Riksgränsen Banked Slalom –
 
En nyfödd klassiker

I helgen skrevs ett nytt kapitel i svensk snowboardhistoria. Riksgränsen Banked Slalom som väcktes till liv för bara ett år sedan är redan Sveriges största snowboardtävling på 15 år, och har alla möjligheter till att bli en stående klassiker på den svenska snowboardscenen.

Tävlingsformatet är enkelt. 
En handshapad slalombana med tajta velodromkurvor, likt en rodelbana på snö. Legender, fullblodsproffs, lokala hjältar och amatörer tävlar på samma villkor. En åkare åt gången. Tidtagning. Snabbast tid vinner.
Originalet Mt Baker Banked Slalom drog igång redan 1985 på amerikanska västkusten, då snowboard var nytt och rivaliteten nästan hatisk mellan skid- och brädåkare. 
På den tiden var Mt Baker en av få skidanläggningar i Nordamerika som tillät de ”stökiga” brädåkarna på sin anläggning, så det fick bli där som 15 peppade pionjärer gjorde upp om den första trofén.


Efter det har tävlingen i Mt Baker växt till att bli kanske den mest legendariska och prestigefyllda tävlingen inom snowboard. Numera är väntelistorna milslånga för att få delta, om du inte får en inbjudan i egenskap av snowboardproffs i de högre leden.

Genom åren har sedan kopior av originalet dragits igång över hela världen, och förra året tog ett gäng svenskar i branschen tag i saken för att samla Snowboardsverige till en ösig säsongsavslutning på legendarisk snowboardmark.

Anders Neuman är chefsredaktör för Transition Magazine, och en av de drivna eldsjälarna som ligger bakom tävlingen.
– Vi tyckte att vi behöver en ny rolig avslutning på vintern för att stärka svenska snowboardcommunityt, och som kan vara lite mer för alla. Det är inte bara big jumps, i Banked kan alla vara med och sladda i sin egen takt samtidigt som man kan jämföra sin tid med både polare och några av världens bästa snowboardåkare.
 
Efter torsdagens träning betar vi på fredag och lördag förmiddag av kvalet för de 120 anmälda . Klasserna fördelas på Juniors, Ladies, Masters, Real masters och Seniors.
 Ett kvalåk per åkare urskiljer de bästa tiderna innan det är dags för de snabbaste i respektive klass att få två till åk i finalen.

När tävlingshetsen lagt sig var det allmänt skönt snowboardshred som gällde. Viktor Telegin myser ut innan sitt kvalåk.
När tävlingshetsen lagt sig är det skönt gänghäng som gäller. Viktor Telegin myser ut innan sitt kvalåk.

När åkarna inte varvar banan, bombarderas hela berget i ett jättelikt gänghäng. Snowboardproffs och glada amatörer från olika delar av världen slänger backside airs och tailgrabs på alla knölar som kommer i dess väg. Instagram svämmar över av brädåkare i ett soldränkt Riksgränsen. Musik pumpar ur högtalarna. Stämningen är magisk.

Under finalåken går solen i moln för första gången på veckan. Några kör i whiteout. Några får mjölksyra upp över öronen. Några satsar allt och flyger som vantar ur velodromerna. Några satsar allt och dundrar i mål som vinnare. 
Maria Danielsson är en av de som satsar allt hela vägen in i mål. 2006 var hon OS-sexa i boardercross, och idag plockar hon hem Riksgränsen Banked Slaloms damklass. 
I juniorklassen(under 18år) är Tim Westerlund från Malungs snowboardgymnasium snabbast, och bland de riktiga förebilderna i real masters drar tyske snowboardjournalisten Markus ”Fischi” Fischer det längsta strået.

Jämnast blev det, inte helt otippat, i största klassen ”Senior” där man bantade ner 58 kvalande till de 12 snabbaste i finalen. 
Och det blev en av sveriges snowboardlegender som tog hem andra upplagan av Riksgränsen Banked Slalom. Jakob Wilhelmson, ett av Sveriges genom tiderna mest erkända snowboardproffs, vann med knappa 9 hundradelar före finske boardercrossvärldscupåkaren Jussi Taka, och med den lokala backcountrymaskinen Viktor Björnström på bronspeng.

Riksgränsen visade upp sig från sin bästa sida under tävlingsdagarna.
Riksgränsen visade upp sig från sin bästa sida med sol och kallsnö under tävlingsdagarna.

Wilhelmson som back in the days vunnit ungdomsklasser av originaltävlingen i Mt Baker låter lyrisk när han pratar om helgen.
– Sjukt kul arrangemang, och riktigt roligt att så många redan börjat hitta hit! 
Banan var grym också. Krävande och lagom teknisk. Man försöker hitta bra linjer under träningen genom ligga tätt efter andra för att se vad som funkar och inte. Att jag vann senior var otippat, men det enda jag var ute efter på slutet var att slå Pontus och det sket sig ju, skrattar Jakob.

Ja ni hör, det sket sig. För även om de flesta av oss trodde att bästa tiden skulle komma från huvudklassen, hamnade ändå alla i skuggan av årets verkliga vinnare i Riksgränsen Banked Slalom. 
Den forna OS-pipeåkaren och boardercrosskungen Pontus Ståhlkloo dödade allt motstånd både under kval och final, tävlandes i masterklassen (35år+). Med tiden 1.15.57 var han 42 hundradelar snabbare än Jakob, och 2(!) sekunder snabbare än tvåan Johan Formgren i deras klass Masters.
– Hatten av för Pontus och alla som styrt med den här tävlingen. Det är en perfekt avslutning på säsongen för många och jag hoppas att det kommer vara så länge framöver. 
Det finns ingen annan plats man hellre vill vara på när hänget och solen bjuder på dagar som de här. Riksgränsen är verkligen det optimala berget att åka snowboard på, avslutar Jakob med ett leende på läpparna och viker av mot banketten till sveriges just nu skönaste snowboardevent.

Resultat

resultat

Erik Nylander
Kristoffer ”Kuske” Fahlgren med ett patenterat stokeface.
Erik Nyalnder
Adam Falk. Filmare, levnadskonstnär, skidproffs och peppad brädåkare.
Erik Nyalnder
Jakob Wilhelmson peppar vapendragaren Hampus Mosesson sekunderna innan start.
Erik Nylander
Snabbt och snyggt. Vinnaren av seniorklassen Jakob Wilhelmson i en stilren vänstercarv.
Erik Nyalnder
Wilhelmson i fokusmode innan finalen.
Erik Nyalnder
God stämning bland åkarna vid start med taktiksnack och hejarop.
Erik Nylander
Fyran i damklassen, Marika Alatalo.
Erik Nylander
Den värdiga vinnaren av damklassen Maria Danielsson, efter banketten i Gällivaregängets galna tältläger.

Erik Nyalnder

För instagrambilder:
 #riksbankedslalom

Text: Erik Nylander
Foto: Erik Nylander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.