Kval i Extrem-SM i Funäsdalen

Aprilväder, vårsnö och No Street Week – ja då är allt som det brukar. Men kallsnö och kvalåk på Lillskarven är något som däremot inte hör till vanligheterna.

Kvalområdet på Lillskarven.
Kvalområdet på Lillskarven.

Efter den sista tidens snöande visade sig Funäsdalsfjällen från sin bästa sida under kvaldagen av Extrem-SM. Kvalet som vanligtvis brukar gå på Storskarven flyttades i år till Lillskarven på grund av de osäkra snöförhållandena på ”grannfjället”. Att åket var betydligt flackare och bjöd på mindre klippor hindrade inte vissa av deltagarna från att ta rejält med luft. Patrik ”Pastorn” Lund svarade för ett riktigt bra åk och ett vansinnigt långt sista flyg som fick publiken att vråla och resa sig ur solstolarna. Många var nog dem som hade sett honom betydligt högre upp i resultatlistan än på en 14:e plats efter det åket. Även Reine Barkered och norrmannen Per Mundhjeld bjöd på riktigt aggressiv och stabil åkning med några rejäla drop vilket resulterade i att de ligger 1:a respektive 2:a inför morgondagens final. På damsidan var det precis som vanligt, Stina Jakobsson körde helt och hållet i en klass för sig och så länge hon står på benen så får de andra tjejerna rikta in sig på att åka om andraplatsen.

David Kantermo
David Kantermo
Klas Englund
Klas Englund

I klassen för dem med hälen lös ryckte Mattias Wagenius åt sig en rejäl ledning efter ett kontrollerat och snabbt åk, tätt följd av Joni Lidberg och Klas Englund. På snowboardsidan så visade fjolårsvinnaren Henrik Ljungberg att han har tänkt att prenumerera på titeln som svensk mästare och leder inför morgondagens finaler efter säker och kontrollerad åkning.

Men med Storskarven som finalarena under morgondagen så kan precis vad som helst hända. Då är det verkligen dags för åkarna att visa sig på styva linan. Fler rapporter kommer så håll ögonen öppna.

Text: Christer Hillörn, Foto: Stefan Brodén

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.