Bollekollen

Skidorter i Sverige
1968 invigdes Bollekollen i Bollebygd, en av Västsveriges första och största skidanläggningar. Backen ligger bara en halvtimmes bilresa öster om Göteborg. Ett antal kommuner drev Bollekollen en bit in på 1970-talet men det var nära att den lades ner p.g.a. en rad milda vintrar. Den köptes upp av en privatperson, som drev den under många år. Men efter en rad snöfattiga vintrar under mitten av 90-talet lades skidbacken ned. Allteftersom anläggningen togs över växter och sly sades det att en epok hade gått i graven, att Bollekollen helt enkelt hade sett sina glansdagar.

2014 var det dock dags för en ny ägare igen när ett gäng lokala entreprenörer tog över. De sju ägarna var alla uppvuxna eller bodde i närområdet. 2016 öppnades Bollekollen igen för allmänheten - för första gången på cirka 20 år. Det är idag en multisportanläggning: skidåkning på vintern och mountain biking på sommaren.

Bollekollen Snöprognos

 • Söndag
  0,1 in regn
  Lätt regn
  75°F
  9 mph
 • Måndag
  0 in regn
  Halvklart
  65°F
  7 mph
 • Tisdag
  0 ft
  Halvklart
  69°F
  4 mph

Fakta om Bollekollen

Nedfarter (Totalt: 2)
Grön Väldigt lätt:1
Blå Lätt:1
Röd Måttligt svårt:0
Svart Svår:0
Kvällsskidåkning:2 st nedfarter
Konstsnö:2 st nedfarter
Längsta nedfart:2625 ft
Total pistlängd:1,9 miles

Liftar (Totalt: 3)
Liftkapacitet:  3000 personer / timme

Fallhöjd
Bollekollen Fallhöjd
Högsta punkt: 525 ft
Fallhöjd: 328 ft
Lägsta punkt: 197 ft

Områden
Snowparks:1
Barnområden:1
Land: Sverige
Region: Västra Götalands län

Recensioner av Bollekollen

Vad tycker du om Bollekollen?
5
4
3
2
1
JEZ-revived
2019-03-12
Bollenkollen är enligt mig ett bättre alternativ än Alebacken för oss som bor i västra delen av Göteborg. Om den var öppen vill säga. 2019 tror jag inte hela backen var för öppen en enda dag, medan Alebacken hade öppet flera veckor.
Backen är hyfsat lång, men stora delar är mest transportsträcka. Något enstaka hopp och mindre parkutrustning. En nytillskott senast jag tittade förbi var ett rullband för barn, vilket nog var en vettig investering. Innan dess fanns ingen möjlighet till nybörjaråkning utan att ta en brant backe sista biten.

Stora frågan är, ska man stanna här eller fortsätta 45min till Ulricehamn. Du får mycket mer variation och lite längre backar i Ulricehamn… men den gången jag var i Bollenkollen var det inte alls lika uppkört som det ofta är i Ulricehamn. Mindre folk i Bollenkollen ger även en lugnare atmosfär.

Lisa
Lisa (Gäst)
2018-03-03
Kanon bra, mycket folk och härlig snö att åka utför i. Nya ägarna har gjort ett fantastiskt jobb, så nära Göteborg rekommenderar verkligen. Idag 3/3 lördag 2018 toppen dag, blir besök varje helg så länge snö finns. Rekomenderar för barnen även !

RickardSvensson
2016-11-07
En anläggning nära Göteborg! Endast 30 min från Avenyn.
Anläggningen har varit stängd i många år men sedan 2014 är det nya ägare som satsar allt för att få igång anläggningen i det skick det en gång var fast i modern stil, så som snösystem och uthyrning.
Bra backar med potential till att bygga ut till fler backar. Det jobbas med att bygga ett fint barn/nybörjar område samt även röja för svarta backar.
Byggs även en större park till säsongen 16/17.
Väl värt ett besök!

Anders
Anders (Gäst)
2016-01-08
Backen öppnar för säsongen nu på Lördag 9/1. Det är nya ägare till backen sedan något år, hoppas de får snurr på backen och tur med vädret!
I uthyrningsboden kan man bla hyra skidorna från backens 80-tal...

Old school
Old school (Gäst)
2015-02-19
Säsongen 2014/15 är backen igång igen med nya ägare.

Alex
Alex (Gäst)
2010-01-13
Backen är inte längre i drift, men enligt BT.se så håller den nu på att säljas. Så förhoppningsvis kan den vara öppen till säsongen 2010/2011 igen!

Bollebygdarn
Bollebygdarn (Gäst)
2009-02-11
Gubben är lite speciell men det är inte hans fel att snön aldrig kommer...
Man pistar med en gammal skoter och har inte haft öppet på många år. Om den någonsin öppnar igen är den väl helt ok för att ligga så nära Göteborg...
Själv lärde jag mig pka där som knatte i slutet av 80-talet. Kolla gärna in uthyrningen om ni kommer dit, där finns klenoder :) (som ägaren förmodligen skulle klassa som lika bra som dagens utrustning, fast annorlunda)
F.ö. tror jag backen heter Bollenkollen o inget annat.

herman maier
herman maier (Gäst)
2005-03-10
Bollekollen påstod på sin svarare igår att man "hade perfekta förhållanden" Vi var där idag - lingonris, sten och grästuvor över hela backen. Inga snökanoner, ingen pistmaskin = helkass underlag
Vi fick nog efter tre åk och krävde pengarna tilbaka. Efter mycket tjafs med gubben som äger bollekollen fick vi tillbaka 400 av 550.
Aldrig mer säger jag!

Ulf Johansson
Ulf Johansson (Gäst)
2005-02-10
Det var länge sedan den här backen var i drift!

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Pistkarta

Pistkarta Bollekollen

Närliggande skidorter