Hallå där: Per-Olov Wikberg

Fjällsäkerhetsrådet och Freeride.se genomför nu i april 2017 en ny undersökning om åkarnas syn på offpiståkning och lavinsäkerhet. Freeride tog ett snack med Per-Olov Wikberg, nationell samordnare för fjällsäkerhetsarbetet i Sverige, om undersökningen.

Varför gör ni den här undersökningen?
– Vi vill kunna se om säkerhetskulturen och attityder till risktagande har förändrats under de senaste åren bland svenska skidåkare i samband med offpiståkning.

Vad hoppas ni få ut av undersökningen?
– Att kunna få veta mer om trender och attityder bland svenska offpiståkare och vi hoppas att enkäten besvaras av så många som möjligt så klart, allt för att få ett bra underlag som vi sedan ska kunna bearbeta och analysera tillsammans med våra lavinexperter och lavinforskare. Resultatet blir en kunskapsrapport som man kommer att kunna ta del av på Freeride.se så klart!

Hur ska ni gå vidare med resultatet sedan?
– Under senhösten 2017 är målsättningen att presentera en ny rapport med ungefär samma format och längd som den förra rapporten som kom under slutet av 2013.  Resultatet kommer att kunna användas till att bland annat öka förståelsen för varför lavinolyckor inträffar och om och hur förändrade attityder och beteenden kan påverka olyckorna. Vi vill också kunna använda underlaget till att förbättra vår kommunikation kring lavinsäkerhet och även se över innehållet i våra lavinutbildningar med målet att kunna förebygga och minska antalet tillbud och olyckor.

En liknande undersökning gjordes av Freeride och Fjällsäkerhetsrådet 2013, vad hände därefter?
– Förutom en mycket bra rapport så presenterades resultaten på flera internationella lavinkonferenser och fick stor uppmärksamhet på många olika sätt.  Den har även använts som underlag inför etableringen av vårt nationella lavinprognosprogram som ett mycket bra kunskapsunderlag.

Slutligen: Vad vill du säga till de som deltar i undersökningen?
– Den förra enkätundersökningen från 2013 var en av de mest omfattande som gjorts i Sverige inom området lavininformation och lavinsäkerhet och vi hoppas att lika många kan delta och svara även den här gången.  Så hjälp oss att utveckla den svenska lavinsäkerhetsarbete ännu en gång genom att bidra med era svar och tipsa gärna era vänner att göra detsamma!

Här svarar du på frågorna, sista svarsdagen är 25 april 2017. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.