Offpist & toppturer på Freeride

Undrar du också hur den liftbaserade friåkningen är på österrikiska glaciären Stubai? Eller kanske om det finns några bra toppturer kring Helags? Freeride lanserar idag en ny avdelning som hjälper dig att hitta både till de feta liftnära offpiståken och de vildare toppturerna. 

Att samla toppturer och offpiståk tar sin lilla tid. Freerides nya projekt att hjälpa dig att hitta till åken har precis inletts. Antalet turer (72) och offpiståk (20) kommer därför att öka successivt.

På den liftbaserade-sidan, offpistreporna, kan du i nuläget ta del av tjugo olika åk. Det är klassiska åk från Åreskutan och Engelberg, samt ett par åk från Diavolezza, det ena av dem ser du i bilden ovan. Ett nytt samarbete med Stubai ger dessutom hela fjorton repor från den österrikiska glaciärskidorten, som tidigare kanske är mest känd för sina jibbers och park.

Om du själv har gjort några av offpiståken eller toppturerna har du möjlighet att ladda upp dina egna bilder. Om dina bilder har GPS-position, exempelvis om du har fotograferat med mobilen och har platsangivelse på, hamnar bilderna automatiskt rätt på kartan. Om du inte har data om positionen i själva bilden kan du enkelt själv placera ditt bidrag på rätt ställe på kartan. Du kan dessutom komplettera bilder som du sedan tidigare laddat upp på Freeride med en position.

Mer om toppturerna och Mattias Skantz

På toppturssidan finns svenska fjällområden med som Storulvån, Sylarna och Helags. Det är 72 toppturer som finns med från starten. Upphovsman till alla turbeskrivningarna utom en är den energiska östersundsbon Mattias Skantz:
– Ja, det har blivit ett antal turer! De flesta är från mina hemmaområden där jag har varit i hela mitt skidåkarliv. Jag har gått på tur sedan jag gick i åttondeklass och var fjorton år 1998. Det var faktiskt min skolkompis far Örn Söderin som tog med oss ut i början. Han hade gått toppturer sedan 1970-talet och gav oss massa inspiration. Att börja tura var också ett naturligt nästa steg i min skidåkning. Jag ville ha rolig åkning, roligare terräng än där liftar råkade vara byggda, och få bättre snö. Mer bra skidåkning helt enkelt! Det är fortfarande så att lössnön kan ligga kvar i fjällområdena 2-3 veckor efter snöfall, medan den i många skidorter åks upp på en dag, säger Mattias Skantz.

Har du något favorit åk av de sjuttioen turerna som du har skrivit?
– Alla åken på berget Storsolas nordsida i Sylarna är sjukt bra för att vara i Sverige, de är nog mina favoriter. En del av dem är inte så tekniskt svåra, men väldigt branta och det är kul! De går knappt att åka på vintern, utan senvår och försommar är det som gäller. Sedan måste jag lyfte fram Helags som område också. När man går från fjällstationen så ligger alla bra åk på andra sidan av fjället och i och med det så får man automatiskt 2-3000 fallhöjdsmeter på en dag utan att det blir mentalt jobbigt, eftersom man bara jagar de roliga åken! Helags brukar vara fantastiskt bra i april, även i maj fungerar bra. 

Har du fler turbeskrivningar i rockärmen eller har du tömt hela banken?
– Nejdå, det är knappast slut! Jag bygger mitt skidåkande på att vara på olika platser under olika delar av säsongen. Jag flyttar mitt fokus dit snön är bra. Jag har klämt i princip alla fjäll i Jämtland och över hälften av de i Västerbotten, därutöver är jag i Norge en-tre resor per år. I Norge hinner jag inte dammsuga alla åk som jag gör här hemma, men det finns många, många fler turer att skriva och tipsa Freerides läsare om!

Hur mycket skidor hinner du egentligen åka?
– Nu är jag gift och har inte lika mycket tid, ha ha! Men kanske 2-3 gånger per vecka hinner jag tura, är ofta ledig en dag i veckan och turar med kompisar som också har möjligheten att ta ledigt från sina arbeten. Min säsong börjar i okotber och slutar i september… men då ska väl tilläggas att efter midsommar åker jag kanske en gång i juli, en i augusti och en i september mest för sakens skull. 

Pssst… för att rivstarta den nya avdelningen med Offpist & Toppturer kommer Freeride inom kort att lansera en tävling där du som laddar upp en offpistrepa eller topptur har chansen att vinna ett par pjäxor från Dynafit värda 6200 kronor.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.