Platt fall för Harlaut i Euro X Games

Åkarna i X Games slopestylekval fick kämpa i ett allt tätare snöfall i Tignes. Vädret gjorde det i princip omöjligt att plocka placeringar under andra åket. Henrik Harlaut var trots det på väg att göra ett riktigt bra andraåk när han kraschade på tredje hoppet.


Henrik Harlaut under gårdagens träning i Tignes.
Foto: Tristan Shu

Vi kan direkt konstatera att ingen av slopestylemedaljörerna från X Games i Aspen tidigare i vintras kommer upprepa bedriften i Tignes. När kvalet var avgjort låg Nick Goepper, Henrik Harlaut och James Woods istället i botten av resultatlistan.

Henrik hade oflyt i sitt första åk och satte sig i landningen på andra hoppet. Även Woods vurpade, och Goepper stod för dagens största balansakt när han tappade skidan i avstampet till en nosebutter-dubbel men ändå fullföljde rotationen och stod landningen på en skida. Imponerade, men försvårade Goeppers chans att ta sig till final.

Istället var det två tidigare X Games-medaljörer som steppade upp. Jossi Wells och Russ Henshaw hade varsina grymma förstaåk, något som visade sig vara avgörande då vädret blev allt sämre.

– Jag är lättad, jag har haft en tuff säsong och nu har jag mindre press på mig inför andra åket, sa kvalvinnaren Jossi Wells till ESPN efter sitt förstaåk.

Första omgången kördes under en mulen himmel, men med helt okej sikt. En knapp timme senare blåste och snöade det ordentligt och de som låg bra till efter första valde att bara glida genom banan för att inte riskera skador.

Övriga åkare gjorde så gott de kunde i yrvädret, men flera valde att avbryta efter den första railsektionen.

– This is a joke, sa en besviken Sammy Carlson rakt in i kameran när han kom ner i målområdet.

 

De åtta bästa kör finalen imorgon klockan 13:00


Text: Hedda Berander

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.