Lavinsändare: Ska transceivern sitta på överkroppen eller ligga i en byxficka?

Ska man ha lavinsändaren i en avsedd byxfika eller på överkroppen i selen som följer med? Det går faktiskt bra vilket som. Här förklarar vi varför diskussionen ens uppstod och varför den ärligt talat är snudd på meningslös.  

För något år sedan rådde det någon slags diskussion om var det egentligen är bäst att ha transceivern. Ska den sitta på överkroppen i den medföljande selen eller är det bättre att den ligger i en speciell och för lavinsändare avsedd byxficka?

Olika högprofilerade individer inom svensk lavinsäkerhet blev intervjuade, det gjordes plus och minus-listor och skrevs texter, men det kom aldrig någon riktig slutsats. Freeride.se tänkte att plocka upp stridsyxan som blivit liggande och se om vi för en gångs skull, ursäkta uttryckte i sammanhanget, kunde få den riktigt djupt begravd.

”Det Jimmy säger kan dock sammanfattas mycket enkelt. Det spelar ingen roll om du har transceivern i sele eller byxfickan.”

Skulle en underrubrik sättas till den här artikeln skulle ”diskussionen som aldrig var” passa. Det kommer att bli tydligt varför så småningom, men för att få någon rätsida på det hela börjar vi från början. Det hela startade med att svenska klädföretaget Elevenate lanserade byxor med en speciellt insydd transceiver-ficka, sen drog diskussionen igång. Andra företag som tillverkar skidkläder hade också liknande lösningar sedan tidigare.

Exakt vem som sa vad och när är egentligen inte viktigt för den fortsatta historien, men det finns definitivt spår av att marknadsavdelningen såväl som PR-avdelning på ovan nämnda svenska företag pratat om utökad säkerhet med deras nya byxor och velat lyfta fram detta. En utmärkt person att starta med blir är därför Jimmy Odén, bergsguiden som var med och startade Elevenate för mer än ett decennium sedan och som fortsatt är med och driver det.

Sagt och gjort, plötsligt sitter jag i ett telefonsamtal med Jimmy. Här hade det varit snyggt med några direkta citat som sammanfattar innehållet i samtalet, men vi pratar långt över en timma och konversationen spänner över så många infallsvinklar att det blir svårt att lyckas.

Det Jimmy säger kan dock sammanfattas mycket enkelt. Det spelar ingen roll om du har transceivern i sele eller byxfickan.

Jag blev själv lite överraskad. Vi kommer att gå in på detaljer senare, men först vill jag veta vad andra storaktörer har att säga. Nytt telefonsamtal, denna gång med Erik Ehrner, skidguide i CSGA och lavinsäkerhetskonsult. Även detta samtal varar långt över timmen och även detta samtal kan sammanfattas mycket enkelt. Det spelar ingen roll om du har transceivern i sele eller byxfickan.
– Möjligen kan man hålla att bära lavinsändaren i sele över bröstet som något säkrare, men det handlar inte om att den ska slitas av eller ej. Men när man blir uppgrävd är det så klart lite bättre om de som har sondat efter dig gräver mot bröstet där du har dina andningsorgan som behöver få luft snabbt, snarare än att det grävs mot ditt bäcken först.
Erik lyfter också fram mobiltelefonens placering:
– Om du har en påslagen mobiltelefon ska den vara 40 cm ifrån lavinsändaren, oavsett om du bär transceivern i byxfickan eller på bröstet. Det avståndet har Mammut fått fram när de har testat och mätt.

Vi drar vidare. Jag pratar med Jonathan Hilborn på Black Diamond och PIEPS. Samma svar i andra ord. Jag pratar med huvudansvarig för lavinsäkerheten på Mammut. Samma svar, men mer tyskt. Jag pratar med Petter From på Bergsbo PF som är distributör för bland annat Black Diamond och Pieps i Sverige. Samma svar, men mer formellt. Listan över ”auktoriteter” på området jag pratar med är lång och alla ger, i olika ord, samma version: det spelar ingen roll om du har transceivern i sele eller byxfickan. 

”Det spelar ingen roll om du har transceivern i sele eller byxfickan. Att den bärs rätt är dock viktigt, och det finns två sätt som är rätt i konsten att bära en lavinsändare.”

Men vänta nu. Backa bandet. Vaddå ”spelar ingen roll”? Hur kan det inte spela någon roll? Att transceivern bärs på rätt sätt måste väl vara superviktigt? Och ja, det är helt rätt. Att transceivern bärs på rätt sätt är superviktigt. Men det finns inte bara ett rätt sätt att bära transceivern, det finns två:

  • I sin sele, som då alltid ska sitta utanpå innersta lagret och innanför ett yttersta lager. Inget vårturande i bara t-shirt eller öppna jackan framtill för att vädra med detta alternativet alltså.
  • I en byxficka som är insydd, absolut inte påsydd. Det måste däremot inte vara en specialgjord ficka för transceiver, men det skadar knappast att använda den om du har en.
Oavsett var du har transceivern ska mobiltelefoner hållas borta från den. Minst 40 cm från lavinsändaren är det som gäller.

Okej. Men varför skulle de två vara lika bra då? Det är inte helt rättfram att förklara, men vi börjar med det formella. Steg ett är att konstatera att det inte finns någon forskning som visar på skillnad mellan de två bärmetoderna. Så enkelt är det. För den andra mer formella punkten vänder vi oss mot ett av de mest uttjatade argumenten i det här sammanhanget. Att folk får sin jacka avsliten i laviner.

