One Wasatch ett steg närmare verklighet

Projektet att sammanlänka sju skidorter väster om Salt Lake City till en enda är fortfarande på planeringsstadiet, men nu har gruppen bakom idén presenterat ett förslag på fyra av de sex liftar som skulle behövas.

Tidigare i veckan presenterade organisationen Ski Utah tillsammans med cheferna för de inblandade skidorterna en karta där de tilltänkta liftarna som ska knyta ihop och möjliggöra jätteområdet One Wasatch finns utmärkta. Förbindelserna det handlar om är mellan Solitude och Alta samt mellan Park City och Brighton. En tredje förbindelse mellan Park City och Canyons kommer också behövas, men den är inte presentabel än.

Planerna har fått mycket kritik, både av miljövänner och offpistälskare, men Ski Utahs chef Nathan Rafferty tar kritiken med ro.

– Det är inte en omöjlig uppgift att knyta samman sju av Utahs bästa skidorter och samtidigt bevara både vår vattenkvalitet och backcountry-upplevelsen. Nu har vi tagit ett steg framåt i processen genom att skapa koncept för hur de sammanlänkande liftarna kan komma att placeras, och vi uppmuntrar en dialog och tar gärna emot feedback om dessa möjliga förbindelser, säger Rafferty i ett pressmeddelande.

Ett av de tunga argumenten för skapandet av One Wasatch är att Nordamerika inte har några riktiga mega-områden i stil med Arlberg, 4 Vallées, Portes du Soleil och Tre Dalarna i Europa. Störst till ytan just nu är Whistler Blackcomb, och skulle One Wasatch bli av skulle det täcka en mer än dubbelt så stor yta.

Projektgruppen har även genomförts en onlineundersökning, med drygt 3000 svarande som fått frågor om One Wasatch-projektet. 73 procent av de som svarade att de hört talas om projektet sa även att de tycker att det är en någorlunda bra eller mycket bra idé. Nästan lika många svarade att de förmodligen kommer köpa liftkort för hela jätteområdet om det skulle bli verklighet.

En annan fråga som väckts i kölvattnet av projektet är det faktum att Alta och Deer Valley inte tillåter snowboardåkning. Detta är dock ingenting som Ski Utah har planer på att lägga sig i, eftersom det enligt amerikansk lag är fritt för alla privatägda företag att sätta sina egna regler. Dock kan man ju förmoda att en brädåkare i Snowbird tycker att en sammankoppling av orterna är fasligt irrelevant, eftersom brädåkare inte tillåts passera genom Alta för att ta sig runt i resten av det tilltänkta systemet.

Fakta One Wasatch

Arbetsnamnet för planen att bygga ihop sju av skidorterna väster om Salt Lake City för att skapa Nordamerikas största sammanhängande skidområde. Skulle planen bli verklighet kommer One Wasatch omfatta 18 000 tunnland åkyta, 100 liftar och mer än 750 backar utspridda över Little och Big Cottonwood Canyon samt Summit County.

Skidområdena det rör sig om är Snowbird, Alta, Canyons, Brighton, Solitude, Deer Valley och Park City.
Enligt onewasatch.com kommer det räcka med 6 liftar och investeringar på omkring 30 miljoner dollar för att binda samman skidområdena.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.