Lagom till Halloween – 7 snöskräckfilmer

Stelfrusna nazist-zombies, ihärdiga krypskyttar och förhistoriska lavinhajar. Inom skräckfilmsgenren finns det rakt ingen ände på vad oskyldiga skid- och brädåkare kan råka ut för. Därför passar vi på såhär i Halloweentider att göra en djupdykning ner bland några klassiska snöskräckrullar.

1. The Winter Kill (1974)

I vad som har kallats den första skid-slasher filmen siktar en krypskytt in sig på invånarna i en skidort i norra Kalifornien. Många offer, och manchesterkostymer (i sann sjuttiotalsanda) blir det. Speciellt för stadens sheriff som bara har meddelandena som sprejats bredvid kropparna att gå på. En purung Nick Nolte (måhända mest känd för sin kavalkad av åttiotalsfilmer som 48 timmar, På luffen i Beverly Hills m.m.) dyker upp som skidinstruktör.

2. Iced (1988)

Julsången Frosty the Snowman får en helt annan mening när en grupp barndomsvänner bjuds in till invigningen av en tjusig skidanläggning. För där väntar även en gammal fiende — och han har fortfarande en förkärlek för kornblå skidkläder. Filmen var delvis inspelad i Big Cottonwood Canyon i Utah.

3. Shredder (2003)

En grupp collegekamrater (japp, temat igen) åker till en ensligt belägen skidort (verklighetens Silver Mountain Ski Resort i Kellog, Idaho) för att spendera helgen. Snart märker de att lokalinvånarna inte är överdrivet förtjusta i brädåkare efter att liten flicka omkommit i snowboard-relaterad olycka. En som definitivt inte gillar dem är en viss hämndlysten skidåkare som tar gruppens motto, “We’re gonna shred until we’re dead,” på blodigt allvar. När filmen släpptes i Japan hade den döpts om till Jason Z.

4. Kallt byte [norsk orginaltitel: Fritt Vilt] (2006)

En norsk kassasuccé, som hade premiär i Norge fredagen den 13 oktober 2006, och gett upphov till en triologi (Kallt byte, Kallt byte II och Kallt byte III). Några kompisar drar iväg till Jotunheimen för att åka bräda. Men ute på fjället bryter en av dem benet. Andra människor såsom mobiltäckning lyser givetvis med sin frånvaro. I fjärran skymtar de ett nedlagt högfjällshotell och bestämmer sig för att övernatta där. Men någon annan har också bestämt sig för att checka in…

5. Död snö [Norsk orginaltitel: Død Snø] (2009)

Under påsklovet beger sig ett par läkarstuderande ungdomar till en fjällstuga i närheten av Øksfjord för en kort skidsemester. De blir snart varse om att området var en favorit hos de ockuperande tyskarna under andra världskriget, och måste snabbt lära sig — vad är det bästa sättet att ta död på en bataljon med ilskna zombie-nazister? Funkar motorsåg?

6. Frozen (2010)

Tre kompisar bestämmer sig för ett sista åk men på väg upp till toppen fastnar stolliften. Det är söndagskväll och anläggningen öppnar inte igen förrän till nästa helg. I kolmörkret, med en annalkande snöstorm, hörs illavarslande hungriga läten nerifrån skogen. En av skidåkarna spelas av Shawn Ashmore, som också spelar Iceman i X-Men-filmerna.

7. Avalanche sharks (2013)

På senare år har det visat sig att människoätande hajar inte längre bara behöver hålla sig till vatten, såsom hav, småsjöar och träsk. De kan även dyka upp i orkaner och ute i öknen. Därför är det kanske inte helt förvånade att man nu också kan stöta på dem ute i pisten. Dessutom verkar de gilla laviner.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. Chengk
    0
    Chengk | 2018-10-31 19:29          

    Men hallåååå. 'The thing' 1982! Komigen föffän ;D