Red Bull Flugtag avgjort

Det blev Stockholmslaget Naval Extreme Yeah! som tog hem årets upplaga av Red Bull Flugtag när de i sin hemmabyggda glidflygare seglade iväg mer än 20 meter från den 6 meter höga rampen placerad i Stockholms Ström


Foto: Marcel Laemmerhirt

I över 30 graders sommarhetta hade fler än 35 000 personer samlats för att se lagen med amatörpiloter och hemmasnickrade farkoster, förhoppningsvis flyga, men garanterat avsluta med ett svalkande dopp. Det blev en stor folkfest utanför det kungliga slottet när den fjärde upplagan av svenska Red Bull Flugtag avgjordes under söndagen.

Publiken fick bland annat se en flygande dalahäst, börspil och en rosa gris mestadels krascha rakt ned i Strömmens svalkande vatten, men med ett par undantag också flyga riktigt långt. Förhandsfavoriten Team MIFFO med en hög Chalmersstudenter fick se sig slagna i ingenjörskonst efter att det vinnande laget Naval Extreme Yeah! med KTH-bakgrund svävade iväg och landade efter 20 meter.
– Det är lite bittert egentligen eftersom jag själv är Göteborgare, men det är bara att konstatera att KTH slog Chalmers denna gång, sa jurymedlemmen Arne Hegerfors efter vinnarlagets flygtur.


Luftens Hjältar tar luft
Foto: Anders Neuman

Upp emot 35 000 besökare hade hittat till Flugtag
Foto: Richard Ström

På andra plats kom Luftens hjältar från Åmål som med en jättelik röd tjur i frigolit tog sig nästan lika långt som vinnarna och på tredje plats kom Malmölaget Limhamns Dragonflies med en enorm trollslända i plast. Många av årets tävlande lag har lagt mellan 500 – 1000 timmar på sina farkoster för att få uppleva en flygtur på några sekunder.

För besättningen som vann väntar en heldag i ett ultralätt flygplan och gyrokopter. Lagets pilot Simon Börjesson kan även se fram emot ett flygcertifikat för ultralätt flygplan.
– Det känns så jävla skönt att ta hem detta, vi är så peppade på att fira nu fast vi är helt slut, säger en segerrusig Simon Börjesson.


Vinnarna i Red Bull Flugtag 2010
Foto: Marcel Laemmerhirt

Vinnarlagets crew bestod av Simon Börjesson, Philippe Ghawi, Jonas Danielsson, Rasmus Regnstrand och David Börjesson.

Film från Red Bull Flugtag kommer inom kort.

Text: Redaktionen

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.