och kan alltså kalla sig världsmästare i friåkning redan nu.

Det är Marion Haertys andra totalvintst på Freeride World Tour. Förra gången det begav sig var 2017, förra vinter var hon två totalt, och 2016 var hon total trea. Imponerande meritlista av 27-åringen.
– Jag är så glad att jag vann mitt andra världsmästerskap! Jag valde en sista-minuten-linje som tycktes passa min stil, och det gick verkligen bra. Kul åk, och riktigt bra snö, sa Marion Haerty i målfållan.
Tvåa blev Anna Orlova och tre Erika Vikander.

BRÄDA HERRAR

Amerikanen Blake Hamm tog med sitt starka trickdrypande åk sin första FWT vinst. Andreman blev fransmannen, tillika rookien, Victor De Le Rue och tre Davey Baird från USA.

Highlights snowboard herrar

DESSA FÅR ÅKA I VERBIER 2019

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.