Det har tagits upp om och om igen, men återigen finns det ingen forskning som stöttar detta. Jag skulle också gå så långt att det inte heller finns några pålitliga anekdoter som visar att det skulle vara ett problem.

Det vi vet är att det har grävts upp människor som inte haft jacka på sig, men vi vet också att det är vanligt att folk tar av sig jackan när de turar eller när det är varmt (även bland folk som har transeivern i sele). Vi vet också att det förekommer laviner där kroppar bokstavligt talat slits i stycken, och när det är sådana krafter inblandat är det självklart möjligt att en jacka skulle slitas av. Men, och här är ”expertisen” också väldigt överens, att det skulle förekomma att en stängd jacka och transceiversele, som dessutom sitter under en ryggsäck, slits av i en lavin samtidigt som du överlever? Nja. Det är svårt att tänka sig ens teoretiskt.

Men det innebär väl bara att vi inte vet? Inte att vi kan säga att det inte spelar någon roll? Det är nu börjar vi närma oss den verkliga kärnan i det hela. Jag tycker att Jimmy uttryckte det bäst.

”Adrenalinpåslaget är enormt vid en lavinolycka. Det är sällan kamraträddningen blir strukturerad tyvärr.”

Jimmy har varit involverad i ett antal lavinräddningar. Samtliga lavinräddningar han har varit involverad i har varit situationer han inte varit personligt investerad i, han är extremt väl förberedd (undertecknad skulle nog våga påstå att han kan vara en av de mest erfarna/förberedda lavinräddarna i världen) och som bergsguide är han snudd på övermänskligt vältränad rent fysiskt. Trots detta har samtliga lavinräddningar han varit involverad i varit riktigt röriga. Adrenalinpåslaget är enormt. Enkla saker missas. Utrustningen strular och saker tar tid. Att gräva när någon väl är upphittad tar riktigt lång tid. Och det här i räddningsaktioner med världens mest erfarna och bästa lavinräddare!

Så, handen på hjärtat, om du behöver räddas ur en lavin, hur stor är sannolikheten att gruppen som ska gräva fram dig är på Jimmys nivå? Rent krasst, behöver du räddas är oddsen redan emot dig. Det har sagts ofta, men det är värt att sägas igen. De tre absolut viktigaste punkterna i lavinräddning är:

  1. Dras inte med i en lavin.
  2. Dras inte med i en lavin.
  3. Dras inte med i en lavin.

Men alla gör misstag och ibland är det bara oturen som är framme. Så om situationen likväl skulle uppstå så kommer det som spelar roll vara hur nära ytan du är begravd. Samt om du har ett gäng Jimmy:s uppe på ytan som kan gräva fram dig. Inte om du har transceivern i sele eller byxfickan. Så nästa punkterna på vår lavin-säkerhets-lista blir:

  1. Träna lavinräddning.
  2. Träna lavinräddning.
  3. Träna lavinräddning.

Jaha? Det vet väl alla redan? Det är det enda folk snackar om hela tiden! Vad har det ens med saken att göra? Och nu kommer det som syr ihop säcken. Ja, det är möjligt att det finns någon liten teoretisk skillnad mellan de två alternativen att bära sändaren i en bra byxficka eller i sele på överkroppen vad gäller säkerhet. Expertisens samlade åsikt är att det är långsökt, men vi kan inte säga till 100% att det är omöjligt.

Men, och det här är ett stort men, om du istället för att fundera på var det är bäst att ha transceivern tar de minutrarna och repeterar din ”strategi” under lavinräddning, så är det så mycket mer effektivt för att rädda liv. Det som spelar roll i slutändan är hur väl förberedd de som ska genomföra räddningen är. Inte om du har transceivern i sele eller byxfickan.

Med allt det här i åtanke tycker jag att vi i Skidåkarsverige kommer överens om att släppa den här diskussionen en gång för alla och istället spenderar tiden på något som faktiskt kommer att göra skillnad, som faktiskt kommer rädda liv. Jobba preventivt, även på torra land och som skrivbordskrigare. Diskutera vägval. Fundera över mänskliga faktorer. Ifrågasätt gruppdynamik. Öva på att säga ifrån. Öva på att lyssna, inte bara passivt, utan aktivt. Kommunicera. Lär dig om laviner, repetera kunskapen och håll den aktuell.

För att bli bättre på lavinräddning, träna på att gräva på ett effektivt sätt. Det glöms ofta. Träna på sökning med din transceiver. Träna på ”fullständiga” räddningsscenarion. Få med allt i ett träningstillfälle, från övervägandet om ett räddningsförsök går att göra säkert nog, via att utse en räddningsledare/koordinator, till att genomföra ett sök på gruppnivå till att gräva 1½ meter ner i U-formation. Det kommer göra skillnad. Inte om du har transceivern i sele eller byxfickan. Om du så bara tar några minuter att repetera en punktlista för dig själv (t. ex. AIARE:s klassiska lista) är det tid som är bättre spenderat än att fundera över var du ska ha transceivern.

Men hur ska du då välja hur du bär transceivern? Enkelt, kör på det du tycker är bekvämast. Och håll telefonen borta från transceivern, det är nånting vi vet gör en mätbar skillnad.

Jag själv? Jag kör med båda beroende på. Liftburen åkning i alperna? Transceiver i sele med telefonen i ficka långt ner på låret eller i ryggsäcken. Det är bekvämare i sittliften. Turande hemma i nordnorge? Transceivern i byxfickan och telefonen i bröstficka. Då kan jag strippa ner helt till bar överkropp om jag vill.

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.