Snabbkaffe med Henrik Harlaut

I samband med att Garmin släppte sin nya actionkamera VIRB Ultra 30, satt vi ned med jibbscenens skidunikum Henrik Harlaut.

Tja Henke! Mannen, myten, maskinen. De flesta skidintresserade har nästan stalkigt bra koll på dig vid det här laget, men för att låta dig själv sätta ord på karriären: Vilka är dina hittills 5 största höjdpunkter inom skidåkningen?
Oj, svårt! Men okej, jag listar dom utan ordning.
* Xgames-guld i bigair 2013, 2014 och 2016.
* “Skier of the year” vid sex tillfällen.
* “Amateur of the year”, 2008 vid IF3 filmfestivalen
* Mina egna skidfilmer “The education of style” och “Be inspired”, som jag tror haft stor inverkan på vår “sport”.
* Att jag fortfarande blir gladare och mer peppad på att åka för varje dag jag är ute i backen.

Tack, inga blyga meriter för en 25-åring..
Du har ju skämt bort oss med att uppfinna många helt nya trick under årens lopp. Har du något nytt trick på gång inför den här säsongen?
– Det är sjukt inspirerande att vara med och utveckla skidåkningen och jag hoppas jag kan fortsätta göra det ett tag till. I vinter hoppas jag att det blir många olika dubbelcorkar med blunt grabs som ingen gjort innan.

Du är känd för att aldrig få nog av att åka skidor. Du lever och andas skidor. Men när du inte åker, hur dödar du tiden?
– Då är det mycket skateboard, studsmatta, ishockey, redigera skidfilm och så kollar jag mycket på gamla skidfilmer.

Träning då.. Det sägs att du gömmer rätt sjuka muckler under de där XXXXL-tröjorna?
– Haha! Inte som Arnold kanske, men jag tränar en hel del mellan säsongerna för att undvika skador så långt det går. Det måste man.

Så, vad maxar du i bänkpress?
– 145kg.

(Här vet jag liksom inte om han är allvarlig eller inte, och jag får aldrig något bra svar utan bara ett lurigt leende. Men jag räknar ändå med att det är sant och då borde han börja kallas Mr Muscles hellre än Edollo. Ja? Någon som är med mig? Spikar vi det?)

Du kör ju för Garmin sedan två år tillbaka, vad gillar du bäst med den nya VIRB Ultra 30 som nyss lanserades?
– Att kunna mäta hastigheten och mäta hur högt man flyger! Jag har alltid undrat vad man är uppe i för hastigheter när man kör, så det har varit kul att experimentera med det. Det är rätt fett med GPS också så man kan se var och hur mycket man kört med den när man lapar i parken eller är på backcountry missions.

Kul, har du något favoritklipp du fångat med den?

VIRB Ultra 30 främsta egenskaper

G-Metrix – Actiondata på din filmning
Det mest unika som gör Garmins kamera till något extra i jämförelse mot konkurrenterna är all grym fakta du får med dig från filmningen med hjälp av kamerans GPS och inbyggda sensorer. När du tittar på det inspelade materialet kan du läsa av alla möjliga parametrar från ditt filmande, vilket ger upplevelsen av klippen en extra edge. Se t.ex. din hastighet när du rejsar mot polarna i backen, hur högt du hoppar på det där cornerhoppet med din downhillcykel eller vilken puls du har när du flyger ut för ditt allra första drop på snowboarden.
Exempel på hårdfakta som kameran kan berätta: Hastighet, höjd på hopp, tid i luften, temperatur, rotationer, acceleration, höjd över havet, kartlagd sträcka du färdas och din puls.

Röststyrning – styr kameran utan händerna
Att styra kameran med engelska röstkommandon för att starta/stoppa film, ta bilder eller sätta markeringar på klipp du vill hitta lätt i efterhand är smidigt, och gör det lättare för alla tillfällen då du vill ha händerna fria för annat.

Touchscreen
Med 1,75-tumsskärmen kan du se vad du filmar, titta på dina klipp och styra den som en touchscreen – också med det vattentäta skalet på.

Livestreaming
Det här är kul! Om du har någon appleenhet med internet kan du köra igång livestreaming på youtube av det du filmar, så att polarna och resten av världen kan se vad du har för dig i realtid.

Vattentätt skal – ner till 40(!) meters djup
Utöver att den kan gå väldigt djupt ,är en stor positiv överraskning här att den nya “högkänsliga” mikrofonen också fungerar riktigt bra med skalet på.

Bildstabilisering
För alla knöliga vägar, rotiga stigar eller nervskakande skidåk med selfiepinnen så räddar den tre-axliga bildstabilisatorn upp det mesta, så att filmen ändå blir smooth och skön att titta på.

Andra positiva egenskaper
* Filmar i 4K/30fps, 1080/120fps, 720/240fps
* 12MP stillbildsfoto
* Använd telefon som fjärrkontroll
* Eget lättanvänt redigeringsprogram
* Enkel att använda

Nackdelar
* Ej vattentät utan skal
* Ej bildstabilisering i 4K

Sammanfattningsvis håller Garmin lika bra standard som konkurrenterna (börjar den till och med likna en viss jätte i designen också?), och har dessutom lyckats fylla ett svart hål på marknaden genom att ge rolig och intressant actiondata direkt på skärmen genom sin GPS/sensor-lösning(G-Metrix).
Det ska bli intressant att se vad man kan trycka in i en actionkamera till nästa nylansering. Alltid är det ju något..

Mer information om VIRB Ultra 30 hittar du här.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla6   Kommentera (1)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER: ,
 • TAGGAR: ,
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. snorkel
  0
  snorkel | 2017-01-29 12:40          

  Blev ju sugen på en kamera men passar den på GoPro fästen?