Riksgränsen banked slalom 2019: En konstant high five

Snowboard Sveriges skönaste event bjöd i helgen på grym åkning, episkt häng och sol, sol och åter sol i Riksgränsen! Banked är tävlingen där småknattar åker sida vid sida med legenderna och där midnattssolen skiner ikapp med stoken.

Slalomportarna är nerpackade och Riksgränsen Banked Slalom har avslutat sin sjunde upplaga. Sedan 2013 har tävlingen arrangerats i Riksgränsen och för många har banked blivit en självklart plats att spendera sina sista åk för säsongen.

Tävlingens upplägg är enkel: en hand shapead bana med slalomsvängar och tajta velodromkurvor. En åkare i taget. En startkur. Först ner på snabbast tid vinner! Proffs, parkråttor, big mountainåkare och kids kör sida vid sida på samma bana. Tävlingen är uppdelad i åldersklasser: Kids 4-12 år, Junior 13-17 år, Senior 18-34 år, Master 35-42 år, Real Master 43-49 år och Grand Master som är för 50 år och uppåt, alla klasser subindelas också efter man och kvinna.

I år var 290 personer anmälda i åldrarna 6-51 år. Konceptet är taget från den numera legendariska Mt Baker Banked Slalom i USA, kopiering är den yttersta formen av smicker som det brukar heta!

Uppe vid startkuren tog vi ett snack med Joel Söderström eller Mr Snowboardpodden som han även kallas för numera. Han är med i det hårt slitande shapecrewet och har varit det sedan 4 år tillbaka.

Hur ser banan ut i år?
– Jättebra! Det är alltid bra stämning och i år är vi några fler i shapecrewet vilket har varit skönt! Vi har har fått till en riktigt bra bana i år tycker jag!

Ge oss några stalltips, vilka tror du har stor chans att kamma hem vinsten i år?
– Pontus Ståhlkloo är farlig och Len Jörgensen likaså. Mellan damerna i Master tror jag att kan vem som helt vinna. Maria Wilhelmsson, Maria Danielsson och Tove Holmgren är grymma allihopa. I Men Junior klassen är det Ruben Rosenfors som kommer att leverera likadant med Lukas Henriksson i Kids Men. Jag tror även på Isolde Lexvall i kids Women, hon kör lika snabbt som senior klassen!

Riksgränsen visade sig från sin bästa sida och båda dagarna var det blå fågel deluxe. Instagram svämmar över av solbakade klippor, häng i gäng och boomerangande svängar i velodromkurvorna. Peppen är på topp och hejaropen ekar från liftarna, det är på få ställen som jag har varit på där peppen är så stark och där alla hejar på alla!

Klasserna på Banked Slalom

  • Kids 4-12  år
  • Juniors 13-17 år
  • Seniors 18-34 år
  • Masters 35-42 år
  • Real Masters 43-49 år
  • Grand Master 50 år till evigheten

Under fredagen var det kval för Real Masters Men, Masters Men, Senior Men och Women Master. Graciöst och nästan svävande tog sig åkare efter åkare ner, men två kurvor som visade sig vara extra trixiga skördade sina offer. I Senior Men var det en tajt fight om finalplatsen där minsta hundradel hade betydelse. Hela sex i klassen hamnade omkring 2 sekunder.

Masters Men visade i vanlig ordning vart skåpet ska stå och i Womens Masters var tiderna imponerade snabba. Dagen avslutandes traditionsenligt med Norgesvängen, dagen till ära på den 17 maj! Grattis Norge!

På lördagen sken solen lika generöst som dagen innan och gogglebrännor som dagen innan hade varit lite blygsamma framträdde allt mer under dagens gång! Kids, junior och Women Senior skulle köra kval och peppen var sjuk i liften där glada tillrop hördes som mistlurar över banan. Kurvorna som dagen innan hade orsakat problem var ingen match för någon av klasserna! Både kids och Junior körde snabbare än de flesta äldre och vi kan lugnt konstatera att svensk snowboards framtid ser ljus ut! Women Senior shreddade på i en hejdlös fart och visade både teknik och snabbhet.

Finalen som gick av stapeln direkt efter bjöd på både imponerade tider och bara överkroppar och riktigt riktigt snabba tider! I Kids Men-klassen tog Malte Bäckström hem segern på 1:08:36. Isolde Lexvall roffade åt sig Kids Women på snabba, 1:09:98, ett riktigt framtidslöfte! Kids klassen imponerade stort i år och nästa år är den förhoppningsvis ännu större.

Några som också blåste av taket på banketten med alla applåder var Junior klasserna. Samtliga killarna i Junior Men hade tider under 1:05, men det var Ruben Rosenfors som tog hem segern tid. På Junior Women tog Cornelia Carlund hem segern med grymma 1:07:44.

I Senior Men var det Len Jörgenssen som med sin strömlinjeformade bringa tog hem förstaplatsen på sjuka tiden 58:81, på damsidan körde Rebecca Nordin snabbast på imponerande 1:04:29. I Master Men var det Jakob Wilhemson som fick den snabbaste tiden av alla tävlande, 58:43, hatten av för Jakob! Master Womens första plats kneps av Maria Danielsson på 1:09:19, hon kom sexa i boardercross i OS i Turin, svängarna sitter helt klart i fortfarande och det visade hon idag! Hon har även vunnit Banked Slalom tidigare. Att veteranen Pontus Ståhlkloo skulle vinna i år igen kom nog inte som en överraskning för någon, men han gjorde det och det på 1:00:30.

Sist men inte minst; Grand General Master togs hem av ingen mindre än Anders “Riksbankeschefen” Neuman på snabba 1:04:89.Tyvärr var det inga Gran General Master Women i år men nästa år hoppas vi på att även den klassen stå på start!

Även om resultaten redovisas ovan så är det inte det som är det viktigaste. Så fort du har gjort ditt åk, satt dig ner med dina nya vänner och riktat sitt ansikte mot solen bleks alla minnen bort. Kvar finns bara snön, solen och Riksgränsen! En stor eloge speciellt till alla i Women, Kids och Junior klasserna, det är ni som gör att den här tävlingen får det lilla extra! Eller som Anders Neuman så fint sa under banketten:
– Hela helgen är som en konstant high five! Så kom igen nästa år det kommer blir grymt – jag lovar!

RESULTAT RIKSGRÄNSEN BANKED SLALOM 2019

Text: Lisa Orander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.